Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

mi
mi
0 06.01.2019 15:33:04

Pred nami leto univerzijad

25. Decathlon študentski tek na grad
Aleksandar Domitrica
Uvod v članek Leto 2018 si bomo zapomnili po uspehu košarkaric v košarki 3x3, ki so si priborile bron, tretjem mestu v tajskem boksu ter zlatu in srebru v powerliftingu. V letu 2019 pa sta pred nami zimska in poletna univerzijada, Koper pa bo gostil evropski univerzitetni prvenstvi v vaterpolu in odbojki na mivki.

V preteklem letu so nas na 4. evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri na Portugalskem razveselile tekmovalke Univerze v Ljubljani v košarki 3x3, ki so si priborile bronasto medaljo. Na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v tajskem boksu 2018 v Pattayi na Tajskem je tretje mesto osvojil Sašo Vorkapić (Fakulteta za šport, UL). Katja Babič (Biotehniška fakulteta, UL) in Vid Leskovar (Šolski center Ptuj) sta si prislužila prvo in drugo mesto na Svetovnem univerzitetnem pokalu v powerliftingu 2018 v Plznu na Češkem. Tekmovalke v curlingu pa so s srebrom na 2. mednarodnem zimskem športnem festivalu v Harbinu na Kitajskem zaokrožile mednarodni uspeh študentov športnikov.

pasica_spletna_9_12_18

Druga mednarodna tekmovanja
Slovenski študenti so v letu 2018 sodelovali na 9 svetovnih univerzitetnih prvenstvih. Pomerili so se v skvošu, boksu, šahu, olimpijskem dviganju uteži, odbojki na mivki, streljanju, športnem plezanju, tajskem boksu in triatlonu.

Na 4. evropskih univerzitetnih igrah je sodelovalo 37 slovenskih udeležencev. Na tej največji študentski športni prireditvi na stari celini v letu 2018 so tako svoje športno znanje lahko pokazali košarkarji Univerze na primorskem (UP), odbojkarice Univerze v Mariboru (UM), ženska ekipa v košarki 3x3 Univerze v Ljubljani (UL) ter primorsko in ljubljansko moško moštvo v košarki 3X3.

Slovenske študentke so se udeležile tudi 4. izvedbi Svetovne univerzitetne lige v košarki 3x3.

Tekmovalci so se mednarodnih prireditev udeležili s pomočjo Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA).

Državna univerzitetna prvenstva
V letu 2018 so se študentje za čim boljše uvrstitve potegovali na 18 državnih univerzitetnih prvenstvih. Za odličja so se borili v kolektivnih in individualnih športih, bolj množična udeležba je bila na prvenstvih, kjer so se študentje pomerili tudi v rekreativni kategoriji, npr. pri orientacijskem teku, pri bolj specifičnih športih, kot je boks, pa so se tekmovanj udeležili le registrirani tekmovalci.

Svoje sposobnosti so tako preizkusili v streljanju, plavanju, biljardu, skvošu, orientaciji, sabljanju, triatlonu, odbojki, futsalu, boksu, veslanju v zmajevih čolnih, košarki, rokometu, odbojki na mivki, košarki 3x3, wakeboardingu, curlingu in šahu. Tekmovanja so se odvijala v različnih krajih po Sloveniji: v Trbovljah, Velenju, Ankaranu, Kopru, Ljubljani.

Nekatera izmed državnih univerzitetnih prvenstev je SUSA organizirala sama, pri drugih pa je sodelovala s svojimi članicami ali z nacionalnimi panožnimi zvezami.

Ligaška tekmovanja
V univerzitetnih središčih po Sloveniji so potekala študentska ligaška tekmovanja. V Ljubljani je tako v Športna zveza univerze v Ljubljani (ŠZUL) organizirala tekmovanja v košarki tako v moški kot v ženski kategoriji, v dvoranskem nogometu ter v odbojki v moški in ženski kategoriji. V Mariboru je v okviru Zdrave zabave (Univerzitetne športne zveze Maribor -UŠZM) potekala študentska futsal liga, Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) pa je v Kopru organizirala ligaška tekmovanja v košarki, futsalu in odbojki.

Organizatorji tekmovanj so se trudili, da bi našli ravnotežje med množičnostjo in kvaliteto tekmovanj, a je bilo mogoče zaznati trend izboljševanja kakovosti nastopov na tekmovanjih. »Glede na to, da sem že 15 let vodja študentske lige, lahko rečem, da je je kvaliteta že kar nekaj let v porastu. V začetku moštva tako rekoč niso imela boljših tekmovalcev v svojih vrstah. Danes se lahko za naslov potegujejo le ekipe, ki imajo vsaj tri tekmovalce, ki nastopajo v prvi slovenski ligi,« je povedal Gregor Hribar, vodja tekmovanja študentske odbojkarske lige UL.

Množične športne prireditve
V letu 2018 so potekali tudi množični rekreativni športni dogodki, ki so za udeležence brezplačni, njihov namen je predvsem promocija zdravega življenjskega stila skozi gibanje.

V Ljubljani se je v organizaciji ŠOU športa in Študentskega športnega kluba Zdrava zabava odvijal že 25. Decathlon študentski tek na grad, ki se ga je kljub slabemu vremenu udeležilo 1446 tekačev.

V Mariboru pa sta v organizaciji UŠZM potekali prireditvi 15. ZZrolano mesto in 9. nočni tek po stopnicah na Kalvarijo.

Leta 2019 bo veliko zanimivih tekmovanj
Že od 2. do 12. marca 2019 se bo v Krasnoyarsku v Rusiji odvijala 29. zimska univerzijada, na njej pa se bodo študenti športniki preizkusili v 11 športnih. Od 14. do 30. julija 2019 pa bo v Napoliju v Italiji potekala 30. poletna univerzijada, na kateri se bodo tekmovalci iz 170 držav pomerili v 18 športih.

Slovenija bo od 21. do 27. julija gostila dve evropski univerzitetni prvenstvi. V Kopru bosta potekala EUSA evropski univerzitetni prvenstvi v vaterpolu in v odbojki na mivki.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomado in športni dnevnik EKIPASN. 

Galerija

Članki iz rubrike