Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

STA
STA
0 19.05.2020 11:13:34

Čop: Želimo si junijsko veslaško regato na Bledu

Jurij Kodrun
Med prvimi, ki napovedujejo zagon tekmovanj v Sloveniji, so veslači. Iztok Čop, ki se prav letos spominja 20-letnice zlate olimpijske kolajne z Luko Špikom na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, kot selektor izpostavlja, da si želi, da bi Slovenija že junija na Bledu gostila mednarodno veslaško regato.

"Na zvezi načrtujemo, da bi 23. in 24. junija na Bledu gostili mednarodno regato. Zanimanje za nastop je tako na Hrvaškem kot v Avstriji veliko. Seveda bo do takrat treba odpreti meje in odpraviti vse druge omejitve in glede na te bomo pripravili tudi program. V skrajnem primeru se bo nastopalo le v manjših čolnih ali pa bomo organizirali tekmo samo za slovenske veslače," pravi Čop.

Ta dodaja, da po tako dolgem premoru tekmovalci nujno potrebujejo pregledno tekmo. Ta bo dala tudi obrise za reprezentanco v sezoni 2020, kjer je Evropska veslaška zveza že spremenila koledar tekmovanj in napovedala izvedbo evropskih prvenstev v septembru in oktobru. Mladinci bodo tekmovali v Beogradu, mlajši člani v Duisburgu, člani pa v Poznanju.


"Tekma je tudi nujna za motivacijo veslačev. Številnim je namreč močno padla, ko je moral Bled v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo odpovedati svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah. Upam, da bomo to tekmo pred počitnicami res izpeljali."

Veslači po večini spet trenirajo zadnjih 14 dni. "Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa je večina začela delo v enojcih. Nekaj težav je z 'rimen' veslači (veslanje z enim veslom), kjer je razmak med veslačema le dober meter, a je res, da tukaj ni neposrednega kontakta med partnerji in da gre za stalne posadke, v katerih se športniki ne menjajo med sabo. Za te čolne še čakamo nekatere potrditve s strani pristojnih služb."

Prve tekme bodo pokazale tudi pravo pripravljenost tekmovalcev po epidemiji. "To je zdaj težko oceniti. Tekmovalci so delali doma, klubi so jim posodili praktično vse ergometre, ki so na voljo, a bili so dolgo brez pravega treninga na vodi. Več bodo pokazala testiranja in skupni treningi konec meseca, še bolj realno sliko pa nato junijska tekma. Posebej, če se nam bo pridružila tudi konkurenca iz tujine."

Značke: veslanje, sta

Članki iz rubrike