Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
01.06.2016 22:43:48
Deli članek:

Murray razžalostil domače navijače, senzacija pri dekletih

vszi

V Parizu so po številnih težavah zaradi vremena danes izvedli poln teniški dan na igriščih Roland Garrosa. Znana sta po dva polfinalista v moški in ženski konkurenci.

Avstralka Samantha Stosur in Španka Garbine Muguruza sta prvi polfinalistki. V Parizu sta se v polfinale prebili z zmagama proti Bolgarki Cvetani Pironkovi in Američanki Shelby Rogers, o mestu v finalu bosta odločali v medsebojnem obračunu.

Četrta nosilka Garbine Muguruza je v četrtfinalu premagala Američanko Shelby Rogers s 7:5, 6:3. Muguruza se je tako prvič v karieri uvrstila med najboljše štiri v Parizu, obenem pa je ustavila Rogersovo, ki je doslej na igriščih Roland Garrosa ustavila že tri nosilke in je upala, da bo kot 108. igralka lestvice WTA postala najnižje uvrščena polfinalistka tega turnirja za grand slam v odprti dobi.

Nasprotnica Muguruze bo 21. nosilka Avstralka Samantha Stosur, ki je Bolgarko Cvetano Pironkovo premagala s 6:4, 7:6 (6). Za Avstralko je to četrta uvrstitev med štiri najboljše v Parizu, leta 2010 je bila že finalistka, med štirimi pa še v letih 2009 in 2012.

»Spoštujem vse tekmice, še posebej tiste, ki so se morale boriti za preboj naprej. Seveda pa me ni strah. Zdaj imam priložnost za finale, zakaj je ne bi izkoristila?« je dejala o naslednjem dvoboju zmagovalka Muguruza, ki je z Avstralko sicer izgubila edini dvoboj z Avstralko pred dvema letoma.

V zadnjih dvobojih četrtega kroga sta z različnim uspehom nastopili sestri Williams. Prva nosilka Serena si je nastop v četrtfinalu priigrala gladko z zmago proti Ukrajinki Jelini Svitolini s 6:1, 6:1, medtem ko je Venus premagala osmopostavljena Švicarka Timea Bacsinszky s 6:2, 6:4. Julija Putinceva je bila boljša od Carle Suarez, Kiki Bertens pa je premagala Madison Keys.

Francozi brez polfinalista

Pri moških so Francozi izgubili možnost, da bi po dolgih letih dobili finalista ali vsaj polfinalista. Gasquet je bil sicer blizu vsaj po prvem nizu, ki ga je proti Andyju Murrayu dobil, nato pa je vajeti prevzel Škot, dobil je drug niz s 7:6 (3), tretjega kar s 6:0, delo je dokončal v četrtem s 6:2.

»Bil je pač boljši od mene,« je po dvoboju priznal Francoz, Škot pa je dejal, da niti ni čutil pritiska navijačev: »Igral sem že pod hujšim pritiskom. Saj so ga spodbujali, toda ni mi bilo nič hudega. Igral sem dobro, če ne bi naredil nekaj napak v prvem nizu, bi bilo konec še hitreje.«

Že pred Škotom se je naprej uvrstil Wawrinka. Branilec naslova na teniškem grand slamu v Franciji je v četrtfinalu s 6:2, 6:1, 7:6 (7) premagal Španca Alberta Ramos-Vinolasa. S tem je 31-letnik postal najstarejši polfinalist odprtega prvenstva Francije po letu 1985. Tega leta je v polfinalu pri 32 letih igral Jimmy Connors. Tretjepostavljeni Wawrinka bo v polfinalu igral proti Andyju Murrayju.

»Še vedno je korak pred mano. Zdaj, ko imam dva naslova za grand slam, me mnogi primerjajo z njim, a mislim, da je še vedno boljši,« pa je o primerjavi s polfinalnim tekmecem Švicar hvalil Murraya.

Že prej so v dvobojih četrtega kroga favoriti napredovali v četrtfinale. Prvi nosilec Novak Đoković je ugnal Roberta Bautisto; sedmi Tomaš Berdych 11. Davida Ferrerja, 13. Dominic Thiem Marcela Granollersa, 12. David Goffin pa Ernestsa Gulbisa.

Nov rekord Đokovića

Prvi igralec sveta Novak Đoković je danes postavil še en rekord; postal je prvi igralec, ki je samo z nagradami na turnirjih osvojil več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Roger Federer je drugi z več kot 98 milijoni, tretji pa Rafael Nadal z 78 milijoni. Sveži polfinalist Murray bo z denarjem letošnjega Pariza presegel 46 milijonov. Pri ženskah je Serena Williams pred Parizom pri 77 milijonih zaslužka.

Zanimiva je primerjava s Steffi Graf, ki je kariero končala leta 1999, pa je zaslužila 'le' 22 milijonov dolarjev.