Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
30.03.2016 12:55:09
Deli članek:

Kitajska pogledala skozi prste dopinškima grešnikoma

skidzonen.se

Kitajska plavalna zveza je na svoji spletni strani danes objavila, da je svoja plavalca, Wang Lizhua in An Jiabaa, ki sta bila pozitivna na klenbuterol, kaznovala z opominom, medtem ko bosta njuna trenerja morala plačati 5000 juanov kazni, ekipi pa 10.000 juanov.

Britanski dnevnik The Times je prejšnji teden objavil, da so na Kitajskem načrtno prikrili pet pozitivnih testov na doping med kitajskimi plavalci, vendar je Zhao Jian, direktor kitajske protidopinške zveze, to zanikal. Dejal je, da treh primerov domnevne uporabe hidroklorotiazida niso objavili zato, ker so še vedno v fazi preiskave, ni pa pojasnil, zakaj niso objavili imen plavalcev, ki so bili pozitivni že avgusta lani. To so bili Zhao Ying, Wang Lizhuo in An Jiabao.

Sodeč po današnji objavi na spletni strani kitajske plavalne zveze, jo bosta Wang Lizhuo in An Jiabao odnesla praktično brez kazni. Kitajska plavalna zveza se je namreč odločila, da ju bo kaznovala le z opominom, zato pa bodo morali v žep seči njuna trenerja, ki bosta ob 770 ameriških dolarjev, in njuni ekipi, Wang Lizhuo plava za kitajsko mornarico, An Jiabao pa za Tianjin, ki bosta ob dvakrat toliko.

V preteklosti so bile kazni za tiste, ki so jim v telesu našli klenbuterol, veliko strožje. Tudi na Kitajskem, saj so leta 2011 plavalca Ning Zetaa kaznovali z enoletno prepovedjo nastopanja, leto dni pozneje pa je bil španski kolesar Alberto Contador po tem, ko so v njegovem urinu našli sledi prepovedanega klenbuterola, kaznovan z dvoletno prepovedjo nastopanja.