matej-tonin Svet24.si

NSi 30 let osamosvojitve obeležila s krajo?

medved Svet24.si

Pogrizel ga je po vratu in trebuhu

marjan dikaucic dz1 Reporter.si

Janši je za pravosodnega ministra dovolj dober ...

portugalska-ladjica Svet24.si

FOTO: Zaradi pošastnih portugalskih ladjic se ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Kaj se dogaja na uradu za boj proti pranju denarja...

Klasična marinada Odkrito.si

Top 5 marinad za vsako priložnost

fashion 2 Najstnica.si

Anamaria Goltes uživa na hrvaški obali

STA
STA
0 19.05.2020 11:13:34

Čop: Želimo si junijsko veslaško regato na Bledu

Jurij Kodrun
Med prvimi, ki napovedujejo zagon tekmovanj v Sloveniji, so veslači. Iztok Čop, ki se prav letos spominja 20-letnice zlate olimpijske kolajne z Luko Špikom na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, kot selektor izpostavlja, da si želi, da bi Slovenija že junija na Bledu gostila mednarodno veslaško regato.

"Na zvezi načrtujemo, da bi 23. in 24. junija na Bledu gostili mednarodno regato. Zanimanje za nastop je tako na Hrvaškem kot v Avstriji veliko. Seveda bo do takrat treba odpreti meje in odpraviti vse druge omejitve in glede na te bomo pripravili tudi program. V skrajnem primeru se bo nastopalo le v manjših čolnih ali pa bomo organizirali tekmo samo za slovenske veslače," pravi Čop.

Ta dodaja, da po tako dolgem premoru tekmovalci nujno potrebujejo pregledno tekmo. Ta bo dala tudi obrise za reprezentanco v sezoni 2020, kjer je Evropska veslaška zveza že spremenila koledar tekmovanj in napovedala izvedbo evropskih prvenstev v septembru in oktobru. Mladinci bodo tekmovali v Beogradu, mlajši člani v Duisburgu, člani pa v Poznanju.


"Tekma je tudi nujna za motivacijo veslačev. Številnim je namreč močno padla, ko je moral Bled v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo odpovedati svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah. Upam, da bomo to tekmo pred počitnicami res izpeljali."

Veslači po večini spet trenirajo zadnjih 14 dni. "Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa je večina začela delo v enojcih. Nekaj težav je z 'rimen' veslači (veslanje z enim veslom), kjer je razmak med veslačema le dober meter, a je res, da tukaj ni neposrednega kontakta med partnerji in da gre za stalne posadke, v katerih se športniki ne menjajo med sabo. Za te čolne še čakamo nekatere potrditve s strani pristojnih služb."

Prve tekme bodo pokazale tudi pravo pripravljenost tekmovalcev po epidemiji. "To je zdaj težko oceniti. Tekmovalci so delali doma, klubi so jim posodili praktično vse ergometre, ki so na voljo, a bili so dolgo brez pravega treninga na vodi. Več bodo pokazala testiranja in skupni treningi konec meseca, še bolj realno sliko pa nato junijska tekma. Posebej, če se nam bo pridružila tudi konkurenca iz tujine."

Značke: veslanje, sta

Članki iz rubrike