Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.08.2016 09:40:07
Deli članek:

Phelps razkril načrte za prihodnost

Reuters

Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je na olimpijskih igrah zbral 22 zlatih, tri srebrne in dve bronasti odličji oziroma je v zgodovino zapisan kot najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger s 27 kolajnami.

Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je na olimpijskih igrah zbral 22 zlatih, tri srebrne in dve bronasti odličji oziroma je v zgodovino zapisan kot najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger s 27 kolajnami. V Riu je osvojil pet kolajn, a ga to ni premamilo, da bi vztrajal še štiri leta. "Pripravljen sem na upokojitev," pravi.

Phelps je v Braziliji osvojil srebro in štiri zlata odličja, s tem pa še oplemenitil bogato zbirko olimpijskih odličij. Že v Londonu je postal najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger, v Riu je mejnike prestavil še višje.

Plavalni superzvezdnik je po zadnjem finalu in drugem mestu ob olimpijskem bazenu v Riu odgovarjal na številna vprašanja, niti za trenutek pa ni pomislil o tem, da bi si premislil in vztrajal do Tokia 2020. "Ne bom vztrajal še štiri leta. Stojim za tem. Naredil sem vse, kar sem si zamislil. Po 24 letih v športu sem vesel, kako se je končalo. Zato sem se vrnil po letu 2012. Nisem si želel postavljati vprašanja, kaj pa če. Zaprl sem vrata športu na način, kot sem si želel, zato sem vesel," je dejal 31-letnik.

Profimedia
Terapijo uporablja tudi plavalec Michael Phelps.

"Bom v Tokiu, toda ne bom tekmoval. Nič več. Vem, kaj sem rekel. V Londonu sem prisegel, da se ne bom vrnil, toda tokrat je temu res tako," trdi Phelps.

Phelps je v Londonu v finalu na 200 m delfin izgubil proti Chadu Le Closu, poraz ga je pripravil, da je vztrajal do Ria. V Braziliji je opravil s tekmeci v tej disciplini, zlato je osvojil še na 200 m mešano ter v štafetah 4x100 in 4x200 prosto, še zadnjo priložnost bo imel na zadnji dan plavalnega dela OI, ko bo plaval v štafeti 4x100 mešano.

Zadnje Phelpsovo odličje na 100 m delfin bo šlo v zgodovino, saj je Američan zadnjič v karieri nastopil v posamični disciplini, Singapurec Joseph Schooling je bil prehiter, 31-letnik iz Baltimora pa si je srebro razdelil z Le Closom in Madžarom Laszlom Csehom. "Noro. S Chadom sva imela nekaj dvobojev v zadnjih letih, z Laszlom ... Sploh se ne spomnim, kdaj sva prvič tekmovala skupaj. Zadnjo posamično tekmo sem končal na poseben način," je razložil Phelps.

"Pripravljen sem, da se upokojim. Moje misli so v boljšem stanju kot pred štirimi leti. Pripravljen sem živeti družinsko življenje s sinom Boomerjem in zaročenko Nicole," si želi Phelps.

Schooling premagal svojega idola in Singapurju priplaval prvo zlato na OI
V Singapurju je po zlati medalji plavalca Josepha Schoolinga, ko je na 100 metrov delfin ugnal vse tekmece, tudi superzvezdnika in idola Michaela Phelpsa, izbruhnila prava evforija. Majhni otoški mestni državi v jugovzhodni Aziji je 21-letnik priplaval prvo olimpijsko zlato.

V napetem finalu na 100 metrov delfin je Schooling z olimpijskim rekordom s časom 50:39 za 75 stotink premagal tako Američana Phelpsa kot Južnoafričana Chada le Closa in Madžara Laszla Cseha, ki so si morali razdeliti srebro. Tako je Schooling 31-letnemu Phelpsu preprečil, da bi v Riu osvojil še peto zlato kolajno. V svoji zbirki olimpijskih odličij jih ima sicer že 27 in je v zgodovino zapisan kot najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger.

"Ne vem, če sem bil kdaj s kom izenačen, zato je trojno drugo mesto precej noro," je dejal ameriški olimpijski fenomen, ki je že napovedal upokojitev in v Tokiu čez štiri leta ne bo tekmoval. Lov na še eno olimpijsko zlato pa bo nadaljeval že danes, ko bo nastopil v mešani štafeti na 4x100 metrov.

"Videl sem številko dve ob svojem imenu, potem pa sem še enkrat pogledal in videl, da se je ista številka pokazala tudi ob imenu Laszla in Chada, kar je kul," je še dodal Phelps in čestital Singapurcu za zasluženo zmago: "Očitno sta za njim odlični odlični dve leti, zato kapo dol."

S Phelpsom, s katerim se je Schooling srečal leta 2008, ko je ameriška olimpijska plavalna ekipa obiskala Singapur, mladi Singapurec rad tekmuje. "Rekel sem mu, naj tekmuje še štiri leta, a je odgovoril, da ni šans. Upam, da si premisli," je dejal po zmagi.

Schooling, ki sicer obiskuje univerzo v Teksasu, po svojem uspehu upa, da bo ta navdihnil druge nadarjene športnike v Singapurju in da bodo sledili svojim sanjam. "Upam, da bo to odprlo vrata za šport v naši državi in da bo služil kot zgled mladim športnikom."

Katie Ledecky ponovila zgodovinski dosežek Debbie Meyer
Američanka Katie Ledecky je prvo ime med plavalkami na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Devetnajstletnica je osvojila zlate kolajne na 200 m, 400 m in 800 m, kar je nazadnje uspelo njeni rojakinji Debbie Meyer na igrah v Mexico Cityju leta 1968.


Ledeckyjeva je že omenjenim zlatim kolajnam dodala še štafetno na 4x200, vse je osvojila v prostem slogu. Zadnjo na 800 m je proslavila z novim svetovnim rekordom 8:04,79. Tekmice je povsem potolkla, saj je prvo zasledovalko Britanko Jazz Carlin premagala za 12 sekund.

"Želela sem dati vse od sebe. To je bil moj zadnji nastop tukaj. Morala bom čakati nova štiri leta, da bom spet uživala v tem trenutku. Vsakič sem želela uživati in pokazati najboljše plavanje," se je na svoj zadnji nastop ozrla Ledeckyjeva, ki ima iz Ria še srebro na 4x100 m prosto, iz Londona 2012 pa zlato na 800 m prosto.

Reuters

S tem, ko je priplavala do zlata na 200, 400 in 800 m, je ponovila dosežek Debbie Meyer, ki je bila v Mexico Cityju prav tako kot Ledeckyjeva še najstnica. "Ponosna sem, da sem del zgodovine," je povedala Ledeckyjeva in dodala, da je Meyerjeva ves teden njeni mami pošiljala sporočila: "Poslala ji je video za srečo, ki mi ga je mama posredovala, ogledala sem si ga tik pred nastopom. Debbie mi je vzor oziroma so mi vzor vsi ameriški plavalci. Imamo zgodovino in mislim, da smo jo velik del spisali ta teden. Upam, da smo navdihnili ljudi."