Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
24.04.2016 18:29:05
Deli članek:

Albreht do naslova in reprezentance

Arsen Perić

V Tacnu so se z državnim prvenstvom končale izbirne tekme v slalomu na divjih vodah. Za presenečenje dneva je v kajakaški konkurenci poskrbel Martin Albreht, ki si je priveslal prvi članski naslov prvaka.

Med kanuisti je zmagal Benjamin Savšek, med kajakašicami Eva Terčelj, med kanuistkami Nina Bizjak, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

Po štirih izbirnih tekmah so znani tisti tekmovalci, ki bodo slovenske barve zastopali na največjih kajakaških tekmovanjih letošnjega leta. Pred zadnjo izbirno tekmo je bilo bolj ali manj jasno, da imajo mesto v ekipi zagotovljeno Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat ter kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, za preostala prosta mesta med kajakaši in kanuisti pa so tekmovalci trepetali do zadnjega nastopa.

Z odlično finalno vožnjo in naslovom državnega prvaka si je nastop na evropskem prvenstvu in tekmah svetovnega pokala priveslal Martin Albreht. Od Kauzerja, ki je brez naslova državnega prvaka po letu 2005 ostal šele drugič (izjema sta sezoni 2014, ko zaradi poškodbe ni tekmoval, in leto 2011, ko je zmagal Simon Brus), je bil hitrejši za 89 stotink sekunde. Tretje mesto na državnem prvenstvu si je priveslal Žan Jakše.

"Vesel sem, da mi je Petra končno uspelo 'stresti' na državnem prvenstvu. Zdaj je bil že predlogo prvi. V reprezentanci sem že bil, bom pa letos prvič nastopil tudi na evropskem prvenstvu. Zelo sem vesel, da mi je to uspelo. Po drugi strani je malo grenkega priokusa, saj se ne morem več boriti za olimpijski nastop. Na žalost imamo malo tekem, tako da bo na vsaki tekmi, na kateri bom nastopil, cilj priti v finale in zmagati," je povedal pravnik v kajakaški vrsti Albreht.

Drugo mesto v končni razvrstitvi izbirnih tekem je zasedel Martin Srabotnik, ki na zadnji tekmi zaradi 52 kazenskih sekund ni veslal v finalu, a na prvih treh tekmah dosegel odlične rezultate in si zagotovil mesto v ekipi, ki bo odpotovala na evropsko prvenstvo na Slovaškem. Z drugim mestom v razvrstitvi izbirnih tekem je ohranil teoretične možnosti za uvrstitev na OI, interna pravila slovenske zveze namreč predvidevajo, da bi moral drugouvrščeni kajakaš izbirnih tekem v Liptovskem Mikulašu ne le premagati Kauzerja, ampak ob tem osvojiti tudi posamično kolajno. Na tekmah svetovnega pokala, kjer ima Slovenija pravico nastopa s štirimi tekmovalci, pa bo ob Kauzerju, Srabotniku in Albrehtu nastopil tudi Janoš Peterlin.

V konkurenci kanuistov je državni naslov osvojil Savšek, ki si je že na včerajšnji tekmi zagotovil pot na olimpijske igre. Bil je manj kot pol sekunde hitrejši od Anžeta Berčiča, tretji čas pa je postavil Blaž Cof. Omenjena trojica je zasedla tudi prva tri mesta v razvrstitvi izbirnih tekem, tako da bodo čez slabe tri tedne nastopili na evropskem prvenstvu. Četrti kanuist izbirnih tekem je Jure Lenarčič, ki bo dobil pravico nastopa na tekmah svetovnega pokala.

Državna prvakinja med kajakašicami je postala Terčeljeva. Druga je bila Urša Kragelj, tretja pa Ajda Novak. Med dvojci dvomov ni bilo vse od prve izbirne tekme. Božič in Taljat sta še četrtič suvereno opravila s tekmecema in postala državna prvaka, čakajo pa ju tudi tekme najvišje ravni, vključno z nastopom na OI v Riu de Janeiru.

Med kanuistkami, ki se za razliko od drugih niso merile tudi za olimpijski nastop (ženski kanu bo prvič del olimpijskega programa v Tokiu), je še tretjič zmagala Nina Bizjak in prišla tudi do naslova državne prvakinje. Drugo mesto si je priveslala Lea Novak, tretje pa Alja Kozorog.

Sestavo reprezentance mora sicer potrditi še strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije.