Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
1 29.03.2019 12:59:52

V Mariboru 6 prvakov v športih z loparji

Udeleženci DUP v športih z loparji 2018/19
Srečko Ferlež
V Mariboru so bila v sklopu državnih univerzitetnih prvenstev organizirana tri prvenstva v športih z loparji. Študentke in študenti so se merili v tenisu, namiznem tenisu in badmintonu. V tenisu je v moški kategoriji zmagal Tino Kovačič, pri ženskah Barbara Beliš. Najboljši v namiznem tenisu je bil Erik Paulin, v ženski kategoriji je zmagal Ana Tofant. Državni univerzitetni prvak v badmintonu je postal Uroš Burjek, v ženski kategoriji je slavila Lea Križman. Odbojkarji na Primorskem so odigrali polfinalna obračuna, v Ljubljani pa se zaključuje skupinski del tekmovanja v obeh konkurencah.

V športnem parku Tabor je Slovenska univerzitetna športna zveza v sodelovanju z univerzitetno športno zveza Maribor – Zdrava zabava organizirala državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v športih z loparji.

sponzorji-za-ekipo_ozje

Namizni tenis
Namizni tenis je potekal v dvorani Tabor. Pri moških sta se v izenačenem finalu pomerila Erik Paulin, študent Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani in Tilen Cvetko, študent Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani. Ker se nasprotnika zelo dobro poznata, je bil dvoboj odigran na visokem nivoju. Odločilen je bil 4. niz, ki ga je zaradi večje zbranosti dobil Erik Paulin. Po zmagi v finalu je zmagovalec povedal: »Če sem iskren, takšnega rezultata nisem pričakoval. Na tem tekmovanju nas je bilo 5 zelo izenačenih tekmovalcev, ki se dobro poznamo med sabo. Skupaj smo igrali v mladinskih reprezentancah, zato je bilo veliko igre precej izenačenih. V finalnem dvoboju sva s Tilnom pokazala dobro predstavo. Sicer je v zadnjem času on boljši, a tokrat mi je uspelo zmagati, zato sem vesel tega naslova.«

Tudi dvoboj za 3. mesto je bil precej izenačen. Luka Norčič, študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT), Univerze v Ljubljani, je premagal študenta Ekonomsko poslovne fakultete, Univerze v Mariboru, Damjana Zeljka z rezultatom 3:2.

Pri ženskah smo videli dvoboje v eni skupini. Najbolje sta se odrezali Ana Tofant in Špela Trelec, ki sta se uvrstili v finale. Ana Tofant, študentka Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani, je bila od nasprotnice boljša že v skupinskem delu, tudi v finalu ji je Špela Trelec, študentka Ekonomske šole Novo mesto, težko sledili in je še drugič v dnevu izgubila z 0:3. Tretje mesto je v boju s Kajo Okorn osvojila študentka Biotehnične fakultete, Univerze v Ljubljani, Tamara Pavčnik.

Badminton
Ženske so igrale vsaka z vsako pri moških pa je bil najprej odigran skupinski del, ki je izluščil polfinaliste in kasneje finalista. Pri študentkah se je naslova državne univerzitetne prvakinje veselila Lea Križman, študentka ECM Alma Mater Europaea, ki je v finalu premagala Dorino Kiralj, študentko Fakultete za humanistične študije, Univerze na Primorskem. Tudi v drugem medsebojnem obračunu je bila boljša z 2:0 (21:12, 22:20). Na tretje mesto se je uvrstila Nina Klobas, študentka Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT).

V moški konkurenci v badmintonu so študenti najprej igrali skupinski del, ki je določil vse štiri polfinaliste. Že v prvem delu tekmovanja je največ znanja pokazal Uroš Burjek, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. V polfinalu je bil prepričljivo boljši od Matica Slatinka (FVZ, Univerza na Primorskem), ki mu je pustil zgolj 8 točk, v velikem finalu pa je bil na izenačenem dvoboju za las boljši od Matica Lindiča, študenta Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, ki ga je Burjek premagal že v skupinskem delu. Finale se je zaključil z zmago Burjeka z 21:19 in 21:19. V boju za 3. mesto je bil Gregor Rihtarič boljši od Primoža Slatinka.

