zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 13.10.2023 12:32:52

Vesna Huber, sodnica na svetovnem prvenstvu v stepu: Poezija, ki naježi kožo

Jadran Živković, predsednik Plesne zveze Slovenije
TonyFoto.de
Pred dnevi se je v saški prestolnici plesa Riesi v Nemčiji odvijalo svetovno prvenstvo v step plesu, ki pa je bilo po več desetletjih tudi zadnje v tej deželi. Že prihodnje leto se namreč tekmovanje v organizaciji Mednarodne plesne organizacije (International Dance Organization – IDO) seli v češko Prago.

"Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu," pove Vesna Huber, ki je bila na tekmovanju v vlogi mednarodne plesne sodnice. Sodelovalo je malo manj kot 1500 plesalcev v vseh starostnih kategorijah iz osemnajstih držav z vseh kontinentov. Rezultatsko so bili najuspešnejši Američani, za njimi Britanci in Čehi.

Nekoč kot tekmovalka, tokrat kot sodnica
Huberjeva priznava, da je kot sodnica že na evropsko prvenstvo v stepu na Češkem stopila skozi stranska vrata. Prav tako je vskočila v sodniški panel na omenjeno svetovno prvenstvo, saj je poljska sodnica zaradi bolezni ostala doma. "Slovenija žal že nekaj let nima več uradnega sodnika na prvenstvih v stepu," pojasnjuje Huberjeva in dodaja, da je bila zanjo velika čast soditi zadnje SP v Nemčiji, na odru, na katerem je tekmovala ves čas svoje aktivne kariere. "Tekma je bila zelo kvalitetna, a tako je bilo tudi na EP, saj imamo v zadnjem desetletju v Evropi kar nekaj zelo močnih središč stepa. A vsekakor se še vedno pozna nadvlada Američanov, Kanadčanov, pa tudi Avstralcev ne smemo izpustiti," še pove.

Čisti udarci in jasna melodija
Kot izvrstna poznavalka step plesa – v svoji karieri se je udeležila vseh step tekem, organiziranih v Riesi, z izjemo leta, v katerem je rodila – ocenjuje, da je kvaliteta stepa na tekmovanjih zelo napredovala, predvsem pa pravi, da se je step obogatil: "V ospredje vse bolj prihaja muzikalični vidik, to, da so plesalci stepa v prvi vrsti glasbeniki. In ravno to, da so udarci čisti, da je melodija jasna, da so težki elementi izvedeni lahkotno, tako na mimogrede, so bonbončki, ki pobožajo dušo in prinašajo visoke uvrstitve. Zame sta z letošnjega SP to zagotovo nastopa kanadskega solista, mlajšega mladinca Rowana Syslaka, ki je stepal na instrumentalno izvedbo Nothing else matters, in mladinska mala skupina iz Velike Britanije na skladbo Comptine. Obe rutini sta bili milozvočni, gibalno popolni, čista poezija, ki naježi kožo."


V tujini vlagajo v step, pri nas skoraj ne
Stanje na slovenski step sceni je po mnenju Huberjeve trenutno kritično, a ostaja optimistična: "Stvar se lahko z nekaj dodatnega truda tistih nekaj navdušencev, ki smo še, obrne le na bolje." Kritična je tudi do današnjega 'instant' obdobja in pojasnjuje, da zdaj šteje le rezultat, do katerega se želi priti hitro s čim manj vloženega dela. Temu se je po njenem mnenju prilagodila tudi plesna vzgoja, ki v plesnih šolah ni več premišljeno sestavljena.

"Vsekakor menim, da je step primeren za vse plesalce, da bi moral biti del plesnega slovarja vsakega plesalca. Mogoče ne nujno kot plesna tehnika, ker je med težjimi in pri stepu ni bližnjic, vsekakor pa v segmentu 'body percussiona', torej razumevanja sestave glasbe in melodičnega ter ritmičnega segmentiranja pri kreiranju v preostalih plesnih stilih. Ne nazadnje ima kar nekaj plesnih zvrsti skupne korenine," še dodaja Huberjeva, ki pove, da so trenutno plesalci stepa v porastu na Češkem, v Švici in na Hrvaškem. Po njenem mnenju je to rezultat nenehnih vlaganj v step festivale in podobne dogodke, na katerih učijo vrhunski step pedagogi. "Poleg tega imajo plesalci stepa v tujini veliko podpore tudi na televiziji in različnih prireditvah. Tako se ustvarja in vzdržuje skupnost, ki je pri nas precej, če ne skoraj zamrla," še doda.

Slovo dolgoletnega organizatorja SP
Tokratno svetovno prvenstvo v Riesi je bilo po mnenju Huberjeve precej sentimentalno, saj se je od velike step družine poslovil Michael Wendt, ki je s soprogo in nekaj stalnimi sodelavci omenjeno prvenstvo pripravljal vse od leta 1997. Wendt, ki je med drugim tudi častni predsednik IDO, ob tej priložnosti piše knjigo o zgodovini svetovnih prvenstev od leta 1991, v kateri ni pozabil omeniti Jadrana Živkovića, predsednika Plesne zveze Slovenije in pionirja stepa na naših tleh, ter Vesne Huber, ene slovenskih najboljših step plesalk. V zahvalnem pismu, v katerem ju naslavlja z dragima prijateljema, je zapisal: "Vedno se bom spominjal številnih odličnih in zagnanih slovenskih plesalcev, ki so prišli v Rieso in s svojimi zmagami popeljali IDO-tekmovanja na višjo raven."

Huberjeva ob tem dodaja: "Slovenskim plesalcem, ki so glede na športne dosežke že vrsto let dokazano v svetovnem vrhu, pa le vzpodbuda, naj raziskujejo. Naj se preizkusijo v čim več različnih stilih, ker bodo tako našli svoj edinstven izraz ali pa vsaj obogatili svojega najljubšega."

Galerija
Značke: ples, šport

Članki iz rubrike