Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.08.2024 20:24:01
Deli članek:

Eva Terčelj najprepričljivejša Slovenka v krosu

alesfevzer.com

Slovenski kajakaši so uspešno prestali prvi krog olimpijskega krosa. Vsi so se uvrstili v osmino finala, a vsak na svoj način. Najbolj prepričljiva je bila Eva Terčelj, ki ji je to uspelo v prvem poskusu, preostali trije pa so morali v repasaž.

Eva Alina Hočevar je bila v njem zanesljiva, Petra Kauzerja je rešila prava odločitev, Benija Savška pa sreča.

Terčeljeva je bila od Slovencev najboljša na petkovi tekmi za razvrstitev skupin, da se nanjo lahko najbolj računa kažejo tekme svetovnega pokala, da je prvi slovenski adut pa je pokazal še prvi krog olimpijske tekme.

Kot je sama dejala, je imela zahtevno skupino, za napredovanje pa je bilo dovolj, da je premagala eno tekmovalko, in sicer Čehinjo Terezo Fišerovo.

"Za naprej sem si želela privarčevati eno vožnjo, zato sem vesela, da mi ni bilo potrebno v repasaž. Domačinka je izkoristila domačo progo, sama pa sem se za drugo mesto udarila s Fišerovo. Je agresivna tekmovalka, zato sem uporabila frazo napad je najboljša obramba, na moj napad ni imela odgovora," je svojo vožnjo ocenila Terčeljeva. Ta trdi, da se je te discipline lotila resno in želi čim višje, priznava pa, da je kros izredno nepredvidljiv: "Lahko bi izpadla danes, lahko pridem do finala. Seveda upam, da se bo uresničilo slednje."

alesfevzer.com

Hočevarjeva o kolajni ne razmišlja, čeprav tudi pri njej nihče ne more trditi, da je ne more osvojiti. Še posebno, če bo pokazala tako vožnjo, kot jo je v repasažu, v katerem je zanesljivo osvojila prvo mesto v svoji skupini.

"Uživam v vsaki vožnji pred to čudovito publiko, le v prvi današnji vožnji nisem, vsaj po hudi napaki, za katero sem bila na protitočnih vratcih povsem sama kriva. V drugo sem šla na progo malo bolj s pametjo, v vratca nisem vstopala na tvegan in bolj zahteven način, kar se mi je obrestovalo. Vesela sem, da bom lahko jutri pred tem občinstvom še enkrat veslala. Jutri pa grem na vse ali nič," napoveduje Hočevarjeva.

Fanta, osmoljenca slalomskih tekem, že ves čas, odkar sta izvedela, da bosta na igrah nastopala tudi v krosu, trdita, da nimata v krosu česa iskati, saj mu na treningu praktično ne posvečata pozornosti. Zato ni čudno, da ga jemljeta bolj sproščeno.

"Za dve tretjini tekmovalcev na startu je to bolj 'hec', kar je žalostno za olimpijsko disciplino, malo so z njo tudi zaradi pravil, kdo lahko nastopi, udarili mimo. Zelo veliko je odvisno od sreče, je pa treba vaditi tudi posebno tehniko krosa, jaz pa ga jemljem kot sprostitev. Iskreno povedano, bi bil v danih okoliščinah zdajle raje doma kot pa tukaj," je bil spet iskren še od slalomske tekme razočarani Kauzer, ki je v repasažu slabo startal, a s pravo izbiro vrat, na katera je prišel sam, v nadaljevanju prehitel dva tekmovalca.

Kaj dosti drugače ne razmišlja tudi Savšek: "Precej drugačna tekma je to, kot je slalom. Zame je sprememba, da kot kanuist veslam v kajaku, pravila so povsem drugačna kot v slalomu, oprema enako. Vesel sem sicer, da sem nagradil vložek oziroma nekaj treninga pred igrami in se uvrstil naprej. Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da sem izpadel, a je konkurent storil napako in bil diskvalificiran. Imel sem veliko sreče," je priznal zdaj že nekdanji kanuistični slalomski olimpijski prvak.