Tenis 
Pri ženskah se je prepričljive zmage veselila študentka Pedagoške fakultete, Univerze v Maribor, Barbara Beliš, ki je oba dvoboja dobila precej prepričljivo. Na 2. mesto se je uvrstila Metka Novak, študentka Fakultete za humanističen študije, Univerze na Primorskem, tretja pa je bila Urša Domajnko, študentka ECM Alma Mater Europaea. Zmagovalka Beliševa je po tekmovanju povedala: »Na tem tekmovanju je šlo bolj za druženje. Trudile smo se vsaka po svojih najboljših močeh, sama pa sem vesela, da sem na koncu zmagala. Škoda, ker ni bilo več tekmovalk in s tem nekoliko močnejše konkurence.«

V zaključku turnirja smo videli dva zelo izenačena dvoboja. V prvem polfinalu je Gašper Bezjak odpravil Matica Sotlerja, ki se je v boju za 3. mesto meril proti Benjaminu Belišu. Igrala sta na dva dobljena niza do 4, oba pa sta se končala v tai breaku s 5:4 (6:0) in 5:4 (10:8). Tretjega mesta se je veselil Beliš, ki je tako dopolnil družinsko zbirko medalj in sestrini zlati dodal svojo bronasto medaljo.

Veliki finale je minil v znamenju prijateljev in klubskih soigralcev. Tino Kovačič, ki je v polfinalu izločil Benjamina Beliša, se je pomerili proti Gašperju Bezjaku. Glede na pretekel medsebojne dvoboje smo pričakovali izenačen obračun. Že uvodne igre so pokazale, da je vsaka točka in odvzem servisa nasprotniku lahko že odločilna. V 1. nizu je bil uspešnejši Tino Kovačič, študent FKKT, Univerze v Ljubljani, ki je slavil s 4:2. Drugi niz je pripadel Bezjaku, a šele po osmih igrah. Bilo je 5:3. V skrajšanem 3. nizu sta nasprotnika igrala do 10. Bolj zbran je bil Kovačič, ki je Bezjaka, študenta DOBA fakultete, premagal z 10:6.

Po štirih tekmah je bil Tino Kovačič izjemno utrujen, a vesel, da je postal univerzitetni državni prvak. »Komaj stojim po finalnem obračunu, saj sem v enem dnevu odigral 4 dvoboje in sem izjemno utrujen. Finale bi lahko bil še nekoliko boljši, če bi bila spočita, a mislim, da sva kljub temu prikazala dober tenis. Odločale so malenkosti, zato sem razumljivo zadovoljen z rezultatom.«

KONČNI VRSTNI RED:
TENIS:
moški:
1. Tino Kovačič
2. Gašper Bezjak
3. Benjamin Beliš

ženske:
1.Barbara Beliš
2. Metka Novak
3. Urša Domajnko

NAMIZNI TENIS:
ženske:
1. Ana Tofant
2. Špela Trelec
3. Tamara Pavčnik

moški:
1. Erik Paulin
2. Tilen Cvetko
3. Luka Norčič

BADMINTON:
ženske:
1. Lea Križman
2. Dorina Kiralj
3. Nina Klobas

moški:
1. Uroš Burjek
2. Matic Lindič
3. Gregor Rihtarič

UOL M Servis, Primorska
V univerzitetni odbojkarski ligi M servis na Primorskem sta potekala polfinalna dvoboja v mešanih ekipah. Pomerile so se ekipe Pedagoške Fakultete (PEF) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske Tehnologije (FAMNIT) ter Fakultete za turistične študije (FTŠ) in Fakultete za vede o zdravju (FVZ).

Lanskoletni zmagovalec lige, ekipa PEF, je bila tudi letos prvi favorit, a je to pot morala priznati premoč ekipi FAMNIT. Ta je že v prvem nizu prikazala zelo organizirano igro, s katero je večji del dvoboja povsem onemogočila najbolj prodorne igralce PEF. Po hudem boju in spletu okoliščin je 2. niz pripadel ekipi PEF z rezultatom 29:27. Tretji niz je bil za PEF vsekakor za pozabo, saj je v odločilnem nizu popolnoma odpovedala in uspela iztržiti pičle 4 točke. Končni rezultat je bil 1:2 (18-25, 29-27, 4-15).Po polfinalu je Ognjen Lazarević, predstavnik FAMNIT povedal: »To je bila naša letošnja najboljša predstava. Vsi smo bili na ravni svojih nalog, vsi smo se zelo trudili. Zasluge gredo vsem igralcem in zelo smo srečni, da bomo nastopili v finalu!«

