zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 20.10.2023 11:20:25

In tako odprta mnoga vrata

Tjaša, Daniela in Fredi
osebni arhiv
Nemalokrat slišimo, da smo Slovenci plesni narod, in družina Novak je dokaz, da sta starša Fredi in Daniela ples hčerki Tjaši položila v zibko.

"Ples in glasba sta bila od nekdaj moj dom, ampak mislim, da se moja starša nista zavedala, da mi je bilo vse to všeč zaradi njune prisotnosti in vzdušja, ki sta ga ustvarila v naši plesni šoli ali kjerkoli na svetu, kamor smo hodili z ekipo našega plesnega studia Fredidance Slovenija," priznava Tjaša Novak, ki si je dom ustvarila prek luže v Arizoni, kjer si kruh služi s plesom.

Preden se je leta 2017 preselila v ZDA, je sprva živela med Ljubljano in Zagrebom, nato med Ljubljano in Beogradom, prvi resni odhod od doma pa jo je vodil v Nemčijo. "Moj ples je bil kot moje šolanje, in čeprav sem imela delo, se nisem preživljala sama. Tako sem v bistvu odrasla šele v Ameriki in si ne predstavljam, da bi morala to odraščanje še enkrat prestati v neki drugi državi, pa tudi če je to Slovenija," razmišlja mlada profesionalna plesalka, ki je neskončno hvaležna staršema, da sta ji ves čas pomagala. Pove, da tudi danes sede v avto ali na letalo in se odpelje čez pol celine na tekmovanje ali individualne ure: "Za nas plesalke športnega plesa je seljenje od enega do drugega soplesalca še bolj normalno kot za fante, saj se nekako pričakuje, da se punce selimo."

Njena mama Daniela Novak je zaradi plesa prav tako prepotovala dobršen del sveta. In čeprav jo je skoraj zamikalo, da bi sprejela ponudbo Gus Giordano Jazz Dance Centra v Chicagu in se priključila njihovemu profesionalnemu ansamblu, se je vrnila v Slovenijo in začela poučevati ples. Zaradi svoje izkušnje pravi, da je nekoliko lažje sprejela hčerino odločitev, da se seli v tujino.

Veliko skupnih točk

Novakovi trdijo, da imajo lepe odnose. Veliko se slišijo in vidijo tudi ob pomoči sodobne tehnologije. "Videvali smo se nekajkrat na leto do moje diagnoze raka na požiralniku. Zdaj si zaradi terapij ne morem privoščiti tako pogosto na pot, se pa redno slišimo in vidimo po telefonu," pripoveduje Daniela Novak, ki hkrati priznava, da se s hčerko ne strinjata glede ameriške politike in pogleda na religijo. "S Tjašo sva si še najbolj podobni v tem, da imava obe radi vse, kar je lepo: od urejenosti lastnega videza do okolja, v katerem sva. Tako kot sem jaz, tudi ona rada pleše in uživa na treningu, v nastopu ali tekmovanju. Različni pa sva si v tem, da je ona veliko raje med ljudmi kot jaz in bolj uživa v poučevanju, kot sem jaz. Je tudi veliko bolj zabavna in rada v središču pozornosti," dodaja in priznava, da je bilo najtežje v času, ko je bila hčerina trenerka, saj sta imeli obe težave pri ločevanju vlog: starš, otrok, trener, športnik, učitelj, učenec.

"Ko vodim plesne lekcije, imam občutek, da delujem hkrati kot oba moja starša. Mami je vedno oboževala svoj ples, ga raziskovala in imela zelo znanstven pristop, medtem ko je bil oče bolj praktičen in je – tako kot jaz – užival v podajanju znanja novim generacijam. Kot trenerka je bila mami zelo stroga, bolj kot jaz. Verjetno to prihaja od njenega baleta in dejstva, da je bila vedno zelo stroga do sebe," pripoveduje Tjaša Novak, ki trdi, da je svobodna duša in da jo je Amerika še bolj omehčala.

Ne potrebuje njene pomoči

Čeprav sta zapisani latinskoameriškim in standardnim plesom, sta Novakovi pravi zaklad plesnega znanja. Daniela Novak pravi, da je šolo Giordano v ZDA izbrala zato, ker so imeli slogan "We believe in a total dancer" (Verjamemo v celostnega plesalca, op. p.) in so svoje varovance poleg jazz plesa, ki je bil osnova, učili tudi klasični balet, modern in step. Tjaša Novak sicer hudomušno trdi, da je do znanja različnih plesnih slogov prišla zato, da sta imela starša več miru pred njo: "Mami me je še pred vrtcem vpisala v baletno šolo in ne vem, če sem šla na vajo enkrat ali dvakrat. Navajena sem bila tople dvorane, rdečih sten in ritmične latinskoameriške glasbe, kot je bilo v naši plesni šoli, obisk baletne šole pa me je spominjal na bolnišnico (smeh)." Podobno se je zaključila prva ura tečaja za predšolske otroke, pojasnjuje Daniela Novak: "Ko smo Tjašo hoteli vključiti v otroško plesno skupino v naši plesni šoli, je prišla po vaji povedat, da je učiteljica zelo dobra in da ne potrebuje njene pomoči, zato ne bo več prihajala. Stara je bila pet let."

Prav zaradi svojih plesnih izkušenj obe Novakovi mladim plesalcem svetujeta poznavanje različnih plesnih slogov in tehnik, saj je to po njunem mnenju velika prednost. "Tjaša obvlada toliko različnih plesnih zvrsti, da ji to odpira mnoga vrata in lahko s tem znanjem lagodno živi. Nič ni narobe s specializacijo, ampak ples je živa stvar in bolje je, če si fleksibilen in se ne zakoplješ prezgodaj v samo en slog," dodaja Daniela Novak.

Tjaša Novak pa meni, da je ples zelo napredoval: "Brez osnove, ki jo lahko razviješ le kot otrok ali vsaj najstnik, ne moreš več poseči po najvišjih rezultatih. Je pa to le moje mnenje. Jaz sem mogoče ujela zadnji vlak, ali pa ne (smeh)! Bomo videli čez nekaj let, če bom imela titulo svetovne prvakinje American Rhythm!"

Članki iz rubrike