IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(mb)
(mb)
0 09.06.2023 12:46:25

Dejan Novak in Leon Šuntner za zgodovino našega footgolfa

Slovenska ekipa na SP v Orlandu
ARHIV FOOTGOLF SLOVENIA
Letošnje svetovno prvenstvo v Orlandu je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno. Ekipa iz Slovenije se je po Marakešu leta 2018 drugič predstavila svetovni javnosti, ko se je še sramežljivo spoznavala s sistemi tekmovanja in spoznavanjem sveta footgolfa.

Tokrat se je prvič zgodilo, da bi se kdo od Slovencev na svetovnem prvenstvu prebil v elitno skupino top 100 footgolfistov na svetu v moški kategoriji in top 50 na svetu pri seniorjih nad 46 let. Golf igrišča v Cypress Golf Resortu in Disney's Magnolia Golf Coursu so bili najlepše urejeni tereni, na katerih so do zdaj imeli možnost igrati v mednarodni konkurenci. Med najboljšimi svetovnimi posamezniki so bili Dejan Novak, Ian Emeršič, Leon Šuntner in Simon Sladič, za las so skupine najboljših zgrešili Admir Ičanović, Uroš Krajnc in Vasja Kovač. Vrhunske igre omenjenih igralcev ter zelo dobre vseh ostalih tekmovalk in tekmovalcev v posameznih in ekipnih nacionalnih tekmah pa Slovencem dajejo motivacijo in vnašajo optimizem za prihodnost.





Čez 14 dni bo na Ptuju prvi zelo pomemben mednarodni turnir po svetovnem prvenstvu I Feel Slovenia Open – Ptuj 2023, na katerem bomo lahko na delu videli novo svetovno prvakinjo iz Slovaške Lucio Čermakovo, zagotovo bo nastopil Bence Bacskai, novi svetovni prvak v moški kategoriji. V Orlandu je sicer nastopilo 963 tekmovalk in tekmovalcev iz 39 držav, kar dokazuje veliko rast razvoja v novih državah.



Kar štirje Slovenci med najuspešnejšimi v finalni skupini

Cilji, da se Slovenija uvrsti v skupinski del nacionalnih tekmovanj in da ima posameznike v najboljših skupinah, so bili nedvomno doseženi. Dejan Novak iz Footgolf kluba Ptuj je dosegel izjemen rezultat, ko je odigral 18 udarcev pod parom igrišča in med 577 tekmovalci zasedel odlično 60. mesto. Njegov ptujski klubski kolega Ian Emeršič je odigral 13 udarcev pod parom in zasedel 88. mesto. Leon Šuntner iz Sport kluba M Olimje je v seniorski konkurenci štirih tekem odigral s 14 udarci pod parom in zasedel 29. mesto, Simon Sladič iz Footgolf kluba Posočje Bovec pa je imel osem udarcev pod parom in je zasedel izjemno 45. mesto med 266 tekmovalci. To so rezultati, na katerih lahko Slovenci gradijo nove generacije s tekmovalci, ki so izkusili igranje na tako velikem tekmovanju na izvrstnih zelenicah, kjer Američani gradijo najprestižnejši Evermore Golf Resort v Srednji Ameriki, ki bo odprt februarja 2024. Prvotno so sicer odprtje načrtovali za maj 2023 in bi bilo SP v footgolfu prvo večje mednarodno tekmovanje. Žal tudi v ZDA ne gre vedno vse po načrtih, čeprav se to dogaja v bližini magičnega predela Disney Worlda, ki letos praznuje 50, obletnico obratovanja.





Ekipne match play tekme slovenske ekipe

Najprej so se moški in seniorji na podlagi seštevka štirih najboljših igralcev kvalificirali v skupinski del tekmovanja. Seniorji so bili deležni sistema neposrednega izločanja, kjer so izgubili s favoriziranimi Italijani, ki jih je bilo v Orlandu okoli sto. Moška ekipa se je v skupinskem delu pomerila z ZDA, Anglijo in Irsko. Prvi dve tekmi sta bili zelo naporni, kljub vsemu pa so slovenski predstavniki pustili zelo dober vtis, saj so se zelo dobro upirali dvema gigantoma v svetu footgolfa. Pri Ircih se je poznala utrujenost po poletu, hitrih analizah, posameznem tekmovanju in dvema tekmama v enem dnevu. Ircem so morali Slovenci na koncu priznati premoč. Na Madžarskem so jih pred dvema letoma na ekipnem match play tekmovanju premagali, res pa je, da je bila takrat slovenska ekipa precej močnejša z dovolj menjavami, ki so razbremenile najbolj obremenjene igralce. Predvsem v tem segmentu se delajo razlike in dobivajo tekme. Na Madžarskem leta 2021 so bili Slovenci zelo blizu velikega presenečenja, od njega jih je proti Veliki Britaniji ločil le en udarec. Vsako podobno tekmovanje je pač treba načrtovati vključno z dobo prilagajanja.





