mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 28.04.2018 21:01:38

Mrakova in Macarolova v regato za odličja s petega mesta

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarola (JK Pirat) sta danes na svetovnem pokalu v Hyeresu odjadrali zadnja plova pred sobotno regato za odličja. Bili sta 17. in deveti, pred regato za odličja, ki prinaša dvojne točke, sta na petem mestu.

Regate za odličja se bo udeležilo le deset najbolje uvrščenih posadk, med njimi tudi Tina Mrak in Veronika Macarol. Dekleti sta danes še nekoliko izboljšali svojo skupno uvrstitev, prijadrali sta si 17. in 9. mesto in sta pred zaključno regato na skupnem petem mestu z 80 točkami. Z odličnim jadranjam si v soboto še lahko priborita stopničke.

"Težki dnevi v Hyeresu se kar nadaljujejo. Danes smo uspeli izpeljati dva plova po zelo šibkem in nestabilnem vetru med 5 in 7 vozli, ponekod so bile tudi luknje s popolnim brezvetrjem, tako da so bile regate ponovno zelo zahtevne. V prvi regati sva zelo slabo startali, na levi strani startne linije, takoj po startu pa je bilo več pritiska z desne strani, tako da sva bili že takoj v ozadju, morali sva obrniti in se celo regato prebijati naprej. Uspeli sva priti do 17. mesta. Zelo sva se trudili, saj sva vedeli, kako pomembno je vsako mesto, saj sva imeli od prej UFD in si nisva smeli privoščiti dodatnega odbitka. V drugi regati je bil start nekoliko boljši, ne pa odličen, imeli pa sva vsaj več možnosti jadrati na čistem vetru in izpeljati taktiko, ki sva si jo zadali. Celotno regato sva bili v ospredju, a je bilo spet zelo napeto vse do cilja, saj je vmes v krmo veter povsem oslabel, veliko jadrnic je bilo na kupu, s špinakerji smo si kradli veter in nekajkrat bili v brezvetrju. V drugi stranici v veter sva odjadrali zelo dobro, šli na stran z več vetra in nekoliko pridobili ter končali kot deveti," je povedala Mrakova.

"Teden regat v Hyeresu je bil res zelo naporen, predvsem zaradi dolgih ur čakanja na morju. Prevladoval je šibak veter. V celotnem tednu sva imeli tako dobre kot tudi slabe trenutke. Z določenimi stvarmi še nisva popolnoma zadovoljni in jih morava izboljšati. Za vse posadke so bile regate zelo težke, zato sva kljub nekaterim slabim uvrstitvam še vedno na skupnem petem mestu. Za jutri je predviden močnejši veter s startom ob 14.15. Poskusili bova odločno in sproščeno odjadrati regato za medalje in si izboriti tretje mesto," napoveduje Macarolova.


V vodstvu ostaja francoska posadka Lecointre/Retornaz (42 točk), drugi sta Britanki Mills/Mcintyre (51 točk), tretji pa Japonki Kondo Yoshida/Yoshioka (74 točk).

V ženskem enosedu laser radial so jadralke danes odjadrale zadnja dva plova pred regato za medalje. Kim Pletikos je z današnjima uvrstitvama na 50. in 44. mestu na koncu skupno zasedla 45. mesto med 64 jadralkami. V vodstvu tudi danes ostaja Nizozemka Marit Bouwmeester.

Zadnja dva plova na tem svetovnem pokalu je odpeljal tudi Žan Luka Zelko v razredu laser standard, ki je z uvrstitvama na 47. in 21. mesto v skupni razvrstitvi zaključil na 38. mestu med 68 tekmovalci, pred bojem za odličja pa v vodstvu ostaja Francoz Jean Baptiste Bernaz.

V razredu 49er, kjer sta nastopila Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, so že v petek zaključili s plovi, slovenska posadka je svetovni pokal zaključila na 30. mestu. V boj za odličja se s prvega mesta podajata Poljaka Dominik Buszak in Szymon Wierzbickl.

Članki iz rubrike