Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.10.2024 18:14:41
Deli članek:

Boškan išče novo disciplino, za SP pet kandidatov

Profimedia

Ljubljanski bazen Tivoli je konec tedna gostil tekmovanje Ribin jesenski pokal, kjer je dobro formo v 25-metrskem bazenu pokazal olimpijec Sašo Boškan. Plavalec Triglava, ki išče predvsem novo razdaljo pred decembrskim svetovnim prvenstvom v kratkih bazenih v Budimpešti, je bil najboljši na 100, 200, 400 in 800 m prosto ter na 100 m hrbtno.

Čeprav gre za obdobje, ki je običajno namenjeno treningu, je trener Boškana Luka Berdajs potrdil, da gre tudi za iskanje nove discipline. Z osebnim rekordom 8:07,35 na 800 m prosto pa je nakazal, da bo šlo v daljšo smer.

"Lani se je izkazalo, da Sašo trenutno enostavno ni dovolj hiter, da bi na 200 m prosto kratkoročno naredil še večji preskok. Druge možnosti ni, kot da poskusi na daljši razdalji, kdor pa želi biti hiter na 400 m prosto, mora dobro plavati tudi na 800 m."

"Za zdaj gre vse v pravo smer. Trening seveda je drugačen, najbolj pomembno pa je, da se daljše razdalje navadi in v njej začne uživati. Ima tudi normo za svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, a nabora disciplin še nisva določila. Za to se bova odločila po mitingih čez 14 dni na Slovaškem in nato v Zagrebu."

Med tistimi, ki še vedno lovi normo za SP, je tudi druga varovanka Luke Berdajsa, Tina Čelik. "Izid pod 32 sekundami na 50 m prsno je dosegla iz polnega treninga, kar je seveda vzpodbudno. Doma je že naredila preskok po vrnitvi v ZDA, evropska elita je dosegljiva, malo pa še manjka. To seveda iščemo, pri tem pa nastop v 25-metrskem bazenu ni v prvem načrtu, saj se Tina v manjšem bazenu znajde slabše kot v večjem, norma pa je vsaj na videz kar daleč." Ob tem je Čelik v Ljubljani zmagala še na 200 m mešano in delfin.

Reprezentant Ilirije Anže Ferše Eržen je Boškana premagal na 100 m mešano, zbral pa tudi zmage na 200 m hrbtno, mešano in delfin. Tudi on je v širšem naboru tistih, ki še lovijo normo za decembrsko SP.

"Izidi so bili za ta čas zelo v redu, saj nismo delali še prav nobenega posebnega treninga. Seveda bo tudi Anže skušal v Zagrebu in sredi novembra v Celju doseči normo za SP, je pa zelo malo časa. V nedeljo odhaja na 14-dnevne priprave v Malago s plavalci Ljubljane in upam, da bo tam dvignil formo," pravi njegov trener Matic Lipovž.

Na mitingu je bil eden najbolj zanimivih obračunov dvoboj Ilirijine Tie Primc in Olimpijine Eva Urbančič na 100 m prosto, s 57,35 pa sta tekmovalki skupaj stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Olimpijina plavalka Anemari Košak je zmagala na 50 m prosto.

Ljubljanski miting je spremljal tudi selektor reprezentanc Gorazd Podržavnik. Ta ima na seznamu za Budimpešto ob Boškanu še olimpijke Nežo Klančar, Katjo Fain in Janjo Šegel ter Petra John Stevensa. Ob omenjenih Čelik in Ferš Eržen pa upa, da bi normo za decembrsko SP lahko dosegla tudi Hana Sekuti.

"Seznam bo znan po tekmi 16. in 17. novembra v Celju, teden dni pred tem bodo plavalci nastopili v Zagrebu. Takrat bomo videli tudi, ali morda prijavimo kakšno štafeto, saj bo to odvisno od forme, ki jo bodo kazali na tekmah," je dejal selektor, ki se s temo na Madžarskem poslavlja od svoje funkcije, saj je pred kratkim na zvezi izšel nov razpis za selektorsko mesto, za katerega pa se ni prijavil.