poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

taisija berlec Svet24.si

V četrtek zjutraj je odšla od doma v Šiški, ...

20160224-00671417 Necenzurirano

Sveta, kot smo ga poznali, je konec. In ne vemo, ...

sodnik Janez Žirovnik Reporter.si

Zadoščenje za Franca Kanglerja: razvpiti sodnik ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

luka sulic 2 Njena.si

Luka Šulić četrtič postal očka

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

STA
STA
0 20.03.2023 20:15:54

Kajakaši in kanuisti začeli pomembno sezono

Peter Kauzer
Nina Jelenc/KZS
Minuli vikend so novo sezono začeli kajakaši in kanuisti na divjih vodah. Prva tekma posebno pomembna ni bila, praktično so vsi nanjo prišli iz trenažnega procesa, tako da rezultati niso bili povsem realni, se pa je pokazalo, da se slovenski vrh posebej ni spremenil in da tudi v reprezentanci ne bo bistvenih sprememb.

V ekipi za slalom imajo na podlagi lanskih rezultatov nastop že zagotovljen vsi trije najboljši slovenski fantje, kajakaš Peter Kauzer in kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, drugi se bodo morali za tri mesta v reprezentanci meriti na štirih tekmah, dve od njih bodo na sporedu v Krakovu, kjer bodo junija tudi evropske igre, prvič bodo na njih nastopali tudi slalomisti na divjih vodah. V novi olimpijski disciplini, kajakaškem krosu, imata mesti v ekipi zagotovljeno tudi Eva Terčelj in Ajda Novak.

Že pred evropskimi igrami bo tekma svetovnega pokala v Tacnu, tretji cilj slovenske reprezentance pa bo septembrsko svetovno prvenstvo v Londonu, kjer se bodo delile olimpijske kvote, eno dodatno bodo dale tudi evropske igre, na katerih se bodo tekmovalci merili tudi za naslove evropskih prvakov.

Na olimpijskih igrah v Parizu bo tako kot na prejšnjih prvenstvih lahko tekmoval le en tekmovalec iz vsake države, zato bodo vse letošnje in tudi tekme naslednje leto še kako pomembne, za to se bodo točkovale tudi tekme svetovnega pokala. V slovenski vrsti se spet pričakuje oster boj za olimpijsko mesto med Savškom in Božičem, tudi drugi pa ne bodo imeli lahkega dela, tudi veteran Kauzer ne.

"Konkurenca obstaja. Vsi treniramo, da bi bili najboljši, vsak išče svoje mesto pod soncem. Jaz s tem nimam težav, obstajata start in cilj, po slednjem vidiš, kje si. Če me bo v naši vrsti vrsti, kdo premagal in se uvrstil na olimpijske igre, mu bom privoščil. Jasno pa je, da bom naredil vse, da se to ne bo zgodilo," je na novinarski konferenci ob začetku sezone dejal izkušeni Kauzer, ki meni, da je na sezono dobro pripravljen, da se mu leta pri hitrosti ne poznajo, da pa ima zdaj nekaj več težav z regeneracijo."Mislim, da sem si v Združenih arabskih emiratih priboril dobro osnovo, na povabilo Angležev sem treniral tudi v Londonu, primerjave si sicer niso najbolj primerne, saj Angleže že kmalu čakajo izbirne tekme in so morali formo načrtovati za prej kot mi. A bil sem blizu njim, tako da sem lahko optimističen," meni Hrastničan.

V Londonu sta trenirala tudi Savšek, ki je glavni del priprav prav tako opravil v Združenih arabskih emiratih, in Božič, slednji se je za sezono pripravljal v Pauju in Krakovu, oba menita, da sta opravila dobro delo.

"Priprave sem zaradi operacije kolena začel nekoliko pozneje, a sem tudi pred tem veslal, ampak s kajakom. Fizično sem dobro pripravljen, tudi včerajšnja tekma je to dokazala," optimistično sezono pričakuje Božič, Savšek (na prvi tekmi je bil počasnejši od Božiča), njegov konkurent za olimpijski nastop, pa tudi verjame, da bo uspešen. "Moj cilj bo zmaga na vsaki tekmi. Seveda to ni realno, ampak tako mora biti moje razmišljanje," meni Savšek, ki pravi, da mlajšemu Božiču še ne namerava prepustiti mesto na olimpijskih igrah in se preseliti v drugo disciplino: "Razmišljal sem o kajakaškem krosu, a selitev prestavil na obdobje po olimpijskih igrah."

Velike upe za nastop na olimpijskih igrah imata tudi Ajda Novak - slednja je napake iz lanske sezone poskušala popraviti na pripravah skupaj z Martinom Srabotnikom na olimpijski progi v Riu, in Terčelj, obe poudarek dajeta slalomu, kajakaški kros pa imata kot rezervno možnost.

Značke: kajak kanu, slovenija

Članki iz rubrike