zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
1 29.09.2023 10:40:05

Ples imajo očitno v genih

Meta Zagorc
osebni arhiv
V redkokateri družini se lahko pohvalijo, da imajo talent v genih. A za potomce dr. Mete Zagorc to zagotovo drži, saj so v plesne čevlje stopili njena hči in oba vnuka.

Dr. Meta Zagorc se je po uspešni tekmovalni karieri zapisala plesu še kot plesna pedagoginja, mednarodna plesna sodnica za standardne, latinskoameriške in moderne tekmovalne plese, med prvimi pri nas se je posvetila aerobiki in jogi, končala doktorski študij na fakulteti za šport ter napisala več kot trideset knjig, učbenikov, strokovnih in znanstvenih člankov. Da spada v sam vrh domačih in tujih plesnih strokovnjakov, je potrdila tudi Bloudkova nagrada, ki jo je prejela za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa.



Njeno plesno pot je za nekaj časa prekinilo rojstvo hčerke Nine, a je v tistem obdobju spoznala Nika Basariča in od takrat naprej je šla njuna plesna kariera le še strmo navzgor. Med legende slovenskega plesa sta se zapisala tudi s tem, da je bil Basarič znan po svoji tehnični dovršenosti, Zagorčeva pa je prisegala na izraznost in umetniški navdih.



Mama profesorica športne vzgoje

Na plesnih tekmovanjih po Evropi ju je spremljala mala Nina, ki se je tudi sama zelo kmalu zapisala plesu in športu. Preizkusila se je v različnih plesnih zvrsteh – poleg standardnih in latinskoameriških plesov je plesala tudi jazz balet in step. Danes je Nina Jeram profesorica športne vzgoje, ki za študente pripravlja skupinsko vadbo, pilates, jogo in body art.



Zase pravi, da ni "bolna mati", ki bi prežala za rezultati svojih dveh otrok, pač pa ju le moralno in finančno podpira pri tem, kar rada počneta. In tako Svit kot Inja plešeta.



Vnuk odličen plesalec stepa

Svit Jeram je – kot njegova mama – prve plesne korake spoznal v plesni šoli Mojce Horvat, kjer ga je učila tudi Nataša Potočnik. Ko je slednja ustanovila svoj plesni klub Forma, se ji je kmalu pridružil. Od takrat dalje pri njej pleše le step. S trenerjem Jadranom Živkovićem, ki prav tako poučuje v klubu Forma, se je povzpel vse do finala svetovnega prvenstva.



"Svojo plesno izraznost izživi tudi z jazz baletom, a kot je videti, prisega le na plesni stil Matica Bizjaka, ki poučuje v ljubljanski Kazini," pove njegova mama.



Svit se je kot diamantni maturant vpisal na študij mikrobiologije. Uči se nizozemščine ter tekoče govori angleško in nemško. "Plavanje in kolesarjenje sta njegova meditacija, ples je hobi, kemija pa poklic," doda Jeramova.



Vnukinja pleše show in modern

Inja Jeram je sprva trenirala gimnastiko, a je zaradi poškodb sledila bratu v klub Forma. "Tu se je našla, ima družbo," pojasni njena mama in poudari, da je Inja zelo zagnana, vztrajna in organizirana najstnica, ki pa kljub plesnim uspehom noče na plesno gimnazijo.



Inja je letos plesala v modern dvojicah, v mali show skupini in v veliki show formaciji. Po mnenju njene mame je bila letos po vseh tekmovanjih kar precej utrujena, a si je baterije napolnila na morju.



Umetniške zaloge in pravi prijatelji

Predlog, kako napolniti baterije, ima tudi njena babica. Zagorčeva namreč pravi, da si umetniške zaloge lahko naredimo tudi z ogledom dobrih filmov, s slikanjem ali pa z branjem. "Pomembno je, da se napolniš. Če notri nimaš nič, tudi ven ne moreš dati!" je prepričana Zagorčeva.



Glede svojih vnukov je pomirjena, saj pravi, da sta si našla svoj krog, kar je v času pubertete zelo pomembno: "Skupaj so na treningih, skupaj hodijo na tekme in tako skupaj preživijo skoraj več časa kot s svojimi starši."

Članki iz rubrike