Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
29.06.2015 19:10:36
Deli članek:

Tako pač ne moreš zmagati

Arsen Perić

Wimbledonska prva nosilca Novak Đoković in Serena Williams sta prvi dan svoje delo opravila, kot je treba. Blaž Rola je izgubil z Avstralcem Ebdenom, Polona Hercog pa je padla na oviri, imenovani Lauren Davis.

Tako kot veleva tradicija, sta se na osrednjem igrišču in igrišču številka ena ob 13. uri po londonskem času začela dvoboja prvih nosilcev tretjega grand slama sezone. All England Club je zjutraj odprl svoja vrata in množice so zasedle najprestižnejši teniški prostor na svetu. Tisti, ki so imeli srečo, so poiskali svoj sedež ob enem od številnih igrišč, spet drugi pa so se naselili na travnikih blizu igrišč, tudi na tako imenovanem Henman hillu.

Najprej je svoje delo brez napake opravila Serena, ki je imela za nasprotnico mlado Rusinjo Margarito Gasparjan, in jo premagala s 6:4, 6:1. Mladenka ni imela prav nobenih možnosti proti prvi igralki sveta.

ĐOKOVIĆ BREZ PRASKE V DRUGI KROG
Najboljši srbski igralec je za uvod v letošnji turnir na sveti travi premagal Nemca Philippa Kohlschreiberja s 6:4, 6:4, 6:4. Vsi so napovedovali težek dvoboj, Nole pa je bil odločen, da dvoboj konča, preden bo čas za popoldansko skodelico čaja (ob 17. uri). In tako je tudi bilo.

"Lepo je spet nastopiti v zibelki našega športa,"
se je široko nasmejal Đoković po zmagi v prvem krogu. Verjetno si je tudi malce oddahnil, saj ni bil povsem prepričan o tem, v kakšni formi je na travi. "Tradicija, da najvišje rangiran igralec na turnirju začne dvoboj ob 13. uri na osrednjem igrišču, da »razdeviči« osrednje igrišče, je res lepa. To je velik privilegij in velika čast. Ni večjega od Wimbledona. Ko se vračaš na ta igrišča, imaš metuljčke v trebuhu, zavedajoč se, da si tu lani slavil," je govoril Nole in dodal še nekaj o Kohlschreiberju: "Težek nasprotnik je bil. Lahko je zelo neugoden na vseh podlagah, posebej na travi, saj nima česa izgubiti. Vesel sem, da sem ostal zbran in dobro opravil svojo prvo nalogo."

Med nosilkami sta se že poslovili Španka Carla Suarez Navarro in Italijanka Flavia Pennetta, ki pa veliko raje igrata na peščeni podlagi kot na travi. Marija Šarapova in Ana Ivanović sta brez težav preskočili prvo oviro. Pri moških so bili vsi nosilci uspešni, saj nihče ni pokleknil že prvi dan.

Grega Wernig


BLAŽ IN POLONA STA KONČALA
Ptujčan Blaž Rola je končal že v prvem krogu. Po pričakovanju ga je zaustavil Avstralec Matthew Ebden, ki je zmagal s 6:2, 6:1, 6:4. Najboljši Slovenec na lestvici ATP je sicer zbral osem asov, dva več od 27-letnega Ebdena, je pa naredil kar 39 neizsiljenih napak. Ptujčan si ni priigral nobene priložnosti za odvzem servisa nasprotnika, kar je seveda pomenilo ekspresno slovo.

Podobno je svoj dvoboj odigrala Hercogova, ki je imela sicer malce težjo nasprotnico, spet pa ne nepremagljivo. Toda šest dvojnih napak in samo 44-odstotni prvi servis v prvem nizu so napovedali poraz. Glede na to, da je Polona s svojim prvi orožjem streljala s slepimi naboji, je bilo presenetljivo, da je po vrtiljaku breakov prvi niz izgubila le s 4:6.

V drugem nizu je nekoliko dvignila odstotek prvega servisa, vendar je bil na dvoboju skupaj le 51-odstoten, kar je seveda premalo za zmago. Mala, komaj 157 centimetrov visoka Davisova se je borila za vsako žogico in Polona ni bila dovolj potrpežljiva. Ob tem je Mariborčanka naredila kar 49 neizsiljenih napak, kar je 29 več kot tekmica. Vsekakor velika škoda za Hercogovo, ki je letos od Wimbledona pričakovala precej več, kot je izvlekla.

Blaž Kavčič se bo danes boril z Japoncem Juičijem Sugito, Ljubljančana z britanskim potnim listom Aljaža Bedeneta pa v prvem krogu čaka Čeh Radek Štepanek.