Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.05.2016 21:08:57
Deli članek:

Ponomarenko Janićeva v finale A na 500 m

Stane Klemenc
Špela Ponomarenko-Janić

Duisburg ta konec tedna gosti prvo tekmo svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah.

Najboljši slovenski dosežek prvega dne končnih odločitev je pripadel kajakašici Špeli Ponomarenko Janić, ki je bila v finalu B na 200 metrov tretja. Tudi Jošt Zakrajšek je veslal v finalu B, in sicer na 1000 metrov, kjer je v cilj priveslal kot deveti.

Tilen Vidovič je v popoldanskem delu programa tekmoval na 200 metrov in obstal v kvalifikacijah. Ponomarenko Janićeva pa je v polfinalni skupini na 500 metrov zasedla drugo mesto in se uvrstila v nedeljski finale A.

Na 200 m pa je končala na skupno 12. mestu. "Danes je bil start boljši, se pa vidi, da mi še manjka malo mehkobe, s katero bi lahko šla še hitreje. Malo sem še trda in nisem še pripravljena na te prave hitrosti na 200 metrov. Konkurenca je bila izjemno močna. Mislim, da je bilo bolje kot včeraj, mi pa manjka še eksplozivnosti in hitrosti, na katerih še nisem toliko delala," je po finalnem nastopu na 200 metrov povedala Slovenka. V finalu A na 200 m so do kolajn priveslale Novozelandka Lisa Carrington, Azerbajdžanka Inna Osipenko - Radomska in Poljakinja Marta Walczykiewicz.

Popoldne je Ponomarenko Janićevo čakal še nastop na 500-metrski razdalji. V kvalifikacijah je osvojila drugo mesto, tako da je brez težav napredovala v polfinale. Tudi v polfinalu je bila druga, kar je pomenilo, da se je uvrstila v nedeljski finale A na tej razdalji.

"Zelo sem vesela uvrstitve v A-finale. Srečne nogavice še pomagajo, imajo že nekaj lukenj, pa sem jih hranila za olimpijske igre, ampak danes sem jih morala preizkusiti, ali še delujejo. Tekmo sem začela malo bolj počasi, ker sem bila utrujena, tako da sem hranila malo moči za konec. Vedela sem, da Španka starta hitro, ampak se s tem nisem obremenjevala. Veslala sem svojo tekmo, kar je bilo na koncu dovolj za drugo mesto in A-finale. Ni bilo lahko, na koncu sem bila že utrujena. Danes je bil naporen dan, saj sem imela tri tekme, od tega dve na 500 metrov, ki je najtežja disciplina, kar jih imamo. Zdaj se grem odpočit, jutri odpeljat še eno čim boljšo vožnjo in upam, da bo tudi rezultat dober. Če ne bo, ne bo konec sveta. Vesela sem, da sem se uvrstila v finale. Če bom pokazala enako ali malo boljšo vožnjo kot danes, bom zadovoljna tudi s tem," je zaključila Ponomarenkova.

V finalu B na 1000 metrov je veslal kajakaš Jošt Zakrajšek. Zasedel je skupno 18. mesto, saj je v cilj priveslal kot deveti kajakaš svoje finalne skupine. V finalu A je bil najboljši Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Belgijec Artuur Peters, tretji pa Nemec Max Hoff.

"Lahko rečem, da sem postrelil že vse naboje in sem danes streljal s praznimi. Opravil sem tekmo, kakor se je dalo. Kaj naj rečem, sem zadovoljen. Zdaj je treba napolniti baterije, v Račicah pa napadati tista mesta, ki si jih želim osvajati in verjamem, da si lahko dokažem, kam sodim. Ciljam na finale," je povedal Zakrajšek.