Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.09.2015 18:37:35
Deli članek:

Božič, Savšek in Bizjakova uspešna, Lenarčič ne

Arsen Perić

Kanuisti so na prizorišču svetovnega prvenstva v Londonu opravili kvalifikacije.

S prvo vožnjo sta si nedeljski polfinale že zagotovila Benjamin Savšek in Luka Božič, medtem ko je moral tretji slovenski predstavnik Jure Lenarčič popoldan opraviti popravni izpit. Ta je med kanuistkami čaka tudi edino slovensko predstavnico Nino Bizjak.

Potem ko so v sredo kvalifikacije opravili kanuistični dvojci in kajakašice, so morali danes čez kvalifikacijsko sito kanuisti in kanuistke.

Aktualni svetovni podprvak iz Deep Creeka 2014 Savšek je v kvalifikacijah z enim dotikom v prvi vožnji zasedel peto mesto, Božič pa je progo odpeljal brez napak in bil tretji. Lenarčič je z enim dotikom in s 23. mestom le za malo prepočasen za najboljšo dvajseterico, ki neposredno napreduje v polfinale.

Božič, ki se je že v sredo skupaj s Sašem Taljatom prebil v polfinale dvojcev, je bil uspešen tudi v drugo. Edini z dvojnim programom v slovenski ekipi je odpeljal brez napak in si že s prvo vožnjo zagotovil nedeljski nastop.

"Ta vožnja mi prav gotovo daje boljšo samozavest za naprej. Še zjutraj sem čutil nekaj strahu na tej vodi, pa čeprav se na treningu vedno dobro počutim. Mislim, da mi bosta jutri počitek in krajši trening dobro dela za polfinalne vožnje za soboto in nedeljo," je po uvrstitvi v polfinale dejal Božič.

"Nisem delal nekih napak na progi, z izjemo zadnjih kontra vrat, vožnja sama je šla brez težav. Moram priznati, da sem mislil, da bo težje, ker nisem bil tako utrujen v cilju. Imel sem še nekaj rezerve, kar je najbolj pomembno za naprej. Lepo sem veslal in sem zadovoljen s to vožnjo," je še dejal Primorec.

Savšek se je za razliko od reprezentančnega kolega enih vrat dotaknil, dobil dve sekundi pribitka, a se vseeno s petim časom suvereno prebil v nedeljski polfinale.

Arsen Perić

"Kljub dotiku sem zadovoljen z vožnjo, bil sem dovolj hiter za polfinale. Sicer sem pred startom čutil nekaj pritiska, saj je to zelo pomembna tekma. Bo pa treba v polfinalu peljati še bolj natančno, brez kazenskih sekund, upam, da bom prikazal lepo vožnjo, da bom napredoval," pa je po kvalifikacijah menil Ljubljančan.

Kljub krajšemu premoru po končanih svetovnih pokalih Savšek občutka za vodo ni izgubil. "Zdaj moram ta občutek le držati še naprej, čeprav na tej progi še niso pravi. A poskusim se samozavestno lotiti nastopa in potem sproti vidim, če mi v redu teče čoln, upam da bo tako tudi v polfinalu," je še dejal Savšek.

Arsen Perić

Edina slovenska kanuistka Nina Bizjak je bila v prvi današnji vožnji 17. in je prav tako popoldan polfinale lovila z drugo vožnjo, kar ji je tudi uspelo. Zasedla je peto mesto, ki je še vodilo v polfinale. Juretu Lenarčiču se tudi v drugo ni uspelo prebiti med najboljših deset, kolikor jih je napredovalo v nedeljski polfinale.

Bizjakova je z uspehom kariere v članski konkurenci v drugi vožnji s petim, zadnjim mestom, ki je še vodilo v polfinale, napredovala med najboljših 20, ki se bodo v nedeljo merile za preboj v finale.

V prvi vožnji je bila prepočasna, se vmes tudi prevrnila, a vseeno s 17. časom za najboljšimi ni zaostala preveč. V finale se je neposredno uvrstilo najboljših 15, še pet jih je priložnost iskalo popoldan. Popravni izpit je Bizjakova opravila brezhibno, čeprav jo je na zadnjih protitočnih vratih odneslo nekoliko prenizko, je bila na koncu dovolj hitra za najboljše.

V petek čakajo kvalifikacije še kajakaše Petra Kauzerja, Simona Brusa in Janoša Peterlina.