Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

mi
mi
0 23.10.2018 15:14:05

Po 454 stopnicah na Kalvarijo

9. Nočni tek na Kalvarijo - zmagovalci
Marko Pigac
V Mariboru je začetek študijskega leta sovpadal s tradicionalno tekaško prireditvijo Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo, ki je tokrat potekala že devetič. Tekmovalci so se v soju luči, bakel in svetlobnih efektov povzpeli po 454 stopnicah na grič na severni strani Maribora.

Zdrava zabava (Univerzitetna športna zveza Maribor) je tudi tokrat pripravila športni dogodek brez startnine. Med tekači je bilo opazili kar nekaj znanih mariborskih športnikov, med drugim Boštjana Klineta in Klemna Kosija. Tokrat so prvič "štenge" premagovali tudi najmlajši. 


Prireditve se je udeležilo skupno 270 tekačev, od tega 65 otrok. Kljub temu, da se star rekord 1:44 še kar oklepa prestola, pa so tudi letos tekmovalci dosegali odlične čase, že starejši otroci so 454 stopnic premagali z odličnimi časi pod 3 minute.

Rezultati so, če jih primerjamo z lanskim letom, ko je za absolutno zmago pri ženskah zadoščal rezultat 3:00,81, odlični. Tokrat je zmagovalka Ana Čufer krepko presegla ta čas in dosegla 2:23. Pri moških je zmagovalec Klemen Šparing tekel pod 2. minuti, vendar ni presegel lanskega absolutnega časa 1:56,49.

Organizatorji so želeli izpostaviti tudi rekreativni pomen prireditve in poudariti, da je zmagovalec prav vsak, ki premaga stopnice, zato je tudi čisto vsak udeleženec prejel medaljo. "Gre predvsem za promocijo zdravega načina življenja skozi brezplačne športne dogodke, namenjene vsem generacijam, kar pravzaprav že 20 let pri Zdravi zabavi tudi počnemo," je dejal Klemen Tasič, vodja projektov pri Zdravi zabavi.

Svetovna univerzitetna prvenstva
V zadnjih mesecih pred začetkom študijskega leta so slovenski študenti športniki sodelovali na vrsti svetovnih univerzitetnih prvenstev v različnih delih sveta, ki so se jih udeležili s pomočjo Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA). Svetovno univerzitetno prvenstvo v triatlonu 2018 je v mestu Kalmar na Švedskem potekalo od 31. avgusta do 2. septembra 2018, v Birminghamu v Veliki Britaniji pa se je od 6. do 12. septembra 2018 odvijalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu 2018. S pomočjo Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) so se teh tekmovanj udeležili tudi slovenski študentje.

SUP v triatlonu 2018
Na SUP v triatlonu 2018, na katerem je sodelovalo 79 tekmovalcev in 54 tekmovalk iz 33 držav, so se za čim boljše rezultate na preizkušnji, ki je obsegala 750 metrov plavanja, 20 km kolesarjenja in 5 km teka, borili trije slovenski tekmovalci in ena tekmovalka.

Najboljši med slovenskimi triatlonci, ki so v hladnem in deževnem vremenu premagovali plavalne, kolesarske in tekaške izzive, je bil Klemen Bojanc (Višja šola za strojništvo Škofja Loka), ki je s skupnim časom 00:54:09 zasedel 36. mesto. Bojanc je za vodilnim zaostal 2 minuti in 29 sekund, tekmo pa je ocenil kot izjemno zahtevno.

Matija Meden (Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo), sicer zmagovalec DUP v triatlonu 2017/18, je tekmovanje končal na 46. mestu s časom 00:54:40. Dirko je ocenil kot težko od začetka do konca, s svojim rezultatom pa ni bil zadovoljen. Urh Klenovšek (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport) pa se je s časom 00:56:34 uvrstil na 58. mesto.

Pia Bedene (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) je v ženski konkurenci zasedla 45. mesto (01:06:54). Za zmagovalko, Francozinjo Jeanne Lehair, je zaostala 9 minut in 43 sekund.

Udeležbo na SUP v triatlonu 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja, Triatlonska zveza Slovenije, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani in Višja šola za strojništvo Škofja Loka.

SUP v skvošu 2018
Na igriščih skvoša Univerze v Birminghamu v Veliki Britaniji sta se borila slovenska univerzitetna reprezentanta Nina Kustec (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko, Squash klub Škofja Loka) in Mark Hafner (Univerza v Ljubljani, Strojna fakulteta, Squash klub Škofja Loka) Na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v skvošu 2018,ki se ga je v posamični kategoriji udeležilo 58 tekmovalcev in 28 tekmovalk iz 19 držav, je Nina Kustec je na osvojila 20., Mark Hafner pa 41. mesto.

SUP_triatlon_2018
SUP v triatlonu 2018: vodja ekipe Leon Obreza, Matija Meden, Pia Bedene, Klemen Bojanc in Urh Klenovšek
Zvijezdan Mikić

Marka Hafnerja je na prvi tekmi ugnal Avstralec Nicholas Calvert z rezultatom 3:0 (11:6, 11:6, 11:3), v nadaljnjih bojih ga je premagal Finec Tatu Knuutila, Hafner je brez boja dobil tekmo proti Kitajcu Xiaodongu He, v 22 minutah premagal Jonathana Mwegamira iz Ugande in zadnjo tekmo izgubil proti Avstrijcu Paulu Mairingerju.

"Čeprav z igro nisem povsem zadovoljen, sem z izkušnjo in vzdušjem izredno zadovoljen," je povedal enaindvajsetletni študent strojništva.

Nino Kustec je v prvem dvoboju v treh setih s 3:0 (11:4, 11:3, 11:2) premagala Kanadčanka Chloe Chemtob. Dvajsetletna Škofjeločanka je v 8 minutah premagala Kitajko Yating Xiao, izgubila pa proti Sum Yin Li iz Hongkonga in proti Švicarki Mileni Penkov.

Udeležbo na SUP v skvošu so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja in Squash zveza Slovenije.

Značke: šport, mladi, študenti