sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
0 08.08.2023 11:20:26

Dejan Fabčič: Balzam za dušo

Dejan Fabčič je v ZDA potrdil, da zadnja leta pod taktirko trenerke Brine Božič dela izvrstno.
ZSIS.SI
Paralokostrelec Dejan Fabčič se je izkazal na mednarodni tekmi v Chicagu, kjer je zasedel izvrstno tretje mesto. Da bi bila to lahko njegova tekma, je dal vedeti že v kvalifikacijah, ki jih je zaključil z osebnim rekordom 628 krogov, kajti že pred izločilnimi boji je bil tretji.

Dejan Fabčič je blestel v dvobojih. Prvi nasprotnik je bil najbolj neugoden, saj je Kanadčana Mathesona premagal s setom razlike (6:4). V naslednjem krogu je imel predstavnika iz Peruja, Huaytalla Pereza, in zmagal s 6:0. V polfinalu je bilo zelo tesno. V izločilnem strelu je Dejan izgubil proti Brazilcu Roco, z rezultatom 5:6 oziroma 8:9 po dodatnem strelu.

Suvereno v malem finalu

Po osebnem rekordu v kvalifikacijah in dobrem streljanju v izločilnih bojih je Fabčič uspešno odstrelil tudi dvoboj za bronasto kolajno. V prvem setu je bil z 28:24 boljši od Korejca Kima Kanghuna in vodil z 2:0. V drugem setu je povedel 4:0 (24:21), v tretjem pa s 25:24 dodal ključni dve set točki za zmago s 6:0.

Sezone še ni konec

"Pet let trdega dela se obrestuje. To je tisoče in tisoče strelov, ponovitev, nadgrajevanja tehnike, telesne priprave, opreme, nabiranja izkušenj … Vesela sem, da so se 'planeti poklopili' in je za vse garanje tukaj kolajna, ki potrjuje, da je Dejan na pravi poti. Ni vedno lahko, sploh v lokostrelstvu, kjer imamo veliko mednarodno močnih tekmovalcev, ki so sposobni zmagovati. Kljub temu, da res dobro streljaš, lahko izpadeš kadarkoli v dvobojih … Zato je res balzam za dušo, ko se na tekmi prav vse sestavi. Chicago dobi kljukico, a že takoj po podelitvi imamo naslednji trening. Sezone še ni konec," je o tekmovanju povedala trenerka Brina Božič. Fabčiča in Živo Lavrinc ta mesec čaka tudi nastop na evropskem prvenstvu.

Iz Japonske z normo za svetovno prvenstvo

Slovenski paraplesalci so uspešno nastopili na mednarodnem tekmovanju v japonskem Tokiu. Prvi dan tekmovanja sta Nastija Fijolič in Amir Alibabić v kategoriji duo latin class 1 zasedla drugo mesto. V kategorijah single freestyle class 1 je bil Amir med moškimi šesti, Nastija pa je med ženskami priplesala v polfinale. S temi rezultati je potrdila normo za svetovno prvenstvo. Prav tako je normo dosegel Amir.

Drugi dan tekmovanja so bile na sporedu za slovenske paraplesalce kategorije single za ženske in moške razred 1 in 2. Na žalost je Nastija zbolela in se zaradi slabega počutja ni udeležila drugega tekmovalnega dneva. Tako sta barve slovenske zastave zastopala Amir v kategoriji single men class 1, kjer je zasedel šesto mesto, ter Lara Nedeljković v najštevilčnejši kategoriji single women class 2, kjer je v konkurenci 22 plesalk zasedla deveto mesto in s tem napovedala boj za visoka mesta tudi na SP, ki bo konec novembra v Genovi v Italiji. S tem rezultatom je ponovno podaljšala kategorizacijo državnega prvenstva.

Pred svetovnim prvenstvom sledita še dve tekmovanji septembra v Košicah na Slovaškem ter oktobra v Pragi na Češkem. Tega tekmovanja na Češkem se bodo poleg članov reprezentance udeležili še naši mlajši plesalci, ki pa že nestrpno čakajo, da se začnejo udeleževati mednarodnih tekmovanj na najvišji ravni.

