evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

(sm)
(sm)
0 08.05.2024 11:11:33

V načrtih tudi zlato

Jure Kozjek
BZS
Danes zjutraj se je v Franciji začel tekmovalni spored svetovnega balinarskega prvenstva za člane in mešane discipline. Šestčlanska slovenska odprava se je v Saint Vulbas odpravila z visokimi cilji, kolajne pa bo napadala v vseh sedmih disciplinah. Spomladanski del prvenstva so odprle članice, z ligaškimi dvoboji pa so nadaljevali člani in mladi.

Slovenska balinarska reprezentanca bo v sredo dopoldne začela nastope na svetovnem prvenstvu za člane in mešane discipline, na katerem bo nastopilo 21 držav. Neposredne prenose bodo ljubitelji balinanja lahko od današnjega jutra do sobotnega finalnega popoldneva spremljali prek spletne strani BZS ter Facebook strani BZS in Mednarodne balinarske zveze FIB. S kakšnimi cilji je slovenska izbrana vrsta odpotovala v Francijo?

Krema svetovnega balinanja

Selektor Davor Janžič verjame, da bo slovenska izbrana vrsta konkurenčna najboljšim: "Na svetovno prvenstvo potujemo z visokimi cilji. Sestavili smo izkušeno zasedbo, ki se lahko poteguje za kolajne v vseh sedmih disciplinah, vsekakor pa se želimo v domovino vrniti z vsaj enim zlatom. Priprave so bile kakovostne, forma je na zadovoljivi ravni, tako da smo lahko optimistični. V Saint Vulbasu bo nastopila krema svetovnega balinanja, konkurenca bo izredno močna, zato bomo za najvišja mesta potrebovali tudi kanček sreče. Z žrebom se ne obremenjujemo, saj je treba na poti do vrha premagati vsakogar. Verjamem, da bomo upravičili pričakovanja slovenskih ljubiteljev balinanja."

Edina ženska predstavnica Tadeja Petrič bo nastopila v obeh mešanih disciplinah: "Veselim se malce drugačnega prvenstva, na katerem bo večina disciplin v moški konkurenci. V čast mi je, da sem dobila priložnost nastopa v dveh disciplinah, v katerih bo konkurenca zelo močna. Treba se bo posvetiti vsaki tekmi posebej, obenem pa upam, da bo v mix krogu žreb malce manj krut, kot je bil na zadnjem SP."

Nov Kozjekov zmagovalni pohod?

Aktualni evropski prvak v igri posamezno Jure Kozjek, ki je naslov svetovnega prvaka v tej disciplini osvajal v letih 2011, 2013, 2015 in 2021, je prepričan, da je slovenska odprava v francoske Alpe odšla v dobri formi: "Na prihajajočem svetovnem prvenstvu si želimo pokazati čim boljše igre, saj smo kot reprezentanca dobro pripravljeni, kar so pokazale tudi zadnje skupne priprave. Prvenstvo je na sporedu v času, ko je večina igralcev v optimalni formi, saj se zaključujejo boji v ligaških tekmovanjih. Konkurenca je vsako leto hujša, zato bo za dobre rezultate potrebna vrhunska igra. Sam si želim dobrih iger in potem korak po korak k čim boljši končni uvrstitvi."

Švara ne skriva največje želje

V igri dvojic bosta združila moči Tadej Premru in Marko Švara, slednji pa bo nastopil tudi s Petričevo v krogu: "V Saint Vulbas potujem z željo po osvojitvi kolajn v obeh disciplinah, največja želja pa je seveda osvojitev naslova svetovnega prvaka. Priprave so bile kakovostne, obenem sem oddelal še dodatne samostojne in klubske treninge, tako da je pripravljenost na želeni ravni, kar je pred nastopi v najmočnejši svetovni konkurenci zelo pomembno."

Moški del tekaške zasedbe bosta sestavljala Martin Zdauc in Anže Petrič. Oba se zavedata, da je konkurenca zelo močna, a želje po kolajni ne skrivata. "Rezultati na pripravah in zadnjih prvenstvenih tekmah so bili dobri, dobro formo pa držim že celo sezono. Konkurenca je močna v obeh disciplinah, tako da bom moral dati vse od sebe, pomembna pa bo tudi dnevna forma. Osvojena kolajna bi bila lepa nagrada za vloženi trud," je pojasnil Zdauc.

Kobjeglavke skočile na vrh

Konec tedna je prinesel prve spomladanske dvoboje v 1. ligi – članice, v kateri je s šesto zmago v sezoni vrh lestvice zasedel kobjeglavski Hrast. Na sporedu so bili tudi ligaški obračuni v 1. ligi ter 2. ligi – vzhod in 2. ligi – zahod ter dvoboji za nove točke v kategorijah U-14 in U-18. 

Reprezentanca
Tadeja Petrič (mix štafetno zbijanje, mix krog)
Jure Kozjek (posamezno, natančno zbijanje)
Marko Švara (dvojica, mix krog)
Tadej Premru (dvojica)
Martin Zdauc (hitrostno zbijanje, štafetno zbijanje)
Anže Petrič (štafetno zbijanje, mix štafetno zbijanje)

Članki iz rubrike