zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 11.08.2023 11:54:25

Po 'talentih' še na svetovno prvenstvo

Julija Antauer
osebni arhiv
Suzana Majer in njena hčerka Julija Antauer sta nase pred časom opozorili z nastopom v priljubljeni oddaji Slovenija ima talent, a sta na plesni sceni že stari znanki.

Na tekmovanjih Plesne zveze Slovenije in mednarodnih tekmovanjih v organizaciji International Dance Organization žanjeta čudovite rezultate, saj Julija kot solistka ali kot del skupine ali para nemalokrat stoji na najvišji stopnički.



"Veliko ljudi mi reče, da imam srečo, namreč velikokrat otroci ne želijo poslušati svojih staršev, ne pustijo si ničesar reči in je bolje, da jih poučuje nekdo drug," uvodoma pove Suzana Majer, ki poučuje in trenira v mariborskem plesnem klubu Pingi International. Med Julijo in drugimi plesalkami sicer ne dela razlik, vse so deležne enake spodbude in popravljanja, da iz sebe naredijo najboljše, dodaja in prizna, da z Julijo lažje uskladita dodatne treninge.



Zdravje plesalca pred zaslužkom

Majerjeva zase pravi, da je plesna pedagoginja, pri kateri ima zdravje otroka oziroma plesalca prednost pred zaslužkom: "K temu brez dvoma pripomore tudi dejstvo, da sem obenem plesni pedagog in starš, ki se zaveda, da ima otrok pred seboj še vse življenje. Sicer pa je v meni ljubezen do plesa, pozitivna energija, humor, seveda sem precej zahtevna, včasih tudi stroga, vsekakor pa odprta za kritiko, predloge. Mnenja za svoje koreografije iščem tudi pri drugih pedagogih in plesalcih, saj se zelo zavedam, da si lahko samo tako boljši. Sam ne vidiš vsega in nisi najbolj pameten."



Prvič na svetovno prvenstvo

Julija je kot državna in pokalna prvakinja v kategorijah show plesi solo deklice, jazz solo deklice in z Zarjo Hristov v show plesih pari prvič odšla tudi v Rieso na svetovno prvenstvo. Dosegla je odlične rezultate: s show točko Ana Frank je postala svetovna podprvakinja, v paru Love and marriage si je priplesal tretje mesto, z malo skupino v koreografiji Klare Lainšček so za las zgrešile stopničke. Na evropskem prvenstvu v jazz solo deklice v koreografiji Klare Lainšček je Julija dosegla četrto mesto.



"Solze ob razglasitvi in kurja koža. Ob razglasitvi drugega mesta moje Julije, ki ji je mama uspela narediti koreografijo, ki je bila očitno konkurenčna, sem jokala kot dež. Sicer pa seveda vesela uvrstitve mojih, naših deklet, plesalk ob taki konkurenci. Vsako leto boljši rezultati najbrž potrjujejo, da se dela dobro, da se napreduje v tehniki, izraznosti. Pa vsako leto višje uvrstitve, kar je zelo dobro za plesalca, za njegovo motivacijo, bolj pa nedvomno cenijo svoj vloženi trud," je odkrita Majerjeva.



V slogi je moč

Velikokrat v klubu združijo moči in si med seboj pomagajo, sodelujejo: "Zelo dobro se tudi razumemo in to je zame neprecenljivo. Pomembno nam je, da plesalec postane čim boljši, pa ni pomembno, pri kom pleše. V Mariboru so cene tečajev brez dvoma nekoliko nižje, kupne moči namreč ne gre primerjati z Ljubljano. Zaradi tega se pedagogi tudi zelo trudimo, da so kostumi in rekviziti za plesalce oziroma njihove starše čim manjša dodatna finančna obremenitev. Imajo pa plesalci možnost, da tudi sami vadijo v dvorani in gredo trenirat, če je volja, kar gre zahvala našemu vodji Rudiju Kocbeku."



Majerjeva pove, da ji je kot trenerki najpomembnejše, da se v skupini veliko naučijo, nasmejijo, da je dobro vzdušje, da si plesalci ne zavidajo, temveč spodbujajo, tudi med seboj popravljajo in pomagajo pri osvajanju težjih prvin. Hkrati Majerjeva prizna, da ples kot zabava zanjo nima pravega pomena, saj meni, da je napredek pomemben tudi za tiste, ki niso tekmovalci: "Zame je najlepše pogledati stare in nove posnetke ter videti, kako je plesalec napredoval."



Številni treningi in počitek

"Uspeh ni naključje, je trdo delo, vztrajnost, učenje in ljubezen do tega, kar počneš. Kdor želi, lahko trenira več, kot je na rednem urniku, in to se seveda vidi," trdi Majerjeva in pove, da v klubu balet poučuje Chistopher Thomson, "progress ballet technique" pa poučuje Tea Bajc, oba iz SNG Maribor. Julija že več let trenira tudi ritmično gimnastiko pri ŠK Favorit. "Žal se vsi plesalci ne zavedajo, kakšna dodatna vrednost je balet, ki ga tudi sama redno obiskujem," dodaja Majerjeva.



Po številčnih tekmah in festivalih v drugi polovici šolskega leta je počitek pomemben del plesnega življenja, trdi Majerjeva, ki tudi meni, da sta zadostno spanje in štirinajstdnevni počitek dovolj za regeneracijo mlajših plesalcev. A tudi med počitkom Majerjeva ne svetuje popolnega odklopa, pač pa predlaga daljše sprehode v naravi, raztegovanje, nekaj poskokov, plavanje ...



Med počitnicami plesalcem v klubu dvakrat na teden nudijo učne ure, v sredini avgusta organizirajo skupni pohod na Urban, konec avgusta pa organizirajo še štiridnevne priprave v Portorožu z gostujočimi koreografi.



Čestitaj, spodbujaj, pohvali

Majerjeva poleg plesnega znanja svoje plesalce uči tudi o odnosih. "Pojdi, čestitaj, spodbujaj, pohvali, če ti je všeč," jih vedno spodbuja tudi pohvaliti tekmovalce drugih klubov.



Spominja se, da so na svetovno prvenstvo odšli brez slovenske zastave, povsem brez pričakovanj. Nato pa so si izposodili slovensko zastavo od staršev simpatične plesalke Lije iz kluba TBA: "Druženje s starši iz drugih klubov na domačih in mednarodnih tekmah, pomoč pri rekvizitih, izmenjavi fotografij – meni je to super in popestri tekmovalne dneve."

Galerija

Članki iz rubrike