Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
30.07.2024 10:15:44
Deli članek:

Začenjajo proti Hrvaški

zsis.si
Slovenci so zadnje treninge že opravili v sarajevski dvorani.

S tekmo Bosna Hercegovina – Portugalska se je v Sarajevu začelo evropsko prvenstvo divizije B v košarki na vozičkih. To sta le dve od devetih reprezentanc, ki se bosta borili za eno od dveh prvih mest, ki vodi v finale in rang višje, v divizijo A.

V tej konkurenci je letos tudi Slovenija, ki je na prvenstvo stare celine prišla s svojimi ambicijami. Poleg BiH, Portugalske in Slovenije bodo na EP igrale še zasedbe Hrvaške, Češke, Švice, Grčije, Litve in Latvije.


Dobro trenirali
Reprezentanca Slovenije je v soboto prispela v Sarajevo, v nedeljo in ponedeljek je trenirala in opravila še zadnje podrobnosti pred začetkom EP. "Z izvedbo priprav sem lahko zadovoljen, s polnim optimizmom zremo v prvenstvo. Verjamem, da smo se dobro pripravili in bo tudi rezultat v Sarajevu to pokazal," je po nedeljskem treningu povedal selektor Žiga Kobaševič.

Ekipa je pred odhodom na evropsko prvenstvo opravila priprave v Laškem in v Kranjski Gori. Slovenija bo na EP igrala v postavi Milan Slapničar, Haris Kuduzović, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Simon Gračnar, Robi Bojanec, Matej Arh, Nicola Favretto, David Škorjanc, Klemen Lokar in Aleš Povše. Selektor ima na voljo praktično vse razpoložljive sile, manjka le poškodovani Danilo Kamenik.

Tudi Nicola
Reprezentanca je pred prvenstvom dobila tudi pomembno okrepitev. Sloveniji bo na EP pomagal tudi naturalizirani košarkar Nicola Favretto, ki prihaja iz Italije. Pristojni organi so izdali vsa ustrezna soglasja za izredno naturalizacijo, ki Nicoli omogoča igranje, Sloveniji pa prinaša dimenzijo več v napadu in obrambi.

Sistem tekmovanja

Redni del tekmovanja bo potekal v skupini, v eni bo pet, v drugi štiri ekipe, nato sledijo izločilni boji. Napredovanje v divizijo A si bosta zagotovila finalista evropskega prvenstva. V skupini A bodo igrale Latvija, Litva, Grčija in Češka, v skupini B pa Švica, Hrvaška, Portugalska, Slovenija ter Bosna in Hercegovina.

"Izžrebani smo bili v zelo zahtevno skupino, iskreno povedano delegiranja bobnov niti nismo razumeli. Poleg zahtevnosti skupine bomo pred odločilnimi boji in križanji z drugo skupino tudi energijsko bolj iztrošeni, kar vsekakor ni pošteno. Vsekakor pa se bomo na tekmovanje dobro pripravili, poskušali čim večkrat zmagati in napasti polfinale," je ob žrebu povedal Kobaševič, celotna ekipa pa je z mislimi pri prvi tekmi, ob 9. uri so se začeli meriti s Hrvaško. 

Tekme Slovenije v predtekmovanju
30. 7.
Slovenija – Hrvaška (9.00)

31. 7.
Portugalska – Slovenija (15.45)
1. 8.
BiH – Slovenija (9.00)
Slovenija – Švica (18.00)
Galerija