Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
19.01.2016 18:41:40
Deli članek:

To dekle je razkrinkalo teniško mafijo

Heidi Blake

Vztrajno raziskovanje nečednosti v svetu tenisa je, kot kaže, obrodilo sadove. Teniška mafija je razkrinkana, pompozno poročajo svetovni mediji. In kdo je oseba, ki je stvari prišla do dna?

Heidi Blake je raziskovalna novinarka newyorškega spletnega časopisa BuzzFeed News, ki je skupaj z angleškim BBC-jem analiziral stavno aktivnost 26 tisoč dvobojev in intervjuje s strokovnjaki s področja prirejanja tekem, teniškimi sodniki ter igralci.

"Močno nam je pomagala matematika, saj smo z njeno pomočjo ugotovili, izidi katerih dvobojev so bili prirejeni. Algoritem je velik zaveznik novinarjev, saj nam pomaga odkriti večja vplačila na zmago oziroma poraz na določenih dvobojih," pravi Heidi Blake, ki je v svet poslala izsledke raziskave, ki je oziroma bo tenisu prizadejala hud udarec.

"Iz teniškega sveta smo po kanalih dobili skrivne dokumente," je še dejala novinarka, ki je postala poznana že pred časom, ko se je spustila v korupcijski škandal v Mednarodni nogometni zvezi glede podelitve organizacije svetovnega prvenstva Katarju. Za to odkritje je bila tudi nagrajena.