Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.07.2024 16:51:09
Deli članek:

Simone Biles zbira rekorde, vendar ji ne pomenijo veliko

Profimedia

Ameriška telovadka Simone Biles je v torek na olimpijskih igrah v Parizu Američanke popeljala do pričakovane ekipne zmage, s svojo peto zlato kolajno ter skupno osmo z OI pa je postala najuspešnejša ameriška telovadka v zgodovini. Obenem je rekorderka tudi po številu kolajn z OI in svetovnih prvenstev - zdaj jih ima 38.

Sedemindvajsetletnica je v finalu ekip - ob boku so ji stale Suni Lee, Jordan Chiles, Jade Carey in Hezly Rivera - zanesljivo osvojila olimpijski naslov. To pomeni, da je prehitela rojakinjo Shannon Miller, ki ji je na igrah v Barceloni (1992) ter Atlanti (1996) uspelo osvojiti sedem kolajn.

Skupno ima Biles zdaj kar 38 kolajn z OI in svetovnih prvenstev, kar je rekord tako v ženski kot moški konkurenci. Vendar pa je v Parizu na novinarski konferenci po zmagi dejala, da tem statističnim rekordom sama ne pripisuje veliko pozornosti.

"Iskreno povedano, te podatke bi morala poiskati v Googlu," je v smehu povedala zbranim novinarjem, med njimi tudi za People.

"Ne štejem medalj, ne vodim statistike. Samo grem na tekmo in počnem, kar moram, kar se od mene pričakuje, kar imam rada, in v tem uživam. To je edina stvar, ki je meni osebno zares pomembna," je dejala.

"Da, zdaj, ko to slišim, ko ste mi povedali za te številke, se zdijo neverjetne. Vendar mislim, da ne bom zares doumela globine teh dosežkov, dokler ne bom zapustila športa," je dodala Biles.

Ekipno zlato je bilo za Biles peto na olimpijskih tekmovanjih. Ob tem ima tudi eno srebrno in dve bronasti medalji.

Obenem je bila to velika vrnitev za telovadko, ki se je morala pred tremi leti na Japonskem prav na ekipnem tekmovanju predčasno umakniti z olimpijskih iger Tokio 2020 zaradi psihičnih težav, ki so vplivale na njeno sposobnost varnega pristajanja po tveganih prvinah.

A v nabito polni dvorani Bercy na torkovi tekmi ni pokazala niti najmanjšega oklevanja ali strahu. Namesto tega je Biles na preskoku nastopila izjemno lepo. In ko je z nogami pristala na blazini ter roke dvignila v zrak, se je nasmehnila, njene sotekmovalke pa so ob strani poskakovale od navdušenja.

"Aleluja, brez prebliskov!" je prve misli v tistem trenutku razkrila njena reprezentančna kolegica Jordan Chiles, ki je skakala gor in dol od veselja, ko je Biles uspešno pristala: "Od takrat naprej ni bilo dvoma. Vedela sem, da gre za največjo med velikimi in sem si rekla le: 'Očitno nam bo res uspelo!' Noro!"

"Priznam, da sem ob tem začutila veliko olajšanje," je razkrila Biles, ko ji je na ekipni tekmi uspelo pristati na preskoku. Dodala je, da se je tokrat počutila "mirno in pripravljeno", povsem drugače kot v Tokiu, in da ji je pomagalo, da je jutro začela s terapijo.

O tem, da si pomaga s psihoterapijo, Biles velikokrat javno govori, saj je med okrevanjem posvetila enako pozornosti tako duševnemu zdravju kot vadbi gimnastike. "Zadnja tri leta je bilo kot na vrtiljaku, z veliko dobrimi in tudi veliko zelo težkimi trenutki. Danes je bil za Simone res neverjeten dan," je po tekmi povedala njena trenerka Cecile Landi.

Tudi trenerka reprezentance in nekdanja vrhunska telovadka Chellsie Memmel je novinarjem po tekmovanju pohvalila prav to odliko prve zvezdnice svetovne gimnastike, da se ji je po težavah v Tokiu uspelo znova zavihteti na vrh.

"Mislim, da to veliko pove o njeni notranji moči," je dejala Memmel. "Da se je lahko zmagovito vrnila, čeprav je bila pod drobnogledom svetovne javnosti, ki je samo čakala, kaj bo storila."

"Vsi smo vedeli, da zmore, v mojih mislih o tem nikoli ni bilo dvoma, in to samo utrjuje njeno mesto najboljše telovadke vseh časov," je prepričana Memmel, nekdanja svetovna prvakinja.