zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 14.07.2023 11:05:27

Bolerovi modernisti prvaki Evrope

Tian Ćehić in Lara Šlibar
OSEBNI ARHIV
Državno prvenstvo v modernih plesih Plesne zveze Slovenije, ki ga je društvo Libero organiziralo na Dobrovi, je bilo za člane ljubljanskega kluba Bolero zelo uspešno, saj so osvojili vsa prva mesta v članskih kategorijah.

Z zlatom sta se okitila Maja Železnikar in Alex Istenič – v paru in Maja kot solistka, medtem ko je med solisti zmagal Jakob Kavšek. Na najvišjo stopničko so stopili še člani male skupine s koreografijo Monkey business in člani formacije, ki so zaplesali koreografijo Existence.

Najuspešnejše tekmovanje

"Državno prvenstvo je zadnja postaja pred poletjem," pravi Tian Ćehić, ki v Boleru bdi nad modernisti. Ćehić, ki je v mali skupini zaplesal s svojimi plesalci, je tik pred poletjem povedal, da so bili plesalci res že utrujeni, zato se je veselil zadnjih nastopov, saj je pričakoval, da bodo dali vse od sebe, ker so vedeli, da jih potem čaka zaslužen počitek. Ob tem je dodal, da je ples živa stvar in vsaka tekma je svoja zgodba: "Res sem zelo ponosen na svoje plesalce, saj so blesteli že na evropskem prvenstvu in presegli vsa moja pričakovanja. Zame kot trenerja in koreografa je bilo to eno najuspešnejših tekmovanj do zdaj. Najbolj sem zagotovo ponosen na svoji formaciji, saj so tako moji mladinci kot člani postali evropski prvaki v modernih plesih." S tem so omenjeni evropski prvaki tudi prebili led in si krono nadeli tudi na domačih tleh.

Sledi dolg tekmovalni premor

Mladi koreograf, plesalec in trener Tian Ćehić ne skriva zadovoljstva: "Letošnja sezona je res drugačna in posebna, saj so imeli naši show plesalci praktično vrhunec sezone pred državnim prvenstvom, plesalci jazza in moderna pa prav tako evropsko prvenstvo pred državnim. Zdaj je pred njimi res dolg tekmovalni premor, saj je svetovno prvenstvo – če so se nanj uvrstili – šele decembra."

Ćehić tako priznava, da so njihovi najboljši plesalci letos zelo utrujeni in izčrpani, zato so se odločili, da sta premor in počitek med poletjem res obvezna. A ker hkrati meni, da sta dva meseca za vrhunske športnike in umetnike odločno preveč, so v Boleru pripravili odprte vaje, ki potekajo vsak torek in četrtek. "Tako vsaj malo ohranjajo kondicijo," pojasnjuje in dodaja, da imajo med poletjem plesalci veliko priložnosti, da napredujejo, saj bo v Sloveniji in tujini organiziranih kar nekaj plesnih kampov.

Priprave na drugi del plesne sezone in za svetovno prvenstvo bodo bolerovci začeli konec avgusta, ko bodo – kot vsako leto – organizirali uvodne priprave.

Delovno poletje za trenerja

"Poleti pa ni počitka niti zame," pripomni Ćehić in pojasni, da zadnjih nekaj let poleti ogromno potuje in dela, saj je to obdobje poletnih plesnih kampov. "Dejanskega poletnega počitka bom imel manj kot dva tedna," prizna in doda, da ima druge dni že načrtovana potovanja in učenje na delavnicah ter koreografiranje na Češkem, v Estoniji, Belgiji, Nemčiji, Srbiji … Ob tem priznava, da je zanj poletje res zelo naporno, a v popolnoma drugem smislu kot skozi leto. Tolaži ga misel, da so vse lokacije zelo poletne in vzdušje res sproščeno, zato se že zelo veseli vseh poletnih destinacij.

"Poleti si vzamem ogromno časa tudi zase – kot plesalca," dodaja Ćehić in pove, da se poskuša na vseh plesnih kampih, kjer uči, udeležiti tudi čim več različnih vaj drugih koreografov. "To me še dodatno fizično izčrpa, saj tako na dan učim po dva, tri 'klase' ter nato plešem in se izobražujem še na treh ali štirih dodatnih. A vseeno me to tako zelo napolni, navdihne in motivira, da sem po koncu poletja poln novih idej," pojasnjuje mladi koreograf, ki si šteje v čast, da bo na vseh teh mednarodnih plesnih kampih učil ob boku z mednarodno uveljavljenimi koreografi, kot so Dane William Bates, Paris Cavanagh, Josh Denyer in Sabrina Philip.

Vedno v dobri družbi

Kljub temu, da bo v Sloveniji to poletje res malo časa, je v domačem klubu že oddelal prvi tečaj jazz open ter uspešno odvodil poletni intenzivni plesni vikend, imenovan MTP movement. Že tretjič zapored so Petra Ravbar, Matevž Česen in Ćehić uspeli združiti 180 najboljših plesalcev iz celotne Evrope, in kot je dejal slednji, je bilo vzdušje kot vsako leto noro in res odličen začetek plesnega poletja.

Uspešni koreograf, plesalec in trener je že zakorakal v zelo delovno poletje, a hkrati priznava, da še ne ve, kako bo preživel proste dni, ki bodo pravzaprav precej neenakomerno razpršeni: "Kjerkoli že bom, vem, da bom v super družbi. In tudi, če bo oddih kratek, bo zagotovo sladek!"

Galerija

Članki iz rubrike