psihoterapija, pogovor Svet24.si

Je novi predlog zakona o psihoterapiji za ljudi ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

PREMOGOVNIK VELENJE Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje ...

lucija sikovec usaj-pl002 Reporter.si

Lucijo Šikovec Ušaj je Janša nadrl, Kučan pa ...

kek jankovic Ekipa24.si

Epsko! Ljubljanski župan sprejel nogometno ...

luka-pangos Njena.si

Ljubezenska preizkušnja zmagovalca MasterChefa

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić po blamaži proti Hrvatom ni ovinkaril in...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 21.06.2024 12:28:23

Ko enkrat začneš, ne moreš nehati

Tara in Gašper
ARHIV PLESNO MESTO
V prvih junijskih dneh je v Dobrovi potekalo državno prvenstvo v rock'n'rollu. Na tekmovalnem parketu se je pomerilo približno sto plesalcev, tekmovanje je organiziralo Plesno mesto iz Ljubljane.

Po besedah enega od vodij Plesnega mesta Marka Hrena ima njihov klub veliko izkušenj z organizacijo velikih tekmovanj. Tokrat so si postavili dva cilja: da ob 40. obletnici prvega uradnega (jugoslovanskega) državnega prvenstva v rock'n'rollu povabijo takratne ključne akterje ter hkrati prikažejo vse dosedanje državne prvake.



Združeni s prvimi tekmovalci

Njihovemu povabilu so se tako odzvali prvi tekmovalci, ki so leta 1984 stali na stopničkah: Mojca Furlan in Stojan Lazar (bronasta), Gusti Senica, ki je z Bredo Krumpak osvojil srebro (Krumpakova se zaradi bolezni tokratnega tekmovanja ni udeležila), ter seveda prva državna prvaka Marko Hren in Mirjam Kerpan Izak, ki kot vodji vsak svojega plesnega kluba redko manjkata na plesnih tekmovanjih.



Med častnimi gosti so bili še predsednik Plesne zveze Slovenije Jadran Živković, legenda slovenskega plesa dr. Meta Zagorc s svojim partnerjem Nikom Basaričem ter Mimi Marčac Mirčeta in Matej Cvikl, državna prvaka iz leta 1987 in 1988. "Vsi omenjeni so bili navdušeni nad povabilom in seveda srečanjem, ko spomini spet oživijo," je snidenje po štirih desetletjih komentiral Marko Hren.



Obdani z legendami rock'n'rolla

Podatke o vseh državnih prvakih je pripravila Mirjam Kerpan Izak, organizatorji pa so jih razobesili po vsej dvorani. "Plesalci so si podatke z zanimanjem ogledovali, saj mnogi niso vedeli, da je ta in ta sodnik, trener bil tudi sila uspešen na državnih prvenstvih," je poudaril Hren, ki si že zastavlja nov izziv, kjer upa, da bo lahko izobesil podatke o najboljših mednarodnih dosežkih.



Absolutna državna prvaka sta postala Jaka Vrevc Žlajpah ter Tjaša Korbar, vice prvaka pa Žiga Vrevc Žlajpah in Sara Škaler (vsi Briljantina), ki so z odliko opravili svoj prvi nastop v najvišji članski kategoriji. "Jaka in Žiga že spadata med legende slovenskega rock'n'rolla in veseli me, da bosta končno lahko vsem uspehom med mladinci in člani kontakt dodala nastope v elitni kategoriji na mednarodni ravni," je novinca v top kategoriji pohvalila Mirjam Kerpan Izak.



Med starejšimi mladinci sta slavila Izabela Bona Veleski in Ijan Zupan (Briljantina), med mlajšimi sta bila najboljša Tara Samardžija-Pavletič in Gašper Jurovič iz Plesnega mesta.



Poleg parov tudi skupine

Na državnem tekmovanju so se, poleg parov, pomerile tudi plesne skupine. Najboljša dekliška mala formacija je postala Rock Girls iz Briljantine, dve zmagi pa sta šli v Plesni klub Tržič: velika dekliška formacija Rising Stars ter mala članska formacija Dancing Angels – Dolls, kjer pare vodi nekdaj uspešni tekmovalec Jure Markič.



"Pravzaprav mi je koreografiranje formacij lažje, ker te nastajajo na skupnih treningih," je povedal Markič in pojasnil, da se njihova tekmovalna sezona konča decembra, do marca poteka pripravljalni del, namenjen tehniki, kondiciji ter sestavljanju koreografij.



Dodal je še, da rad poučuje rock'n'roll, da je začetni vložek v motivacijo velik. Ko enkrat začneš z rock'n' rollom, tam tudi ostaneš, z akrobacijami pa se navdušenje plesalcev še poveča.



Ostali najboljši

Najboljša med člani contact style sta bila Klara Caserman in Lovro Vodnik iz Plesnega mesta, njuna klubska kolega Amadeja Hazler in Jan Namjesnik sta bila najboljša v kategoriji mini.



Odličen podmladek, ki bo krojil svetovni vrh

Po Hrenovem mnenju ima Slovenija v kategoriji mlajših in starejših mladincev nekaj odličnih parov, ki bodo krojili svetovni vrh. A Hren o rezultatih nerad govori, saj pravi, da sta pomembna volja in strast, ki vodita plesalce naprej. "Rezultat je odraz dela para, trenerja, podpore staršev, veliko pa je odvisno tudi od dnevne forme, ko gre včasih vse po maslu, drugič pač ne," je pojasnil. S poslovno partnerko Anito Vihtelič večkrat poudarita, da so pokali in kolajne lahko zaprašeni na policah, v spominu plesalcev pa ostanejo čudovita doživetja, ki so jih izkusili s prijatelji na treningih, pripravah, snemanjih, nastopanjih…

Članki iz rubrike