zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 15.12.2023 11:08:06

Marljivost, potrpljenje in glava na pravem mestu

Maksim Mali v akciji
PINEAPPLE MEDIA
Z nedavnega svetovnega prvenstva v Belgiji se je Maksim Mali vrnila z zlato kolajno in tako postavila češnjo na torto vsem letošnjim naslovom: pokalna zmagovalka Slovenije, državna in evropska prvakinja je postala tudi svetovna prvakinja v modernu v mladinski kategoriji.

A vendar Malijeva ostaja skromna: "Zmag, mislim, da se ne moreš, predvsem pa sploh ne smeš navaditi, ker nikoli ne moreš predvidevati, kako boš uvrščen – vsaka tekma je drugačna in sodniki so različni. Prav zaradi tega sem vsake zmage res zelo vesela in na vsako zelo ponosna. Res pa je, da je bila letošnja sezona v modernu zame odlična na prav vseh tekmah, zato mi to še toliko več pomeni – da se je toliko različnih sodnikov na različnih tekmah, domačih in mednarodnih, odločilo enako."

Dobro spanje in hrana ter ogromno treningov

Tekmice 13-letnica spremlja le po družbenih omrežjih, na tekmi se osredotoča nase. V dnevih pred tekmami trenira ogromno, po 17 do 18 ur na teden. Da se telo uspe spočiti, spi po devet ur na noč: "Za vikend tudi kakšno več, če je čas." V posteljo jo preganja mama, za kar ji je, pravi, zelo hvaležna, saj se le tako telo uspe spočiti. Tudi kuha ji mama: "Vsak dan skrbi, da zdravo jem ter redno jemljem vse dodatke, ki mi jih pripravi: arniko, magnezij, vitamin C…"

Malijeva trenira v ljubljanskem plesnem klubu Bolero, kamor je prestopila pred približno letom dni: "Takoj sem se navadila. Zelo sem srečna, da lahko plešem in se razvijam v takem okolju. Res smo povezani kot ekipa in moje soplesalke so tudi moje najboljše prijateljice."

Trener, ki si ga vsak lahko želi

Njen trener moderna je Tian Ćehić, za katerega Malijeva pravi, da ima čisto z vsemi plesalci enak odnos: profesionalen in prijazen. "Takoj sva se zelo ujela. Na njegovih treningih uživam, na tekmah z njim pa sem umirjena in popolnoma sproščena. Vesela sem, da je moj trener. Zame je on vse, kar si plesalec lahko želi," doda.

Tudi Ćehić ne skriva navdušenja nad mlado plesalko: "Za Malijevo sem vedel, da je odlična plesalka, sploh za svoja mlada leta. Zagotovo je bil to zame na začetku pritisk, a imamo v Boleru že od nekdaj lepo vzdušje, da ni pritiskov vodstva ali plesalcev na rezultate, samo na dobro in kakovostno delo. Enako sem občutil pri Malijevi, zato mi je bilo super ustvarjati z njo."

Ćehić je navdih za zmagovalno koreografijo dobil v fotografiji. "To je bil plašč z medvedki, kar je bil tudi navdih za koreografijo in kostum. Dobil sem asociacijo na travme in otroštvo ter to, kako lahko plišasti medvedek predstavlja toplino otroku v stiski."

Koreograf pri 14 letih

Ćehić, ki je tudi večkratni svetovni prvak, se je v koreografske vode podal zelo mlad: pri rosnih 14 letih. Takrat si je sam pripravil jazz koreografijo, njegov takratni trener Matevž Česen pa mu je le dodal nekaj popravkov. Tako je že v rani mladosti začel koreografirati in trenirati tudi ostale Bolerove plesalce, med katerimi sta tudi Maja Železnikar in Alex Istenič.

"Vsako leto nekaj novega pričaramo in ponosen sem na njiju, kako sta se razvijala stopničko za stopničko. In zdaj sta že drugo leto ubranila naslov svetovnih prvakov. Vsi njuni dueti so nekaj posebnega zame in najbrž za vse tri," s ponosom pove Ćehić, ki za tekmovalne koreografije pravi, da so hoja po robu. "Ni mi naporno ustvarjati za tekme, mi je pa zagotovo izziv zaradi pravil in okvirjev, katerih se moramo držati. Težko je iskati svojo maksimalno kreativnost. Včasih res hodim po robu pravilnika, a ne zato, ker bi želel kršiti pravila, pač pa želim biti drugačen, kreativen, pokazati nekaj novega. Težko je, a se da in je velik izziv," prizna.

Do uspeha stopničko za stopničko

Ćehić je sicer prepričan, da so mlade generacije precej neučakane in si želijo takojšnjega uspeha, zato jim svetuje: "Lepše je priti do uspeha stopničko za stopničko. To je tudi vrednejši uspeh. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da nisem bil uspešen ali talentiran, a sem imel veliko ljubezen do plesa, bil sem zelo priden in tako sem stopnjeval svoj uspeh od predzadnjega mesta vse do svetovnega prvaka."

Po njegovih besedah so za uspeh pomembni pridnost, marljivost in predvsem potrpljenje. Veliko je tudi v "glavi." "Zdaj, ko sem uspešen in imam odlične rezultate kot solist ali trener, vidim, da je zelo pomembna pripravljenost v glavi. Glava je več kot telo, kar se pokaže tudi v plesu. Vrh lahko dosežemo, ko smo samozavestni in smo prepričani o svojem nastopu. Takrat lahko o svojem uspehu prepričamo tudi druge in dosežemo odličen rezultat," svetuje mladim plesalcem, ki stremijo za uspehom.

Galerija

Članki iz rubrike