Pomembna spoznanja za prihodnost na SP v Orlandu

Kljub vsemu so bili Slovenci v ekipnih bojih zelo zadovoljni, saj se ve, da imajo veliko rezerve v igralcih, ki tokrat niso bili v Orlandu. Vsi se lahko veselijo EP in SP, ko bo spet tekmovanje v match play sistemu. V Sloveniji je trenutno vsaj 15 tekmovalcev, ki lahko v tem trenutku znatno okrepijo slovensko ekipo. Verjame se, da čas Slovencev prihaja, in to se lahko uresniči že v bližnji prihodnosti, ko strošek potovanja ne bo tako visok. Vsi se zavedajo, da bodo morali v prihodnje določene aktivnosti v Sloveniji dvigniti na še višjo raven. Za zdaj je gonilo razvoja delo in entuziazem posameznikov, ki svoj prosti čas vlagajo v razvoj športa, ki ima v Sloveniji izjemno velik potencial. Treba bo začeti uresničevati nov organigram delovanja zveze, ki ga vodijo v izvršnem odboru predsedniki in predstavniki vseh slovenskih klubov (Bovec, Sport Klub M Olimje, Erlachstein Šmarje pri Jelšah, Pomurje, Ljubljana in Ptuj). Slovenija ima golf igrišča idealno razporejena po celotnem ozemlju, do ključnega trenutka v footgolfu bo prišlo, ko bodo lahko v vseh slovenskih footgolf centrih vsakodnevno trenirali na golf igriščih ali za footgolf urejenih prostorih. Podobno kot Luka Dončić pri treningu košarke, je tudi v footgolfu potrebno veliko število ponovitev zaključnih udarcev v luknjo. To so namreč udarci, ki te lahko na turnirjih tovrstne ravni popeljejo tudi na sam vrh mednarodne konkurence. Prav tako je za vrhunski rezultat potrebna vrhunska organizacija, kjer nič ni prepuščeno naključju. Potreben je čas za aklimatizacijo in podrobno analizo igrišč ter dosledno upoštevanje dogovorjenih linij igranja, ki so najbolj pomembne na zelo nepredvidljivih reliefih z resnično čudovito urejenimi zelenicami.





Slovenija v skupini z ZDA, Angleži in Irci

Slovenija je v ekipni tekmi moških zaigrala v skupini E, z evropskimi prvaki Angleži, domačini in vedno neugodno Irsko. Vse tri slovenske nasprotnice so bile številčno mnogo močnejše, tako da so se igralci enakovredne kakovosti lahko menjavali na vsaki luknji. Slovenci so kljub vsemu dali vse od sebe in prikazali hrabro igro. Zavedajo se svojih rezerv, prav tako napak, ki so jih naredili na tekmovanju. Na svetovnem prvenstvu so se lahko marsičesa naučili, za zdaj pa se je težko postaviti po robu ekipam na tako oddaljenih prvenstvih, ki prihajajo na SP z najmočnejšimi ekipami ter z veliko podporo države in močnejših gospodarstev. (mb)



ZDA – SLOVENIJA 6,5:0,5
Posamično/Single Competition: 3:0
Jordan Godfrey – Dejan Novak 9:4
Eneias Caetano – Uroš Krajnc 4:3
Angel Reyes – Ian Emeršič 8:5
Dvojice/Double Competition: 2:0
B. Wojtyla/K. Zhang – Bojan Taneski /Dani Huber 9:0
N. Wallace/S. Luigs – Nani Franc Matjašič/Boris Šibila (M. Toplak) 7:4
Dvojice – Fourball: 1,5:0,5
A. Barraga/R. Matteoli – Matija Brodnjak/Simon Detellbach 6:1
S. McNamara/N. Shuey – Damijan Turk/Admir Ičanović 3:3 (0,5 pol točke za Slovenijo)


ANGLIJA – SLOVENIJA 5:1
Enice/Single Competition: 2:1
Ian Emeršič – Karl Baker-May 6:4 (točka za Slovenijo)
Nani Franc Matjašič – Anthony Brolia 5:6
Admir Ičanovič – Luke Phillips 7:4
Dvojice/Double Competition: 2:0
Damijan Turk/Dejan Novak (A. Stojanovič) – G. Cooke/R. Philp 5:6
Uroš Krajnc/Matija Brodnjak – A. Duffy/F. Spink 2:5
Dvojice – Fourball: 2:0
Boris Šibila/Miran Perič – L. Shutes/L. Bennett 0:7
Simon Detellbach/Bojan Taneski – C. Anderson/D. Wallbanks 0:7


IRSKA – SLOVENIJA 4,5:2,5
Enice/Single Competition: 2:1
Adrian Burns – Dejan Novak 7:4
Aroin Hornibrook – Uroš Krajnc 7:4
Tiarnan Magee – Ian Emeršič 4:7 (točka za Slovenijo)
Dvojice/Double Competition: 0,5:1,5
C. O'Driscoll/S. Smullen – Nani F. Matjašič/S. Dettelbach 4:7 (točka za Slovenijo)
C. Fitzpatrick/P. Mullin – D. Turk/D. Novak (A. Stojanovič) 4:4 (0,5 pol točke za Slovenijo)
Dvojice – Fourball: 2:0
W. Cordron/G. Scully – Bojan Taneski/Dani Huber 7:0
K. Buckley/J. Barry – Boris Šibila/Matija Brodnjak (A. Kravanja) 7:1
Galerija

Članki iz rubrike