asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

(sm)
(sm)
0 30.08.2023 11:18:44

V pričakovanju nore jeseni

Krimovke branijo domačo lovoriko.
BZS
Še nekaj dni nas loči do uradnega začetka balinarske jeseni, ki prinaša izjemno natrpan spored tekmovanj.

Člane čaka evropsko prvenstvo v Bosni in Hercegovini ter nastop v mešanih disciplinah na svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer bodo imele glavno vlogo članice. Mladi se bodo za svetovna odličja potegovali v Alžiriji. Državna prvaka Krim in Trata se bosta borila za evropsko klubsko lovoriko, državni ligaši pa začenjajo tekmovalno sezono 2023/24.

Ljubitelji balinanja si pravega počitka pravzaprav niti ne morejo privoščiti, saj so tudi med vročim poletjem lahko uživali v številnih mednarodnih in domačih turnirjih ter reprezentančnih akcijah. Jeseni pa bo priložnosti za spremljanje najboljših slovenskih in tujih balinark in balinarjev še bistveno več.

Za ogrevanje v Črno goro

Konec tedna prvi resni preizkus pred oktobrskim evropskim prvenstvom v Bosni in Hercegovini ter novembrskim svetovnim prvenstvom v Franciji čaka moško člansko reprezentanco. Za nastop na Adriatic Bocce Confederation peteroboju v družbi izbranih vrst Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in domačina Črne gore je selektor Davor Janžič izbral Dejana Tonejca, Anžeta Petriča, Tadeja Premruja, Erika Čeha, Žana Sodca in Gašperja Povha. Izjemno močan turnir, na katerem bodo najboljše reprezentance nastopile v zelo močnih postavah, bo odlična priložnost za testiranja forme, odločitev o potnikih v Grude pa bo padla po septembrskih pripravah. Nekaj več časa bo imel Janžič za izbiro dveh potnikov v Rummily, kjer bo imela Slovenija moško zastopstvo v dveh mešanih disciplinah – igri v krog in štafetnem zbijanju.

Na voljo številna odličja

V Franciji bodo v glavni vlogi vendarle članice, ki jih poleg mešanih čaka še pet preostalih disciplin, zato čaka selektorja Dejana Korena zahtevna naloga pri izbiri selekcije. Prvi zbor bodo reprezentantke opravile danes na Cesti pri Ajdovščini, kjer bodo sredi oktobra nastopile na Adriatic Bocce Confederation četveroboju s Hrvaško, Črno goro in Srbijo.

Mladi v vročo Alžirijo

Najprej pa se bodo v bitko za odličja podali mladinci in mlajši člani, ki jih od 18. septembra dalje čaka svetovno prvenstvo v balinanju in raffi v alžirskem Oranu. Na prizorišče lanskih sredozemskih iger bo selektor mlajših članov Anton Kosar popeljal Žana Sodca, Gašperja Povha in Jako Štremfla. Selektor mladincev je izbral trojico Najc Čimžar Žuran, Urban Hiti in Anže Moličnik. Vodja raffa reprezentance Miran Kleva pa bo ob premiernem nastopu Slovenije na mladinskih svetovnih prvenstvih v tej disciplini ponudil priložnost Janu Hrvatinu, Gabrijelu Koreniki in bronastemu z julijskega mladinskega evropskega prvenstva v Rimu Luki Sedmaku.

Koristni dvoboji s Hrvaško

Med poletjem so bile aktivne tudi najmlajše reprezentance. Dečki so odigrali dvoboja s Hrvaško v Jadranovem pri Crikvenici in Ilirski Bistrici, medtem ko so se mladinke z južnimi sosedami pomerile v Postojni. Prijateljske preizkušnje so bile zelo koristne za pregled pripravljenosti najmlajših balinark in balinarjev, ki jih vrhunec sezone čaka na oktobrskem mednarodnem turnirju Denis Ravera v Monaku.

Škofjeločani pred najvišjo oviro

Žreb četrtfinala evropskega klubskega pokala se je kruto poigral s škofjeloško Trato. Aktualne slovenske prvake namreč čakata dvoboja z aktualnim evropskim in francoskim prvakom Saint Vulbasom, ki ima v svojih vrstah vso francosko reprezentanco. Gorenjci so se med prestopnim rokom okrepili in pred sobotnim gostovanjem v francoskih Alpah ne nameravajo vreči puške v koruzo, saj bo o potniku na novembrski zaključni turnir najboljše četverice v Poreču vendarle odločala povratna tekma, ki bo na sporedu 30. septembra v Škofji Loki.

Bodo krimovke ubranile naslov?

Prvi septembrski konec tedna prinaša začetek nove sezone v vseh državnih ligah z izjemo moške superlige, ki se bo začela konec oktobra. Pri članicah kot prve favoritke v novo sezono vstopajo balinarke ljubljanskega Krima, ki bodo za uvod gostovale v Miljah. Derbi kroga bo na sporedu v Desklah, kjer bo gostoval kobjeglavski Hrast. Bistrica pri Tržiču bo gostila Pivko Oro Met, sredi septembra pa bosta obračun prvega kroga odigrala Podskala in Postojna. V prvi moški ligi bodo lovoriko branili Tržičani, v drugi ligi gre pričakovati zanimiv boj za napredovanje, v ligah U-14 in U-18 pa bodo tekmeci poskušali preprečiti ponovitev lanske prevlade Kozleka iz Kuteževega.

Galerija

Članki iz rubrike