Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
13.08.2024 12:52:11
Deli članek:

Koliko Slovencev v Tokiu?

PROFIMEDIA
stadion v Tokiu

Mednarodna atletska zveza je potrdila urnik in kvalifikacijski sistem za največji tekmi prihodnje leto, za svetovno prvenstvo v Tokiu in dvoransko svetovno prvenstvo v kitajskem Nanjingu.

Prvenstvo v japonski prestolnici bo potekalo od 13. do 21. septembra, dvoransko SP na Kitajskem pa med 21. in 23. marcem. Vsi cestni dogodki, maraton in tekmovalna hoja, na SP v Tokiu bodo potekali med dopoldanskimi termini, drugi finali pa v večernih urah. Dopoldanska tekmovanja bodo potekala oba konca tedna ter v ponedeljek, 15. septembra, ki je japonski državni praznik. Preostale dneve v tednu bodo tekme samo zvečer.

Okno za doseganje norm je v maratonu in tekmovalni hoji na 35 km med 5. novembrom letos in 5. majem 2025, za tek na 10.000 m, hojo na 20 km, mnogoboj in štafete med 25. februarjem letos in 24. avgustom 2025. Za vse druge discipline rok za norme poteka od 1. avgusta letos do 24. avgusta 2025.

Prvih 14 štafet na svetovnem prvenstvu v štafetah v Guangzhouu prihodnje leto si bo neposredno zagotovilo nastop na SP v Tokiu. Ko je že pravilo za velika tekmovanja v kraljici športov v zadnjih letih, tudi za OI v Parizu, bo druga pot za uvrstitev na prvenstvo mesto na svetovni lestvici. S tem bodo zapolnili mesta, ki jih ne bodo zasedli tisti, ki bodo izpolnili visoka mednarodna merila. Z njimi naj bi po predvidevanjih mednarodne zveze prišli do polovice udeležencev.

Za dvoransko SP v Nanjingu se bodo lahko atletinje in atleti udeležbo zagotovili na tri načine, z normami, z zmago v skupnem seštevku discipline na svetovni dvoranski turneji ali prek liste dosežkov med 1. septembrom letos in 9. marcem 2025.

Kros na zimskih OI?

Predsednik mednarodne zveze Sebastian Coe je predlagal, da bi se atletski kros uvrstil na program zimskih olimpijskih iger. "Če bi kros uvrstili na zimske olimpijske igre, bi to pomagalo, da bi se število držav na zimskih igrah precej razširilo, saj bi se pridružilo ogromno afriških držav," je dejal Coe in nadaljeval: "S predstavniki izvršnega odbora MOK-a sem se pogovarjal, kako pozitiven učinek bi imelo to, če bi na zimske OI vključili oba predlagana športa – atletski kros in kolesarski ciklo kros."