Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
04.07.2015 08:56:34
Deli članek:

Tenisač, ki ne mara tenisa

Zadnja dva meseca sta bila tipična za Nicka. Premagal je Rogerja Federerja in izvedel eno najlepših potez na turnirjih, ko je z udarcem med nogami poslal žogico čez Andyja Murrayja, potem pa se ves teden izogibal treningom in tenisu.

Za nameček pa se je pred Wimbledonom še razšel s trenerjem Toddom Larkhamom. Toda sloviti John McEnroe je Kyrgiosa označil za šampiona prihodnosti, fanta iz Canberre, ki ima topovski servis, zmore neverjetne udarce, se vsakič pojavi z novo pričesko ali tatujem in na igrišču preklinja kot tovornjakar, ko mu ne gre po načrtih.

Zablestel je lani, ko je v Wimbledonu kot številka 144 na svetu izločil takrat številko ena – Rafaela Nadala. Toda Nick nima prav posebno rad tenisa. Veliko raje bi postal košarkar. "Rad imam košarko," je dejal Nick in nadaljeval: "Prav posebej mi tenis ni všeč. Nisem zaljubljen v ta šport. Prav noro je bilo, ko sem imel 14 let. Košarka me je popolnoma prevzela, toda odločil sem se za tenis. V ta šport so me porinili starši, toda do današnjega dne ga še nisem vzljubil. Prav noro je, kako se stvari v življenju obrnejo." In dodal: "Dobro je, ko sem na teniškem igrišču. Tam se ne moreš nikamor skriti. Vse je na tebi – taktično, fizično in mentalno. Toda košarko naravnost obožujem. Vedno sem jo. Ko sem na turnirjih, se poskusim prisiliti, da ne gledam košarkarskih tekem, saj tako ostanem osredotočen na tenis. Vendar to ni lahko."

Morda pa bi naredil košarkarsko kariero? "Mislil sem, da jo bom. Pri 14 letih sem poskušal, a sem se potem odločil drugače. Danes imam še vedno v glavi čudno prepričanje, da lahko igram vrhunsko košarko, čeprav se ukvarjam s popolnoma drugačnim športom. Tako je, na žalost pa mislim, da je moje košarkarske kariere zagotovo konec," se je nasmejal Nick.

Kar je izgubila košarka, pa je pridobil tenis – mlado in karizmatično osebnost, ki kar kipi od energije, eksplozivnosti in domišljije v igri.

Nicholas Hilmy Kyrgios

prebivališče: Cannberra (Avstralija)
rojen: 27. 4. 1995
višina: 193 cm
teža: 83 kg
zaslužek v karieri: 1.120.955 EUR
zmage na turnirjih: -.
grand slami: četrtfinale: (OP Avstralije 2015, Wimbledon 2014), 3. krog (Roland Garros 2015, OP ZDA 2014)
zmage/porazi v karieri: 24/19
najvišji ranking: 25 (8. 6. 2015)

Čeprav tenisa ne mara preveč, pa Kyrgios spoštuje vrhunske teniške igralce in tudi vse druge športnike. "Najbolj občudujem Federerja. Vsak teden, prav vsak teden ti je lahko za zgled tako na igrišču kot zunaj njega. Poleg igranja na turnirjih vedno počne še nekaj zraven – pomaga mladim, sodeluje na dobrodelnih prireditvah ali pa promovira turnir. Prav neverjetno je, da lahko vse to počne in ob tem še vrhunsko igra tenis. Proti njemu sem v Madridu odigral neverjeten dvoboj, ko sem ga premagal. Potem pa se je naslednji teden pojavil na drugem turnirju in ga osvojil. Tako dober je, da lahko to dela iz tedna v teden," je svojega idola hvalil Kyrgios, ki je s Federerjem v dobrih odnosih, pa tudi z Andyjem Murrayjem, za katerega ima občutek, da je človek, ki bi ga lahko prosil za pomoč, če bi jo potreboval, občuduje pa tudi Novaka Đokovića. "Novak je igralec, ki me kar malo plaši. Mislim, da v svoji igri nima nobene slabosti. Upam, da bom pripravljen, ko bodo poklicali moje ime, da se na igrišču pomerim z njim," se je nasmehnil mladi Avstralec in dejal, da se z Nadalom ne razume najbolje. "Z Rafo ne govoriva prav veliko. Verjetno nimava najbolj prijateljskega odnosa. Recimo takega, kot ga imava z Rogerjem. Toda z veseljem grem z Rafo na kosilo, če bo tako mislil. Mislim, da je mentalno najmočnejši igralec na svetu."


Morda je razlog, da z Nadalom nista v najboljših odnosih, dejstvo, da ga je lani premagal v četrtem krogu Wimbledona. Pred tem pa je v drugem naletel na Richarda Gasqueta in ga premagal po maratonskem boju, ko je že zaostajal z 0:2 v nizih. Rešil je kar devet žogic za zmago Gasqueta v dvoboju. "To je bil verjetno moj najljubši dvoboj v karieri. Veliko stvari se je moralo iziti, da sem se lahko na koncu srečal z Rafo na osrednjem igrišču. Res pa je, da se je po zmagi nad Nadalom zame vse spremenilo. Posebej doma."

Mati je bila princesa, a se je kroni odrekla

Nick je bil rojen v Canberri materi, ki je po rodu iz Malezije, in grškemu očetu. Oče je bil soboslikar, mama pa računalniška programerka. Mama je tamilskega rodu in v njihovem okolju je bila princesa, a se je temu odrekla, ko se je preselila v Avstralijo. Nick ima še starejšega brata, ki je pravnik, in starejšo sestro, ki je igralka. Nick je pripadnik grške ortodoksne cerkve in okoli vratu vedno nosi verižico s križem. 

V Avstraliji ima tenis bogato tradicijo in od njihovih igralcev pričakujejo res veliko. Na srečo Kyrgios ni sam v mladi generaciji, ki prihaja. Tu so še 19-letni Thanasi Kokkinakis, 22-letni Bernard Tomič in 18-letni Omar Jasika, ki je zmagal na mladinskem OP ZDA. Kyrgios, Kokkinakis in Tomić gredo pogosto tudi skupaj ven, na večerjo ...

"Veliko igramo PlayStation," je dejal Kyrgios. "Od doma sem prinesel svoj PlayStation in na njem igramo tudi košarko. Dolgo časa se sicer ne moreš tako zabavati, kajti tu so teniška igrišča, treningi, hoteli ... Prav hitro zapadeš v neko čudno rutino. Take stvari te hitro utrudijo, posebej pa pogrešam dom. Tenis je zahteven šport."

Tako Kokkinakis kot Kyrgios imata očeta grškega rodu, a v domovini svojih očetov še nista bila. "Zelo rad bi šel tja, toda ne na tenis, ampak samo na počitnice. Dobro bi jedel in se zabaval."

Zabava je visoko na seznamu Kyrgiosovih želja. "Mislim, da je moja najboljša lastnost ta, da se rad zabavam. Da znam zabavati občinstvo in se pogovarjati z gledalci," se je smejal in dodal: "Nekateri igralci sploh nočejo komunikacije z gledalci. Preresni so. Sam mislim, da je tudi to del moje osebnosti. Ko pridem na igrišče, sem rad tudi zabavljač. Rad dodam nekaj v ta šov, ki se imenuje tenis."

V petek je tenisač, ki ne mara tenisa, s 3:1 v nizih premagal sedmega nosilca Miloša Raonića.