Kris Jenner Svet24.si

Zvezda resničnostnega šova spregovorila o raku

eugenie bouchard Svet24.si

Foto: Genie se v bikiniju loteva opravil na vrtu

rok-snežič Necenzurirano

Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

natasa pirc musar volodimir zelenski fb Reporter.si

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

\"V mojem srcu ima posebno mesto, saj gre za eno meni najljubših stvaritev Revija Stop

Znani obrazi o najljubših poletnih melodijah

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
7 28.06.2024 15:11:43

Evropsko prvenstvo v disco showu: 'Kmetice' postale šampionke

osebni arhiv
V češkem mestu Chomutov je pretekli teden potekalo evropsko prvenstvo v disco showu, ki se je odvijalo v sklopu evropskega prvenstva v disco danceu. Na tekmovanju so se v tej disciplini prvič pomerile tudi slovenske članice in zmagale.

"Disco show je razmeroma mlada disciplina in je namenjena le malim skupinam ter formacijam, solisti in dvojice pa še vedno plešejo skupaj s street dance showom. Nekako so ločili glede na zvrst plesa, ki se lahko uporablja v sami točki. Disco show je kategorija, kjer imaš lahko lastno glasbo, zgodbo, rekvizite, … Plesna tehnika pa mora biti disco dance," je pojasnil Dejan Zečević, ki je trener ekipe iz murskosoboškega kluba Zeko.

LETOS JE BIL PRAVI TRENUTEK
Kot še dodaja, so že lani želeli nastopiti in tekmovati, a pravi, da niso imeli dovolj časa, da bi sestavili dobro točko. Poudarek so namreč dali na disco dance, ki je tehnična disciplina. Obdobje po pandemiji so posvetili tekmam in treningom, letos pa, pravi Zečević, je prišel pravi čas za disco show.

ples
osebni arhiv

PRAVA TIMSKA TOČKA
"Dekleta so uživala, saj je popestritev, lahko bolj izraziš svojo kreativnost, karakter, je bolj umetniško naravnana plesna disciplina. Točko sem naredil že nekaj let pred tem za neki nastop. Osnovno idejo smo tako že imeli. Zgodbo so dekleta naredila čisto po svoje, tudi glasba je druga, koreografijo so sestavljale same. Jaz sem dal smernice, kako mora zgodba potekati, da ni samo rdeča nit, uporaba rekvizitov, in pripravil sem sceno … Prava timska točka!" je Zečević opisal koreografijo, ki so jo poimenovali Kmetice.

NAJPREJ NA EVROPSKO, POTEM NA DOMAČE?
V času nastajanja članka je potekalo tudi državno prvenstvo Slovenije v modernih tekmovalnih plesih, kar pomeni, da se je slovenska disco reprezentanca odpravila na Češko, preden so izvedeli, kdo je najboljši v naši deželi. Zečević je pojasnil: "Pri solistih in parih nastop na mednarodnih tekmah določa rang lestvica glede na zbrane točke pokalnih turnirjev Plesne zveze Slovenije (PZS). Za skupine in formacije pa so pomembni rezultati državnega prvenstva."


ODLOČILNI POKALNI TURNIR IN PZS
Pri njih je šlo malo drugače, saj je bilo evropsko prvenstvo pred državnim, lani pa ni bilo nobene skupine na državnem prvenstvu. Zečević in njegova skupina so zato na PZS vložili prošnjo, da bi se radi udeležili evropskega prvenstva. Pred prvenstvom so morali nastopiti na enem od pokalnih turnirjev PZS, kjer pa so morali zbrati vsaj minimalno število točk, da so zadovoljili kriterijem kakovosti, ali kot to opiše Zečević: "Če že predstavljaš državo v svetu, mora točka tudi dobro videti."

ples
osebni arhiv

Marljivi Prekmurec, ki je tudi vodja kluba Zeko, pojasnjuje: "Vse to pa je samo v primeru, da ni drugih skupin, ki bi jim odvzeli mesto. Je pa tudi v našem interesu, da imamo predstavnike v čim več kategorijah."


'KMETICE' SO ZRELE IN SAMOSTOJNE
"Kmetice" Dunja Panič, Lana Škedelj, Ana Trajber, Eva Horvat, Jana Trajanovska, Brina Benko in Jana Trajanovska so po besedah Zečevića odlično zasnovale zgodbo in koreografijo, tudi same trenirale ter upoštevale vsa njegova navodila in napotke. S tem so pokazale veliko zrelosti in samostojnosti, še pravi in dodaja, da to zagotovo kaže na odlične bodoče koreografinje in trenerke.

ples
osebni arhiv

NAVDUŠENJE JIH JE POVEZALO
Dunja Panič zmago na evropskem prvenstvu opisuje kot nepozabno izkušnjo: "Ko so razglasili zmagovalca, so nas preplavili občutki neizmernega veselja in ponosa. V tistem trenutku je ves trud, ki smo ga vložile v priprave in treninge, dobil smisel. Navdušenje, ki ga je delila celotna ekipa, nas je še bolj povezalo. Ta zmaga ni bila le športni uspeh, temveč tudi dokaz naše vztrajnosti, predanosti in timskega duha. Ponosna sem, da sem bila del te izjemne ekipe, in te spomine bom nosila s seboj za vedno."

Značke: ples, disco-show

Članki iz rubrike