Tudi drugi dvoboj je bil izredno zanimiv in napet do zadnje točke. Prvi niz je dobila ekipa FTŠ, saj je v dvoboj vstopila zelo samozavestno, z odlično igro ob mreži. V drugem nizu se je prebudila ekipa FVZ in prevzela pobudo. Tako sta ekipi odigrali tretji niz, ki se je prav tako končal na razliko. Uspešnejša je bila ekipa FVZ, ki je zadnji niz dobila s 16:14. Luka Mihelič, ki je nedvomno med najzaslužnejšimi za zmago FVZ je po tekmi povedal: »Mi smo šli v tekmo 100%. Nasprotniki so zelo dobro igrali, res dobra konkurenca, ampak na tej tekmi smo pripravili presenečenje. Bomo videli, kako bo v finalu.«

Polfinala UOL M servis:
PEF - FAMNIT 1:2 (18:25, 29:27, 4:15)
FTŠ - FVZ 1:2 (25:15, 23:25, 14:16)

Tekma za 3. mesto bo med ekipama FTŠ in PEF, medtem ko se bosta za naslov ligaškega prvaka potegovali ekipi FVZ ter FAMNIT.

M&M's UOL, Ljubljana
V univerzitetni odbojkarski ligi M&M's se zaključuje skupinski del tekmovanja. Študenti Fakultete za strojništvo (FS) so ligaški del končala brez poraza. Na zadnji tekmi so bili z 2:0 boljši od Fakultete za farmacijo. Tako so si zagotovili nastop v polfinalu, v skupina A pa so osvojili maksimalno število točk in napredovali z zgolj dvema izgubljenima nizoma. Ekipa FKKT je brez boja dobila zadnjo tekmo proti Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, saj se nasprotniki niso zbrali v zadostnem številu. A za študente FKKT je bila tudi zmaga premalo, kajti v skupini A so zasedli 3. mesto.

V skupini B je pri moških superiorna ekipa Fakultete za elektrotehniko (FE), ki je premagala ekipo Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) z 2:0 in si zagotovila 1. mesto v skupini B. V polfinalu se bodo pomerili z ekipo, ki bo zasedla drugo mesto v skupini A. V drugi tekmi skupine B so študenti Pedagoške fakultete (PeF) pokazali svojo nepopustljivost in po izgubljenem nizu proti ekipi Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI), naslednjega dobili na 15. A zmage so se kljub temu veselili študenti FRI. Bilo je 2:1. S tem so prišli do četrte zmage v skupinskem delu.

skupina A (M)
FS  FFA 2:0 (25:5, 25:18)
FKKT – FGG 2:0 (b.b.)

skupina B (M)
FE – FMF 2:0 (26:24, 25:23)
PeF – FRI 1:2 (14:25, 25:15, 10:15)

Tudi pri ženskah se zaključuje skupinski del tekmovanja v M&M's UOL. Zdravstvena fakulteta (ZF) in Fakulteta za farmacijo (FFA) sta si z zmagama zagotovili nastop v polfinalu. V skupina A je Biotehniška fakulteta brez težav odpravila Veterinarsko fakulteto, ki je nekaj borbenosti pokazala v zaključku drugega niza. Druga tekma te skupine je bila še bolj enosmerna, saj so študentke ZF študentkam s Fakultete za družbene vede prepustile zgolj 17 točk in tekmo gladko dobile z 2:0. V skupini B smo videli dve zelo napeti tekmi. Najprej sta se udarili ekipi Fakultete za arhitekturo (FA) in Fakultete za matematiko in fiziko (FMF). Po tesnem prvem nizu je bilo še bolj napeto v drugem. Po več zaključnih žogah in mnogih izenačenjih so niz s kar 29:27 dobile igralke Fakultete za arhitekturo, s čimer so dosegle svojo prvo zmago. Druga tekma med FFA in PeF je ponudila 3 nize. Prvega so dobile »Farmacevtke«, v drugem so bile uspešnejše »Pedagoginje«, tudi tretji niz je ponudil izenačen boj, a so ga s tesnih 15:13 dobile študentke Fakultete za farmacijo, ki so se uvrstile v polfinale. Tam se bodo pomerile s prvouvrščeno ekipo skupine A, ekipo Fakultete za šport.

V soboto, 30. 3., bo na Kodeljevem, v prostorih KDU Olimpija, potekalo državno univerzitetno prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži. Tekmovanje v kadetski, mladinski in študentski kategoriji bo potekalo med 10. in 16. uro.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije.

Galerija

Članki iz rubrike