sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

SPORT & ART GROUPM
SPORT & ART GROUPM
0 21.07.2023 13:10:12

Veliki zmagovalec Dalen Dabič Simonič

Mihael Wajs, Ian Emeršič, Dalen Simonič Dabič, Damijan Turk in Nani Franc Matjašič
SPORT & ART GROUPM
V Olimju smo dobili letošnjega prvega državnega prvaka v footgolfu. V absolutni kategoriji, v igri na izpadanje – match igri, je slavil Dalen Dabič Simonič, drugo mesto je osvojil Damijan Turk, z bronasto kolajno pa se je okitil Ian Emeršič.

Vsi trije so predstavniki Footgolf kluba Ptuj. Do zdaj smo v Sloveniji igrali match play sistem med klubi, tokrat pa je bila premiera tudi med posamezniki. Format tekmovanja je izjemno zanimiv in bo postal stalnica v koledarju Footgolf zveze Slovenije.

Popolno zmagoslavje Ptujčanov na premieri državnega prvenstva med posamezniki, v match playu oziroma igri na izpadanje. Popolnoma zasluženo, saj so vsi trije prikazali najboljšo igro med vsemi, ki so tokrat nastopili na igrišču Golf Amon v Olimju.

Prvič v svoji karieri se je Dalen povzpel na najvišjo stopničko in osvojil naslov državnega prvaka. Že več let je povsem v vrhu slovenskega footgolfa, toda tokrat mu je končno uspelo pripeljati tekmo do konca, tako kot si je sam najbolj želel. »Že pred tekmo sem imel velika pričakovanja in zelo dober občutek,« je povedal novi državi prvak v absolutni kategoriji. »Rad imam ta način igre, je zalo neposreden in poln adrenalina. S tekmecem se zbodeš že ob prvem udarcu. To mi ustreza. Me kar nekako ponese in sem nekako bolj samozavesten. Seveda sem zelo vesel, saj državni prvak ne postaneš vsak dan. Konkurenca pri nas je iz sezone v sezono močnejša. Tako je bilo tudi tokrat. Bil je pravi maraton in zelo razburljivo. Zdaj lahko končno uživam v sadovih svojega dela,« je dodal šampion in visoko dvignil prestižni pokal. Dalen ni imel lahkega dela, saj mu je žreb namenil same odlične tekmovalce, oba naša najboljša igralca s svetovnega prvenstva Leona Šuntnerja in Dejana Novaka, nato pa še neugodnega Mihaela Wajsa in v super finalu izjemnega Damijana Turka, ki se je na koncu moral zadovoljiti s srebrom.

Maratonska predstava je trajala kar šest ur. Težka tekma, v kateri so finalisti na peklenski vročini prehodili nešteto korakov in žogo poslali v kar 50 lukenj, zares ni mačji kašelj. Toda vsi so uživali v izjemnih predstavah slovenskih footgolfistov. Po prespani noči je tudi Damijan strnil svoje občutke. »Tekme, ko igraš mož na moža, dajejo še poseben čar. To so tekme, v katerih je treba obdržati zbranost, imeti mirno glavo in igrati visoko raven footgolfa. To so tekme, ki jih že od Oxforda, Büka in Orlanda tako zelo obožujem,« je najprej poudaril Turk, nato pa nadaljeval: »Izkušnje zadnjih osmih let, izkušnje z velikih tekmovanj in dobra pripravljenost so se obrestovali in mi prinesli naslov državnega podprvaka. Manjkala je pikica na i in zmaga v finalu, ko je bil moj nasprotnik izjemni Dalen. Morda je bila to posledica maratonskega polfinala proti odličnemu Ianu, ko so res odločale malenkosti,« je še dejal. Njegova pot do finala je bila izjemna in bliskovita, saj je svoje nasprotnike, Marka Toplaka, Danija Huberja in Boštjan Krivca, porazil s klasično »kravato« – 5:0. Morda je bil to prav to razlog, da si je prihranil nekaj moči in to maksimalno izkoristil v polfinalu. »Užival sem, hvala vsem za dobre igre, izjemno vzdušje in super popoldan v Olimju. Hvala domačinom za organizacijo in zares lepe pokale,« se je za konec pošalil nekdanji predsednik FZ Slovenije, ki se je povsem predal igri in pokazal pravzaprav, iz kakšnega testa je.

Zgovoren po naporni tekmi je bil tudi Ian Emeršič, ki je tekmo končal s krvavimi žulji, zato je njegov rezultat še toliko bolj vreden. »Footgolf tekmovanje v obliki match-playa je nekaj posebnega. To smo videli v Olimju, kjer je bilo na solidno pripravljenem igrišču v zelo dobri organizaciji in močni konkurenci vse odprto. Ker je način igranja specifičen in se igra luknjo po luknjo, je pristop bolj neposreden in napadalen. V vsaki tekmi sreča doda svoj faktor. Jaz sem začel turnir malo slabše, v prvem krogu že izgubljal proti Matiji Brodnjaku, a na koncu izvlekel zmago. Po petih luknjah druge tekme proti zelo konstantnemu Sandiju Podrgoršku sem izgubljal že z 0:3, a po njegovi napaki na šesti luknji do konca pripravil preobrat ter slavil v podaljšani igri na tretji dodatni luknji. Od takrat naprej sem dvignil raven igre, premagal še Sandijevega sina Matica, ki je pred tem presenetljivo, a zasluženo izločil državnega prvaka Uroša Krajnca. Zelo dobro sem tudi začel polfinalni dvoboj proti včeraj izjemno razpoloženemu Damijanu Turku. Po mojem vodstvu z 2:1 je Damijan pritisnil na plin in imel priložnost za preobrat že na osmi luknji, kjer mu je sreča obrnila hrbet, jaz sem pa medtem zajel obdobje utrujenosti, ki se je poznala v obliki slabih zaključkov. Kljub temu sem imel v naslednjih štirih luknjah dve priložnosti za zmago, ki ju nisem izkoristil, medtem ko je Damijan svojo priložnost izkoristil ter se zasluženo prebil v finale. V tekmi za tretje mesto kljub že vidni utrujenosti pa Mihi Wajsu po njegovih začetnih napakah na prvih treh luknjah pozneje preprosto nisem pustil prostora za priključek. S svojo igro in rezultatom sem tako lahko zadovoljen,« se je razgovoril Ian.

Poetovio footgolf open 2023

Prihajajoči konec tedna bo ponovno zelo aktiven, saj več kot 20 slovenskih tekmovalcev potuje v sosednjo Madžarsko v termalni in golf center, kjer je OP Madžarske 2023. Pred nami je tudi tretji krog Slovenske footgolf lige po Olimju in Radencih, tokrat ga gosti Ptuj, ki bo ponovno pripravil dvodnevno dogajanje v času občinskega praznika. Poetovio footgolf cup 2023 je zdaj že tradicionalen mednarodni turnir, na katerem bo štel seštevek sobotne in nedeljske tekme.

Galerija

Članki iz rubrike