Jelena Rozga Svet24.si

Jelena Rozga: "Rekel mi je, naj zmanjšam nos, ...

helikopter, reševanje Svet24.si

Policija: V nizkih športnih čevljih na Triglav, ...

damjan polh Necenzurirano

Poraz sindikata Fides: zdravniki delajo toliko kot...

matjaz han pl Reporter.si

Od političnih floskul se ne da živeti, je ...

andre drege Ekipa24.si

Slovenski kolesar razkril, kaj se je zgodilo ob ...

mms-2024 Njena.si

Melodije morja in sonca: Zmagal fant s 'pitnim ...

Tadej Pogačar Urška Žigart 24 Ekipa24.si

Urška Žigart ostala brez Pariza! Naša prvakinja...

psno
psno
0 12.06.2023 11:14:47

Slovenija del Mednarodnega vrha mladih voditeljev za bolj vključujoč svet

alesfevzer.com
Na Svetovni vrh mladih voditeljev, ki bo že enajstič potekal vzporedno s svetovnimi igrami specialne olimpijade, se je kot prvi predstavnik iz Slovenije uvrstil JK Sokol s svojim programom inkluzijskega juda.

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, posredno pa tudi njihovih družin in okolice. Namen je prek športnega udejstvovanja in prilagojenih tekmovanj ohranjati psihofizične sposobnosti oseb s primanjkljaji v intelektualnem razvoju in jim omogočiti vsesplošno socializacijo. Svetovne igre specialne olimpijade pa so zanje največje športno tekmovanje.

Več kot 100 mladih udeležencev iz 45 programov specialne olimpijade po vsem svetu se bo od 16. do 20. junija zbralo v Berlinu, kjer se bodo učili, izmenjevali prakse in spodbujali drug drugega, da bi udejanjili bolj vključujoče vedenjske prakse v svojih državah. Slovenija se Mednarodnega vrha mladih voditeljev letos udeležuje prvič. Med 100 mladimi iz 45 držav bodo kot prvi Slovenci sodelovali: Lars Kajfež kot športnik specialne olimpijade, Maj Pušnik kot mladi voditelj brez intelektualne oviranosti ter njun mentor Gaston Descamps, trener inkluzijskega juda.

Na svetovnih igrah specialne olimpijade bodo sicer Slovenci nastopili po štiriletnem premoru, saj so vmesne zimske prvotno odpadle zaradi koronavirusa, kasneje pa še zaradi razmer z Rusijo, saj bi igre morale potekati prav tam. Nazadnje so slovenski tekmovalci na tako velikem tekmovanju sodelovali leta 2019, ko so bili v Abu Dabiju in Dubaju izredno uspešni. Takrat je tekmovalo 27 slovenskih specialcev. Osvojili so 24 kolajn, od tega tri zlate, 13 srebrnih in 8 bronastih.

V ponedeljek proti Berlinu odpotuje delegacija 26 slovenskih športnikov. Sicer bo na igrah tekmovalo več kot 7000 športnikov iz kar 190 držav, tekmuje pa se v 26 športih. Slovenski specialci bodo tekmovali v balinanju, kolesarstvu, judu, namiznem tenisu, plavanju in nogometu.

Članki iz rubrike