elvis, tom-parker, kralj Svet24.si

Na dražbi prodali ikonične Presleyeve modre ...

laboratorij, mikroskop Svet24.si

Je konec življenja zapisan v krvi?

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

tanja-žagar, radio-aktual Njena.si

Iskrena Tanja Žagar razkrila, da je zbolela za ...

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

STA
STA
0 19.06.2024 17:04:13

Stevens v Beogradu na zlato, Klančar ostaja doma

Profimedia
Peter John Stevens bo ostal v Beogradu in na evropskem prvenstvu napadal zlato odličje na 50 m prsno. Neža Klančar, ki je danes v Ljubljani sicer opravila prvi trening, pa ostaja v Sloveniji in se bo po bolezni v miru pripravljala na olimpijske igre v Parizu.

Slovenska reprezentanca je na prvenstvu v Srbiji dobila odgovore na glavni dve nerešeni vprašanji. Peter John Stevens je kolebal med nastopom na 50 m prsno na prvenstvu in predčasnim odhodom in nastopom v Rimu na mitingu sedmih gričev (Sette Coli), kjer bi še enkrat skušal loviti olimpijsko normo za Pariz. Igre v Franciji so pozabljene, glavni izziv bo naslov evropskega prvaka v Beogradu.

"Danes sem opravil test na 25 metrov s stopnjevanjem. Zelo sem hiter. Kaže odlično in glede na najboljši prijavljen izid bom seveda napadal zmago," je ob robu prvenstva v Beogradu povedal Stevens.

Kot glavna tekmeca za najvišja mesta je izpostavil Nemca Noela de Geusa in Avstrijca Bernharda Reishammerja. "Gre za odlična plavalca, a glede na videno na 100 m prsno sta na polovični razdalji oba premagljiva," je še povedal Stevens in se dotaknil tudi lastnega nastopa na tej razdalji: "Dobro sem delal in škoda, ker sem na obratu naredil res veliko napako. Tam sem izgubil preveč in posledično tudi polfinale, kjer bi dobil še eno priložnost."


Drugo vprašanje je bil potencialni nastop Neže Klančar na prvenstvu. Tik pred prvenstvom je po izjemni formi, ki jo je kazala na mitingih serije Mare Nostrum, plavalka Olimpije zbolela in dan pred odhodom so ji zdravniki potrdili okužbo s koronavirusom. Ljubljančanka je imela v Beogradu drugi prijavljen izid na 50 m delfin ter tretjega na 50 in 100 m prsno, kjer bi napadala tudi drugo posamično olimpijsko normo A za Pariz. Tekmi na 100 m prosto in 50 m delfin je že izpustila, konec tedna bi lahko nastopila še na 50 m prosto, a je v Beogradu ne bo.

"Na koncu je odločil zdravnik, ki je odsvetoval pot na prvenstvo in napore. Danes je Neža že trenirala, po zelo omejenem programu bo vadila tudi do konca tedna, nato pa bova začela dodajati. To bolezen je treba najprej v miru predelati. Do olimpijskega nastopa je še 40 dni in v miru se morava pripraviti," je povedal njen trener Tomaž Torkar.

Obliž na rano sta plavalka in trener doživela po novici Mednarodne plavalne zveze, ki je danes uradno potrdila, da si bodo plavalci s posamično A normo v Parizu lahko izbrali tudi drugi posamičen nastop. Za Klančar to seveda pomeni nastop na 100 m prosto, čeprav je lov na normo na sotočju Save in Donave izpustila.

V ospredju je zdaj potrditev zadnjega dela priprav, kjer želi trenutno najhitrejša Slovenka del skupnih priprav opraviti s češko prijateljico Barboro Seemanovo v Bratislavi.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike