Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.12.2014 10:03:50
Deli članek:

Priložnost zamujena, ne vrne se nobena

Arsen Perić

Slovenski plavalni tabor je v četrtek v Dohi na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih sklonjenih glav zapuščal tekmovanje, saj je Damir Dugonjić na 100 m prsno osvojil peto mesto, glede na vse napake v plavanju pa bržkone izpustil priložnost, da osvoji medaljo.

Novo priložnost za zmagovalne stopničke bo Dugonjić imel konec tedna na 50 m prsno.

"Priložnost zamujena, ne vrne se nobena," je dan po tekmi razmišljal njegov trener Matija Medvešek, delno zadovoljen z novim slovenskim rekordom in dejstvom, da bi bil 26-letni Dugonjić z dosežkom iz Dohe pred dvema letoma v Carigradu svetovni prvak.

"Bolj ali manj je po nastopu prevladala jeza. Razloga za žalost ni, saj smo z državnim rekordom lahko zadovoljni. Dejstvo pa je, da je Damir na prvenstvu prikazal več, kot smo pričakovali, tako da se je letvica dvignila. Jezna sva bila, ker sva videla, kaj bi bilo na vse te napake možno odplavati. Upam, da Damir ni žalosten, saj žalosten za državni rekord ne moreš biti," je dan po tekmi razmišljal trener.

Slednji je še vedno zmajeval z glavo zaradi taktične napake in zaletavemu sledenju njegovega varovanca Brazilcu Felipeju da Silvi. "Nanj sva se pripravila. Vedela sva, da bo šel po startu naprej. Damir se je zaletel za njim, nato pa se je zgodilo tisto zakrčeno plavanje. Prvi obrat je bil še dober, nato pa noben več, slabi so bili tudi podvodni deli. Tega, kar sva vadila tri tedne, na tekmi nato ni pokazal," je še razmišljal Medvešek. Z nekaj zrelejšim plavanjem je bil po Medveškovi oceni v finalu dosegljiv najmanj izid 56,6 in bronasta medalja, ob optimalnem plavanju pa tudi več.

A nastop ni razkril le negativnih plati tekme. "Pozitivno je, da se Damir v dveh mesecih in pol trdega dela lahko pripravi na tekmo in se dvigne na raven svetovnih plavalcev ter jim parira za medaljo. A tega si v Kazanu ne bo smel privoščiti niti na startu, niti na obratu, niti v taktiziranju in čakanju kdaj in zakaj bo šel kdo naprej. Sam bo moral kreniti naprej."

Medvešek ve, da njegovega varovanca do poletja in prvenstva v Kazanu čaka ogromno dela, kar trikrat se bo Dugonjić udeležil višinskih priprav, dobra pripravljenost pa bo tudi podlaga za spremembo taktike. Že lansko svetovno prvenstvo v Barceloni je pokazalo, da bi moral Dugonjić še hitreje začeti na prvi polovici tekme.

"Rabila bova nekaj tekem, da Damir to preizkusi. Trenutno plava na hitrost na drugih 50 metrih, a če bo za to dovolj natreniran, bo lahko poskusil plavati drugače. Vedeti mora, da tudi če na 50 metrih začne pol sekunde slabše od osebnega rekorda, lahko enako hitro plava nazaj. V boju za medalje drugače ne more biti konkurenčen," je zaključil Medvešek, ki je že večkrat poudaril, da je končni cilj uspešen nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.