Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/bk
STA/bk
01.09.2014 14:36:13
Deli članek:

Visoki cilji desetih čolnov

Arsen Perić

Slalomisti na divjih vodah bodo v torek odpotovali v ZDA, kjer jih med 17. in 21. septembrom v Deep Creeku čaka svetovno prvenstvo.

V slovenskem taboru so si zadali visoke cilje, na prvenstvo pa peljejo deset čolnov. V Maryland odhajajo s polnimi ekipami pri kajakašicah, kanuistih in kajakaših ter z enim dvosedom. "Potegovali se bodo za dobre rezultate, v ekipi imamo tekmovalce, ki bodo v igri za polfinale in finale, pa tudi v ekipnih tekmah imamo dobre možnosti," pred odhodom pravi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Med kanuisti bodo slovenske barve branili Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, pri kajakaših Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin, pri kajakašicah Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter dvojec Božič/Sašo Taljat.

ZELO MOČNA EKIPA KANUISTOV 
"Cilji so vsekakor poseči oziroma iti v boj za kolajne, v sezoni smo bili tolikokrat na stopničkah, da bi bili vsi drugi cilji prenizki. Pri kanuistih imamo zelo močno ekipo, ki bo med kandidati za odličja tako v ekipni kot posamični konkurenci. Dvosed glede na rezultate iz prejšnjih in te sezone sodi med favorite, pri dekletih je predvsem Urša je pokazala, da se lahko kosa z najboljšimi, upam, da bo tudi Eva naredila korak naprej. Pred enim letom so punce presenetile na SP z bronom v ekipni tekmi, upam, da se bo to ponovilo. Kajakaši imajo možnosti za finale, predvsem pa lahko ta ekipa išče priložnost na moštveni tekmi, saj bo skušala dokazati, da kljub odsotnosti poškodovanega Petra Kauzerja lahko naredi dober rezultat," meni Jelenc.

VSAJ BLIZU LETA 1989
Ta se je malce v šali dotaknil tudi leta 1989, ko je bilo v bližini Deep Creeka na reki Savage SP zelo uspešno za slovensko oziroma takrat jugoslovansko vrsto: "Upam, da bomo vsaj blizu tistemu iz leta 1989, ko se je ekipa iz bližine Deep Creeka vrnila s šestimi kolajnami v spustu in slalomu. Tudi v samem slalomu je bila ekipa uspešna, saj so bili kajakaši svetovni prvaki, Jernej Abramič je bil bronast, kanuisti so bili tudi bronasti, tako da je klima tam dobra, upam, da nam bo ustrezala."

Je pa prizorišče novo v koledarju velikih tekmovanj, tako da slalomisti s samim prizoriščem še nimajo veliko izkušenj. "Proga bo za vse tekmovalce bolj ali manj nova, zato tudi potujemo prej, da se malo aklimatiziramo. Upamo, da se bomo dobro pripravili na samo tekmovanje. Imamo nekaj informacij, kakšna je proga. Bo časovno kar dolga, tako da mislim, da bosta kondicijska pripravljenost, vzdržljivost igrali pomembno vlogo. V napši ekipi so tekmovalci, ki jim to lahko ustreza. Prav tako bodo razdalje med vratci verjetno daljše in tudi to vsaj nekaterim ugaja. Torej, kar zadeva progo, ne bo velikih težav," je zaključil Jelenc.