Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
16.08.2016 18:47:01
Deli članek:

Plavalka govorila o menstruaciji in navdušila rojake (video)

Reuters

Yuanhui Fu je na Kitajskem postala prava senzacija, potem ko je na televiziji spregovorila o temi, do katere imajo v njeni domovini zadržke.

Govorila je o menstruaciji. Kitajke so se v nedeljo uvrstile na četrto mesto v štafeti 4 x 100 metrov mešano. Fujeva je po preizkušnji dala izjavo za kitajsko televizijo, se pri tem kremžila od bolečin in se držala za trebuh.

Ko jo je novinarka vprašala, ali jo boli trebuh, je 20-letnica priznala: "Včeraj sem dobila menstruacijo, zato se počutim šibko in zelo utrujeno. Ampak to ni izgovor, še vedno nisem dovolj dobro plavala," je dejala in dodala, da ima občutek, kot da je svoje kolegice v ekipi pustila na cedilu.

Kitajski športni navdušenci na družbenih omrežjih so nad njeno izjavo navdušeni, Fujeva pa je tudi sicer zelo priljubljena zahvaljujoč prav svojim simpatičnim izjavam. Hvalijo jo, ker je končno pretrgala molk o sicer popolnoma naravnem pojavu.

Glede na objave pa očitno mnogim ni bilo jasno, da lahko ženske plavajo kljub menstruaciji. Osem desetletij po tem, ko so tamponi prišli na tržišče v ZDA, na Kitajskem uporabljata tampone le dva odstotka žensk. Vzrok za to so globoko zakoreninjene kulturne prepreke in pomanjkanje vzgoje o spolnosti.