profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 16.08.2019 13:48:49

V Zagrebu na EUP 1300 tekmovalcev v borilnih športov

Slovenska karate ekipa je bila v Zagrebu najštevilčnejša
MM
V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Najštevilčnejši so bili karateisti, saj jih je nastopilo osem, judoisti, ki so s 7. mestom Luke Dediča osvojili najboljšo uvrstitev, so bili trije in Urh Oset, ki je tekmoval v kickboxingu, v kategoriji do 74 kg.

V Zagrebu je v štirih športih nastopilo 1300 športnikov iz 36 držav. Zastopane so bile kar 404 evropske Univerze.

sponzorji-za-ekipo_ozko_SUSA_256x25-avgust2019

JUDO
V judu so Univerzo v Ljubljani zastopali Tina Pestotnik, tudi udeleženka 30. poletne univerzijade v Neaplju, Grega Novak in Luka Dedič. Vodja judo odprave Jure Lampe je po tekmovanju povedal: »Z nastopi na Evropskem univerzitetnem judo prvenstvu (EUSA Combat Judo), sem zadovoljen, saj so vsi tekmovalci pokazali borbenost in željo po zmagi in to je najbolj pomembno. Tekmovali smo v konkurenci 126 univerz iz 23 držav. Kljub dobrim borbam vseh treh tekmovalcev, je edino uvrstitev dosegel Luka Dedić iz Judo kluba Golovec, študent Univerze v Ljubljani, v kategoriji do 90kg. Do borbe za medalje mu je namreč zmanjkalo le malo športne sreče. Tekmovanje je zaključil na 7. mestu. Tina Pestotnik iz Judo kluba Sokol Ljubljana in Grega Novak iz TVD Partizan Ljutomer, sta žal izgubila boje v predtekmovanju.«

Ker je bilo tekmovanje dobro zastopano s tekmovalci s celotne Evrope, so bile borbe precej kakovostne. »Tekmovanje je bilo na dokaj visokem nivoju, z nekoliko omejenim številom tekmovalcev, med katerimi pa so se našli tudi dobri, svetovno prepoznani tekmovalci, proti katerim smo se pomerili tudi mi,« je razložil Jure Lampe.

»Za tekmovalce je bilo dobro poskrbljeno, prav tako pa je tudi tekma in celotno študentsko prvenstvo potekalo tekoče in v dobrem, prijateljskem vzdušju. Za zabavo in druženje študentov športnikov iz vseh borilnih športov je bilo dobro poskrbljeno, saj so imeli tekmovalci organizirane tudi zabave na katerih so se lahko spoznavali in družili. Spletla so se nova poznanstva, prijateljstva. Tudi on-line podpora in platforma za povezovanje mladih (socialna omrežja) so bila aktualna in dobro obiskana,« je dogajanje v Zagrebu opisal vodja slovenske judo delegacije Jure Lampe.

judo_splosno
EUSAcombat

KARATE
Karate je bil na EUP v borilnih športih najbolj zastopan slovenski šport. Nastopilo je 8 tekmovalcev, ki so zastopali Univerzo v Ljubljani in dva tekmovalca, ki sta tekmovala za Univerzo v Mariboru. Največjo univerzitetno središče v Sloveniji so zastopali Tit Primožič, Jaka Taler, Denis Gorenc, Barbara Habrl, Alja Kurbegović in Kiti Smiljan. Za Univerzo v Mariboru pa sta se borila Patrik Škrabin in Maša Simonič.

Vodja slovenske karete odprave je bil Matija Matijevič, ki je po povratku iz Zagreba povedal: »Z nastopi smo zadovoljni, čeprav nismo dosegli vidnejšega rezultata. Terminsko nam tekmovanje ni najbolje ustrezalo, saj se nam sezona konča v juniju in v tem času se posvečamo bolj fizični pripravi.«

Trener Matijevič je izpostavil Denisa Gorenca, ki se je boril z enim najzahtevnejših možnih nasprotnikom. »Izpostavil bi borbo Denisa Gorenca, boril se je proti Italijanu, ki nastopa na tekmovanjih najvišjega nivoja. Skozi borbo je pokazal, da ga lahko premaga in lahko naredi vrhunski rezultat, ampak sodniške odločitve niso bile v njegovo korist.«

»Tekmovanje je bilo organizirano na vrhunskem nivoju. Kvaliteta tekmovalcev na turnirju pa povprečna. Nekateri najboljši tekmovalci so imeli naporno sezono, saj lovijo točke za olimpijske igre v Tokiju 2020 in se niso udeležili tekmovanja. Organizatorji so lepo poskrbeli za vse tekmovalce, trenerje in sodnike. Vse je lepo teklo, brez zamud in težav. Z veseljem se bomo udeležili tekmovanja takega formata, ki bo naslednje leto v Beogradu,« je že nekoliko v prihodnost pogledal vodja karate odprave Matijevič.

KICKBOXING
Na Evropskem univerzitetnem prvenstvo v kickboxingu, so sodelovali 203 tekmovalci iz 101 univerze, iz 19 držav. Nastopali so v disciplinah: point fighting, light kontakt in K1. Slovenske barve je zastopal Urh Oset, študent Univerze v Ljubljani, sicer pa član Kluba borilnih veščin Sevnica, ki je v prvem kolu tekmovanja, v kategoriji do 74 kg, v disciplini light kontakt izgubil proti Jovanu Stevanoviču iz Srbije.

Urha sta na tem tekmovanju spremljala trener Jurij Orač ter predsednik Kickboxing zveze Slovenije (KBZS) Vladimir Sitar.

Podporniki projekta Evropskega univerzitetnega prvenstva v borilnih športih, Zagreb 2019 so Univerza v Ljubljani, Judo zveza Slovenije, Karate zveza Slovenije in Kickboxing zveza Slovenije. Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN. 

Kickboxing_Orač_Urh_Sitar
Urh Oset v družbi trenerja Jurija Orača in predsednika KBZS Vladimirja Sitarja (na desni)
EUSAcombat

Značke: šport, študenti

Članki iz rubrike