zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 08.12.2023 11:26:15

Zaupanje v plesalce pripeljalo do odličja

Bella Hadid
IDO PR
V belgijskem obmorskem mestu De Panne se je pretekli teden zaključilo tekmovalno obdobje za plesalce jazza, baleta in moderna.

V novo leto in novo tekmovalno sezono ti vstopajo z odličnimi rezultati v vseh starostnih kategorijah, med zmagovalci pa zagotovo izstopajo plesalci ljubljanskega kluba Bolero, ki so si v članski jazz kategoriji priplesali zlato s formacijsko koreografijo Bella Hadid, zlati sta bili tudi jazz dvojica Lara Šlibar in Tian Ćehić ter modern dvojica Maja Železnikar in Alex Istenič, med starejšimi člani so svetovne prvakinje med jazz malimi skupinami postale Jam Ladies iz medvoškega kluba Bit. Vice svetovni prvaki so postali člani z malo modern skupino Monkey Business ter modern solist Jakob Kavšek, vsi iz Bolera.

Pisane sodniške ocene

Za večino zmagovalcev stojita koreografa in trenerja Matevž Česen in Tian Ćehić. Oba se strinjata, da je bilo tokratno tekmovanje kalejdoskop različnih ocen, zato sta za svoje uspehe še toliko bolj hvaležna. "Tokrat so bile razlike med ocenami izjemne in to v skoraj vsaki kategoriji. Težko sem skozi ocene razbral, kateri slog je sodnikom ljubši in na koncu tudi težko rečem, kaj je v trendu, saj so si zmagovalci med seboj zelo različni. A to je ta naš tekmovalni umetniški sistem, ko nikoli ne veš, kje si, in je vsaka tekma povsem nov začetek z izjemno subjektivnimi mnenji. Plesalce to učim in poskušam, da to razumejo ter dostojanstveno sprejmejo vse rezultate," svoje vtise opisuje Česen, ki je tokrat pri izboru glasbe prisluhnil plesalcem in jih tako popeljal na svetovni vrh.

Prisluhnil je plesalcem

Zakaj Bella Hadid, je Česen pojasnil: "Vedno poskušamo kaj novega, tako kot iščemo različne ideje v zgodbah pri show danceu, smo se pri jazzu poigrali z glasbo. Trenutno je med mladimi zelo priljubljena balkanska glasba, plesalci so prav uživali, pravzaprav je bila to njihova želja. Jaz sem bil zelo skeptičen, a ker sem vedel, da imam prave ljudi okoli sebe, sem verjel, da nam bo uspelo. Pri koreografiji so mi tako pomagali plesalci, ki so tudi že trenerji in koreografi."

Kot glavni lik je v koreografiji izpostavil Liano Mali, ki se je Bolerovi skupini pridružila pred dobrim letom dni: "Liana je naš svež veter in lepa punca, nekako spontano je na besedilo res ustrezalo, kdo bo glavna plesalka. In glavne vloge izbiram na temo oziroma zgodbo in seveda tudi po plesnem znanju. Tu je bil že v preteklosti velik boj in še danes je tako. Plesalci se želijo pokazati, hvala bogu pa so med njimi tudi tisti, ki vedo, da 'zbor' dela najpomembnejše delo in okvir, da zgodba sploh lahko stoji."

Manekenka je predvsem plesalka

Malijeva se ob plesu in šoli ukvarja še z manekenstvom, a je prepričana, da je pri njeni glavni vlogi v formaciji Bella Hadid pretehtalo predvsem njeno plesno znanje: "Verjetno mi je Česen zaupal kot plesalki in verjel, da bom plesno dobro speljala, za kar sem mu zelo hvaležna in vesela, da sem se lahko na ta način pokazala."

V novem klubu se Malijeva odlično počuti: "Delati s temi najboljšimi koreografi je res neverjetno, vsakodnevno sem obkrožena s toliko odličnimi plesalci in super osebami. Zame je res privilegij in sem zelo hvaležna, da se lahko od njih učim."

Odločila se je tudi, da ostane v solističnih vodah, saj se ji zdi, da je to pomembno za njen razvoj in plesni napredek: "Pomembno je, da delam še nekaj poleg formacije, saj bom tako imela še dodatne treninge in bila boljši član formacije."

Številna in kakovostna konkurenca

Tian Ćehić je ob vseh uspehih skoraj ostal brez besed, saj je pojasnil, da je bil zelo pozitivno presenečen: "Že pred tekmo sem si ogledal konkurenco in ugotovil, da bo težka tekma, saj so se po letih omejitev zaradi covida 19 na tekmo spet vrnili Kanadčani, Američani, Mehičani … Konkurenca je bila številna in tudi kakovostna."

Na svoje plesalce je izjemno ponosen, še posebej v finalnih nastopih: "Vsi so bili skoraj popolni, skoraj brez napak, kar mi je najpomembnejše. Ocene so bile res pisane, a ko plesalci odplešejo po najboljših zmožnostih, si nimajo kaj očitati. V modernu je namreč precej subjektivnega okusa, sloga, ker je vse bolj odprto. Lahko vidimo šest različnih koreografij, a so vsi moji plesalci zelo dobro plesali in sem – ne glede na rezultate – zelo ponosen na njih."

Na tekmi kot plesalec in trener

Poleg plesalcev je Ćehić na tekmo pripravljal še sebe. "Zelo težko je skakati iz vloge v vlogo, a mi je tokrat še šlo. Tudi nase sem zelo ponosen, na svoje soplesalce in plesalce," je priznal Ćehić, ki se na novo sezono še ne pripravlja. "Na svetovnem prvenstvu sem bil precej navdahnjen, a je precej težko vedeti, kaj je trend in kateremu slogu slediti, saj je skoraj v vsaki kategoriji zmagal drug slog, kar mi je po eni strani všeč, saj lahko plesalci in koreografi še naprej raziskujemo in smo drugačni," je dodal.

Galerija

Članki iz rubrike