mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 14.07.2019 12:50:05

Neja Filipič v troskoku do 100. univerzitetne medalje

Bronasta Neja Filipič
Srečko Ferlež
Z zaključno slovesnostjo se je končala 30. poletna univerzijada v Neaplju. Za slovenske športnike je bil zaključek univerzijade zelo uspešen, saj je Neja Filipič osvojila bronasto medaljo v troskoku, slovenska ekipa ritmične gimnastike pa je v skupinski vaji z žogo osvojila 5. mesto. Sara Kragulj, Zala Dornig, Tamia Dulce Villca Šeme, Zoja Marija Ivančič in Kaja Purić so poleg 5. mesta z žogami osvojile še 6. mesto v vaji s kiji in obroči.

Bronasta medalja Neje Filipič je bila 21. medalja na poletnih univerzijadah in skupno 100. medalja za slovenske športnike na največjih tekmovanjih študentskega športa.

vsi-logotipi-univerz-in-sponzorji_NOVO

ATLETIKA, troskok
24-letna študentka Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani Neja Filipič je suvereno opravila s kvalifikacijami in se s četrto daljavo uvrstila v finale. Začela je povprečno, saj je prvi skok meril 13,29 m. V drugem se je prebila med osem najboljših, ko je skočila 13,42m. V tretjem poskusu ni prišla na korak, skok ni bil veljaven, a se je kljub temu s 7. rezultatom uvrstila v drugi del finala.

V drugi polovici finala je v četrtem poskusu najprej zmogla 13,08 m. Kljub najslabšemu skoku v finalu Neja Filipič ni izgubila samozavesti in si je bronasto medaljo priskakala v petem poskusu, ko je skočila kar 13,73 m. Po petih serijah je bila na 2. mestu, a je v zadnji seriji Ukrajinka Korsunova skočila 13,90 m in osvojila zlato medaljo. Med Korsunovo in Nejo Filipič se je vrinila Evelise Tavares Da Veiga s Portugalske. Skočila je 13,81 m.

Neja Filipič je po finalu troskoka na univerzijadi v Neaplju povedala: »Noro! Ne znam opisati čustev, zelo sem vesela. Takoj ko nekaj pričakuješ, se ti lahko vse podre. Želela sem samo uživati na tekmi. Sebe sem prepričala, da grem samo uživati v tekmovanju in ne po medaljo. Vedela sem, da če bom skakala sproščeno, lahko osvojim medaljo.«

»Tretji skok sicer ni bil veljaven, a sem ga dobro zadela. Takrat sem spoznala, da lahko naredim še kaj več, saj sem se počutila zelo dobro. Vse skok sem šla na polno, saj sem vedela, da 8. oz. 4. mesto ne pomenita veliko. Odločila sem se, da grem na vse ali nič in napadem kolajno,« je potek finala opisala 24-letna študentka Fakultete za farmacijo.

Filipičeva je v Neaplju tekmovala tudi v skoku v daljino, a je finale zgrešila za vsega 2 cm. To je prva večja medalja na mednarodnih tekmah za 24-letni Žirovko.

Filipičeva je na univerzijadi poleg troskoka nastopila tudi v skoku v daljino. »Lepo je imeti dve železi v ognju. Poleg skoka v daljino še troskok. Ob te priložnosti bi se rada še enkrat zahvalila trenerki in vsem ostalim, ki so verjeli vame, da imam potencial. Sama sem namreč v tej disciplini videla možnost za poškodbo in nič drugega. Sedaj pa res hvala vsem za izkazano zaupanje.«

Rezultati
troskok
1. Olha Korsun (UKR)
2. Evelise Tavares Da Veiga (POR)
3. Neja Filipič (SLO)

RITMIČNA GIMNASTIKA, skupinska vaja
Zelo dobro so na univerzijadi nastopile ritmične gimnastičarke, ki so se v skupinski vaji uvrstile v finale. Pod vodstvo trenerke Olge Mancevič so nastopile: Sara Kragulj in Tamia Dulce Villca Šeme obe študentki Fakultete za šport, Zala Dornig, študentka Biotehniške fakultete ter Zoja Marija Ivančič in Kaja Purić, obe študentki Zdravstvene Fakultete. V kvalifikacijah so med najboljše ekipe prebile s šestim rezultatom. V finalu se je slovenska ekipa predstavila z dvema vajama. Najprej so nastopile v skupinski vaji z žogo, ki so jo izpeljale najbolje in prejele oceno 19.100. To je zadoščalo za končno 5. mesto.

Po koncu nastopov na univerzijadi je spregovorila kapetanka ekipe Sara Kragulj: »Občutki po nastopih na univerzijadi so zares zelo lepi. Prikazale smo dobre nastope, veseli pa nas, da smo imel veliko podpore s tribun, kar nam je veliko pomenilo. Najboljši nastop je bila vaja z žogo, kar se je pokazalo tudi pri končni oceni. V imenu vseh deklet lahko potrdim, da je bila univerzijada za nas zelo lep dogodek.«

Slovenske predstavnice ritmične gimnastike so se predstavile še v skupinski vaji s kiji in obroči. Po nekaj manjših napakah so zadele 6. mesto. To je bil za dekleta v tej postavi zadnji skupni nastop, saj se jih bo večina posvetila študiju. V obeh disciplinah skupinskih vaj so prepričljivo slavile Rusinje.

Med posameznicami je nastopala tudi Aja Jerman Bukavec, ki je tekmovala v mnogoboju. Po vajah z vsemi štirimi rekviziti je zasedla končno 21. mesto.

Rezultati
skupinska vaja
1. RUSIJA
2. UKRAJINA
3. JAPONSKA

5. SLOVENIJA

To je po štirih letih nova medalja za slovenski univerzitetni šport na univerzijadah. Zadnjo medaljo je na 28. univerzijadi v Guangjuju v Južni Koreji osvojila lokostrelka Toja Černe, sedaj Ellison.

Študentski šport podpirajo: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris d.o.o., Nomago d.o.o., OKS-ZŠZ, ŠOU v Ljubljani, Fundacija Študentski tolar, UKOM, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Visoka šola za varstvo okolja, Inštitut in akademija za multimedije, Fiziterapevtika in Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin.

Galerija
Značke: študenti, šport

Članki iz rubrike