Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
20.08.2014 19:26:18
Deli članek:

Državni rekord premalo za finale

Arsen Perić

Slovenski plavalec Robi Žbogar je na evropskem prvenstvu v Berlinu v polfinalu na 200 m delfin s časom 1:57,64 postavil nov državni rekord, a žal ostal brez finala.

Žbogar je bil v svoji polfinalni skupini šesti, skupno pa je v polfinalu osvojil 12. mesto. Najboljši izid je postavil Danec Viktor Bromer (1:55,55).

Popoldanski nastop si je Žbogar priplaval s 16. dosežkom predtekmovanja, že v kvalifikacijah pa je z 1:58,55 plaval najboljši letošnji izid. Radovljiški plavalec je za sedem stotink popravil lastni državni rekord, dosežen na SP 2011 v Šanghaju na Kitajskem.

"Popoldan nisem imel česa izgubiti, le želel sem si izboljšati 16. mesto, ki sem si ga dopoldan priboril z nekaj sreče. Skušal sem uživati v tekmi in čim bolje razporediti moči. Na koncu sem dosegel še državni rekord, ki ga čakam že tri leta, in dobil potrditev, da gredo treningi v pravo smer," je po tekmi dejal 25-letni plavalec Gorenjske banke Radovljice.

O svojem dosežku ni razmišljal, čeprav je dosegel izid, ki je doslej na prvenstvih stare celine vedno zadoščal za finale. "Konkurenca je zelo močna. Tu so mladi, ki se te discipline ne bojijo, starejši držijo formo in le vesel sem, da sem z 12. mestom izboljšal jutranjo uvrstitev, z državnim rekordom sem izpolnil tudi zastavljene cilje na EP."

Tudi o napakah med plavanjem ni razpredal, saj ni naredil res velike napake, manjše pa so sestavnih del 200-metrske discipline in se v končnem seštevku ne odrazijo bistveno. Z mislimi je bolj usmerjen v nastop na 100 m delfin, kjer, kot pravi, želi uživati in doseči morda še tretji osebni rekord v nemški prestolnici.

Že decembra ga po dolgem poletju v Dohi čaka še svetovno prvenstvo v malem bazenu.