sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

ue
ue
0 05.09.2023 10:44:11

Čez leto dni tudi paralimpijske igre: Pariz je pripravljen

Dr. Boro Štrumbelj in Jana Čander v Parizu
ZSIS.SI
Še manj kot leto je ostalo do začetka paralimpijskih iger, minule dni pa se je v Parizu končal seminar, ki so se ga udeležile vodje in pomočniki paralimpijskih odprav. Slovenske barve sta zastopala vodja dr. Boro Štrumbelj in njegova pomočnica Jana Čander.

"Seminar vodij odprav v Parizu je pokazal, da vse priprave na olimpijske in paralimpijske igre potekajo po načrtu in trenutno ni nikakršnih zamud pri gradnji športnih objektov in paralimpijske vasi," je povedal dr. Štrumbelj in nadaljeval: "Igre bodo trajnostno naravnane. Zelo malo je novih športnih objektov, veliko tekmovanj se bo odvijalo na razstavišču, kjer bodo postavljene montažne tribune. Veliko jih bo prvič na spektakularnih prizoriščih, pod Eifflovim stolpom ali pa kar na ulicah."

DRUGAČNO ODPRTJE
"Odprtje bo zagotovo nekaj posebnega, prvič ne bo na stadionu. Z našega vidika je manjši logistični problem le to, da bodo parastrelska tekmovanja v Chateaurouxaju, ki je od Pariza oddaljen tri ure vožnje. Naša ekipa ne bo številčno velika, zato bo treba natančno premisliti, kaj storiti tako z vidika logistike kot tudi v primeru dobrih strelskih rezultatov," je dodal dr. Boro Štrumbelj.

pariz invalidi
Pariz se skrbno pripravlja na igre.
ZSIS.SI

Zaenkrat trije potniki
Koliko potnikov bo imela Slovenija na Igrah, še ni znano, jasno pa je, da bodo v Parizu gotovo tekmovali paralokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič ter parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Živa si je premieren nastop zagotovila s 7. mestom na SP, Fabčič je na EP zmagal na celinskih kvalifikacijah, Tiršek pa je kvoto priboril z naslovom evropskega prvaka v Rotterdamu.
V igri za nastop ostajajo ženska reprezentanca odbojke sede, parastrelec Anton Bavec, Nataša Bartol (dvoransko balinanje), parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Robi Kogovšek, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in Luka Trtnik ter Andreja Dolinar (oba paranamizni tenis).
Slovenski parašportniki in parašportnice so do zdaj osvojili 53 paralimpijskih kolajn, 52 na poletnih igrah, eno na zimskih.

Zanimanje za igre je med domačini ogromno. Prodaja vstopnic bo prvič potekala le v digitalni obliki in tudi sicer je želja organizatorjev med Igrami ustvariti najmanj odpadkov ter da bi bile kar najbolj 'zelene'.

"Na seminarju smo šli skozi standardni protokol in se seznanili z vsem, kar se bo dogajalo ob prihodu, med Igrami, kako bo potekal odhod iz Pariza. Glede na to, da bodo tokrat igre v Evropi, bo tudi precej lažje organizirati prevoz opreme. Francija se na Igre dobro pripravlja. Dodano vrednost organizaciji trenutno predstavlja mlada ekipa, ki skrbi za organizacijo, in prav ta daje določen šarm. Na prejšnjih Igrah je vse potekalo po striktnih protokolih, tudi tukaj je tako, vendar z dodatkom velike sproščenosti ob sicer profesionalnem pristopu. Žal tudi v Parizu ne bo olimpijskega oziroma paralimpijskega parka, kjer so se navijači različnih športov in narodnosti srečevali na enem kraju," smo še izvedeli.

pariz invalidi
Velik izziv za organizatorje bo organizacija prevoza.
ZSIS.SI

PARALIMPIJSKI PAS
Igre so tudi pred številnimi izzivi. Velik zalogaj bo organizacija prevozov, saj so športni objekti po vsem Parizu, promet pa je tam lahko precej kaotičen. "To težavo bodo rešili z olimpijskim pasom, namenjenim le športnikom in spremljevalcem," pravi naš sogovornik.

pariz invalidi
ZSIS.SI

Igram se obeta velika gledanost. "To bodo najbolj gledane paralimpijske igre doslej. Vse bo prenašano v živo, prek 200 ur prenosov v 148 držav. Upam, da je tudi RTV Slovenija med temi državami. Vstopnice za paralimpijske igre bodo razmeroma poceni, več kot polovica jih bo po 25 evrov ali manj, zato vabim vse ljubitelje parašporta v Sloveniji, da pridejo navijat za naše parašportnike in združijo ogled enega najlepših mest na svetu z ogledom paralimpijskih tekmovanj," je sklenil dr. Štrumbelj.

Članki iz rubrike