sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

(zšis-spk)
(zšis-spk)
0 10.10.2023 10:32:32

Dekleta po naslov in paralimpijsko vozovnico

Dekleta so prišla po naslov evropskih prvakinj, fantje merijo na četrtfinale.
zsis.si

Dekleta po naslov in paralimpijsko vozovnico

Pred žensko in moško reprezentanco odbojke sede je evropsko prvenstvo, ki ga v tem tednu gosti Italija. Z jasnimi ambicijami sta na tekmovanje odpotovali tudi naši zasedbi. Na EP članic sodeluje 10 reprezentanc, ki so v predtekmovanju uvrščene v dve skupini po pet. Slovenija prvenstvo začenja v skupini B. Na EP članov tekmuje 12 reprezentanc, ki so ravno tako razdeljene v dve skupini, Slovenija tekmovanje začenja v skupini B.

"Čeprav stanje v obeh ekipah ni najbolj rožnato, pa zato cilji niso nič manjši ali spremenjeni," je tekmovanje v Italiji odločno napovedal selektor Simon Božič, ki vodi obe reprezentanci, pri vodenju moške vrste mu je v pomoč Danica Gošnak.

"Precej je bilo poškodb, nekaj težav tudi v službah, kjer so zaposleni naši športniki. Pri ženski reprezentanci je jasno, da je v igri nastop na paralimpijskih igrah. Na igre v Pariz vodi le naslov evropskih prvakinj. Menim, da smo v konkurenci štirih ekip, kjer nam to lahko uspe. Vse bo odvisno od dnevne forme, poskusili pa bomo vse, da nam uspe priti do odmevnega rezultata. Vajeni smo se spopadati s težavami, zato verjamem, da nam bo tudi letos uspelo. Svoje bodo gotovo pokazali tudi naši fantje," je optimist Simon Božič.

V prvem krogu so Slovenke brez težav odpravile Veliko Britanijo, Slovenci pa so morali priznato premoč Hrvatom. 

Slovenija, članice
Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentyna Brik, Senta Jeler, Mira Jakin, Vesna Pogačar, Barbara Kocmur, Jana Ferjan, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik
Slovenija, člani
Sašo Korun, Matjaž Majdič, Jordan Jakin, Jaša Bartelj, Marko Pokleka, Jan Fonda, Matic Keržan
Tekme članic v predtekmovanju
9. 10.: Slovenija – Velika Britanija 3:0 (12, 5, 11)
10. 10.: Slovenija – Poljska (16.00)
11. 10.: Slovenija – Ukrajina (16.00)
12. 10.: Francija – Slovenija (18.15)
Tekme članov v predtekmovanju
Hrvaška – Slovenija 3:0 (11, 21, 12)
10. 10.: Poljska – Slovenija (11.30), BiH – Slovenija (17.45)
11. 10.: Italija – Slovenija (17.45)
12.10.: Slovenija – Litva (11.30)

Slovenci navdušili v Pragi

V češki prestolnici je potekalo tekmovanje v športnem paraplesu. Prvi dan tekmovanja je postregel z odličnimi nastopi in rezultati slovenskih paraplesalcev. Že v dopoldanskem času so z odličnim plesanjem prepričale naše najmlajše plesalke. V non IPC kategoriji single women class 2 je Brina Rogelj osvojila prvo mesto, Nika Bratuš je bila druga in Hana Agović tretja. Nato sta Brina in Nika plesali še v duo latin class 2 kategoriji štirih in petih plesov ter očarali tako gledalce kot tudi sodnike ter v obeh kategorijah zasedli prvo mesto. Popoldne so nastopili naši reprezentanti, ki so še zadnjič pred svetovnim prvenstvom nabrusili pete. V kategoriji powerwheelchair je Amir Alibabić zmagal, Nastija Fijolič pa je bila tretja. Amir je nadaljeval odlične nastope in v single men class 1 prav tako zmagal. Za tretje predvajanje slovenske himne in fenomenalen zaključek dneva je poskrbela Lara Nedeljković, ki je z odličnim plesom navdušila številne slovenske navijače in tudi sodnike ter zmagala v kategoriji single women class 2.



Drugi in zadnji dan se je končal skoraj tako uspešno kot prvi dan. V kategoriji single women freestyle class 1 je Nastija Fijolič zasedla peto mesto, skupaj z Amirjem Alibabićem pa še drugo v kategoriji duo latin class 1. Po Amirjevi zaslugi se je ponovno dvakrat slišala Zdravljica, saj je slavil v kategorijah single men freestyle class 1 in powerwheelchair freestyle. Slovenski paraplesalci in njihovi navijači so tako z odličnimi občutki zapustili prestolnico Češke in z optimizmom gledajo proti Genovi, kjer bo potekalo letošnje svetovno prvenstvo v paraplesu.

Kar tri magistrska dela na temo parašporta


Zanimanje za parašport narašča. Veseli dejstvo, da se povečanje zanimanja kaže tudi v akademskih vodah. V tem šolskem letu je bilo 17 magistrskih nalog s področja kineziologije, kar tri pa so bile na temo parašporta. Interesi in ovire invalidov za ukvarjanje s telesno dejavnostjo v Sloveniji je naslov dela, ki ga je napisala Alja Kozorog, sicer slovenska reprezentantka v kanuju na divjih vodah. Magistrska naloga Nike Čotar nosi naslov Merske naloge za oceno telesnega in gibalnega razvoja otrok s posebnimi potrebami, Kristina Žagar pa je pripravila magistrsko delo Razlike v hitrostnem modelu na razdaljah 50, 100, 200 in 400 metrov v paraplavanju glede na klasifikacijske skupine. Dr. Boro Štrumbelj je bil mentor vsem trem parašportnim magistrskim nalogam, Jana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, pa konzultantka pri delu Kristine Žagar.

Galerija

Članki iz rubrike