Plezalci po nove odmevne dosežke

Švicarski Bern poleg svetovnega prvenstva neinvalidov gosti tudi osmo svetovno prvenstvo v paraplezanju. Reprezentanco prvič na takem tekmovanju vodi selektor Luka Mužar. Kvalifikacije jih čakajo že danes, slovenske barve zastopajo Tanja Glušič, Matej Arh in Manca Smrekar.

"Manca in Matej imata vse možnosti, da se uvrstita v finale, in ker so si finalisti tako blizu, se morajo včasih tudi planeti poravnati za vrhunski rezultat. Za Tanjo pa upamo, da bo na klasifikacijah prišla v svojo kategorijo, v kateri bi imela vsekakor več možnosti za finale. Če bo v posamezni kategoriji premalo atletov, bodo te tri kategorije spet združili, kar pomeni, da bo konkurenca toliko večja," je napovedal Mužar. Finale bo na sporedu v četrtek.

Prvo svetovno prvenstvo v paraplezanju je bilo leta 2011 v Italiji. Tanja Glušič je doslej na SP osvojila tri kolajne (leta 2014 srebro v kategoriji omejitve vida B2, leta 2018 je bila v kategoriji B2 bronasta, leta 2021 je bila kategorija spremenjena v master tekmovanje, na katerem je osvojila drugo mesto). Gregor Selak je v letih 2016, 2018 in 2019 osvojil tri bronaste kolajne v kategoriji RP3. Manca Smrekar (v kategoriji omejitve gibanja RP3) je na svojem debitantskem svetovnem prvenstvu leta 2021 v Moskvi pristala na četrtem mestu, Matej Arh (v kategoriji omejitve gibanja RP1) pa je bil v Moskvi šesti.

Dvakrat dvojni program

V teh dneh v Glasgowu poteka svetovno prvenstvo kolesarjev, v okviru tekmovanja pa se bodo na Škotskem predstavili tudi parakolesarji. Slovenske barve bo branil 30-letni Anej Doplihar iz Dornberka, na tekmovanju pa ga spremlja trener Aleš Suhadolnik.

"Žal je v reprezentanci le Anej, saj je v tem trenutku edini realno sposoben odmevne uvrstitve. Anej se je na najpomembnejšo tekmo sezone pripravljal kvalitetno in med trenažnim procesom težav ni bilo. Prvič se je odpravil tudi na višinske priprave in trenutna pripravljenost nakazuje, da se je njegovo telo pozitivno odzvalo na višino ter da je v dobri formi. Tako smo v ekipi optimistični, da nam uspe odmeven rezultat," je pred tekmovanjem povedal Suhadolnik.

Anej bo jutri tekmoval v kronometru, dva dni kasneje pa ga čaka še cestna dirka. "Realno največ pričakujemo od cestne dirke in manj od vožnje na čas. Takoj po svetovnem pa potujemo na evropsko prvenstvo v Rotterdam, kjer Aneja prav tako čaka dvojni program," je dodal Suhadolnik.

Najvišje lani

Aneja čaka četrto svetovno prvenstvo. Debitiral je leta 2019 na Nizozemskem, kjer je bil 32. v cestni dirki, 34. pa v kronometru. Leta 2020 je svetovno prvenstvo v Belgiji zaradi kovida odpadlo. Leta 2021 je SP gostila Portugalska, Doplihar je bil 15. na cestni dirki in 17. v kronometru. Lani je SP potekalo v Kanadi, kjer je Doplihar dvakrat zasedel 10. mesto.

Vas mika, da se tudi sami preizkusite v parašportu? Pišite na e-naslov grega.dolinar@zsis.si in pomagali vam bodo! Tule je seznam vsem športnih klubov in okolj, ki omogočajo vadbo: https://www.zsis.si/postanisportnik/ponudniki-programov/ Postani športnik.


PRIJAVA ZA TABOR V LAŠKEM

V Laškem tudi letos zadnji teden v avgustu gostimo Paralimpijski tabor za družine. Mladi invalidi in njihove družine lahko v nekaj dneh preizkusijo številne parašporte, starši pa si izmenjajo izkušnje in prisluhnejo zanimivim predavanjem. Vabljeni! Več o taboru: tabor.zsis.si

Galerija

Članki iz rubrike