Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
0 26.05.2023 11:56:13

Začetek plesne sezone 2023: V znamenju domačih rokenrol tekmovanj

Krajše tekmovalno zatišje se je v sekciji akrobatskega rokenrola tudi uradno zaključilo. Tradicionalno je prvi kvartal leta namenjen predvsem učenju novih plesnih prvin, treningu akrobacij in domačim tekmovanjem, ki parom in trenerjem služijo kot priprave na prve mednarodne tekme ter enega od vrhuncev leta državno prvenstvo.

Tekmovalno leto se je začelo 31. marca s kvalifikacijskim tekmovanjem na Vrhniki v organizaciji plesnega kluba Plesno mesto. Vrhnika je v preteklosti že gostila rokenrol tekmovanja in veseli smo, da nam je uspelo nekaj rokenrol blišča prinesti nazaj.

Na odru Cankarjevega doma se je zvrstilo 14 plesnih parov in ena ženska formacija. V najmlajši kategoriji mini sta zmagala Ema Meglič in Anže Perne iz PK Tržič. V kategoriji mlajših mladincev sta prvo mesto zasedla Gašper Jurovič in Tara Samardžija Pavletič (Plesno mesto). V močni konkurenci razreda starejših mladincev sta zmagala Ijan Zupan in Izabela Bona Veleski (PK Briljantina). Spet smo imeli par v razredu couple dance show, kjer sta prvo mesto osvojila Martin Gubina in Klara Caserman (Plesno mesto). V najvišji kategoriji članskem freestyle razredu sta zmagovalca spet postala Gaja Malovrh in Jaka Južnič (Plesno mesto). Predstavila se je tudi ženska formacija Queen Bs (PK Briljantina).

Prvo tekmovanje za Pokal Slovenije 2023
Že čez dobrih sedem dni je sledilo prvo tekmovanje za Pokal Slovenije 2023 na Osnovni šoli Trnovo v Ljubljani, ki je baza plesnih talentov plesnega kluba Briljantina. Na tekmovanju je nastopilo 21 plesnih parov in dve formaciji – dekliška in ženska. Navijači so pripravili odlično vzdušje, pri sekciji akrobatskega rokenrola pa smo predvsem veseli novih plesnih obrazov, ki so se prvič predstavili na tekmovanjih. V najmlajši kategoriji mini se je namreč predstavilo kar pet novih parov, ki prihajajo iz »valilnice talentov« plesnega kluba Briljantina. Sanjski začetek plesne kariere je uspel Maticu Laimišu in Olji Koliševski (PK Briljantina), ki sta na svojem prvem tekmovanju osvojila prvo mesto. Zmagovalci v ostalih kategorijah so glede na predhodno tekmovanje ostali nespremenjeni – Gašper in Tara, mlajši mladinci, Ijan in Izabela, starejši mladinci, Martin in Klara, couple dance show, Jaka in Gaja, člani freestyle ter ženska formacija Queen Bs.

Zelo smo bili veseli tudi vrnitve članskega contact style para Žiga Vrevc Žlajpah in Sara Škaler, ki sta prvo tekmovanje spustila zaradi službenih obveznosti. Na parketu se je predstavila tudi dekliška formacija B Girls (PK Briljantina), ki je pokazala, da se klubi v Sloveniji vse bolj posvečajo tudi plesu rokenrola v skupini.

Tržič gostil drugo tekmovanje za Pokal Slovenije 2023
V soboto, 13. maja, je potekalo drugo tekmovanje za Pokal Slovenije 2023 na Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču v organizaciji Plesnega kluba Tržič, ki uspešno skrbi za popularizacijo rokenrola na Gorenjskem. Na tekmovanju so se z nastopom predstavili štirje novi pari, za katere upamo, da bodo v prihodnosti krojili vrh slovenskega in svetovnega rokenrola. Iskrilo se je predvsem v kategorijah mlajših in starejših mladincev, kjer trenutno vlada zares močna konkurenca. Zmagovalca sta pri mlajših mladincih postala Gašper in Tara ter z njuno prvo zmago v karieri Matic in Isabela v starejših mladincih. Na prvo mesto sta se v kategoriji mini spet povzpela Anže in Ema (PK Tržič), v ostalih kategorijah pa so zmagovalci ostali nespremenjeni.

Dekliška formacija Dancing Angels iz Tržiča se je predstavila z novo plesno točko Heartbeat in z nastopom navdušila.



Velika pričakovanja najboljših slovenskih parov tudi v letu 2023
Leto 2022 je bilo za slovenski rokenrol zelo uspešno, vendar pa so prva tekmovanja v letu 2023 pokazala, da najboljši slovenski pari ne mislijo »spati na lovorikah«. Trdno so odločeni, da plesne nastope in rezultate v letu 2023 še nadgradijo. Najboljši slovenski rokenrol par, Jaka in Gaja, ne skriva svojih visokih ciljev in ambicij v letošnji sezoni, želita si rednih uvrstitev na zmagovalne stopničke mednarodnih tekem, samo vprašanje časa je, kdaj se bosta zavihtela na najvišjo.

Žiga in Sara si predvsem želita rednih uvrstitev v finale na mednarodnih tekmovanjih v zelo močni konkurenci članskega contact style razreda.

Pari v mlajših in starejših mladincih se vztrajno približujejo najboljšim na svetu in seveda si vsi želimo, da jim v letu 2023 uspe uvrstitev v polfinale ali celo v finale svetovnih pokalov.

Delo z mladimi ter leto dekliških in ženskih formacij
Slovenski klubi in trenerji se zelo posvečajo delu z mladimi plesnimi talenti in poučevanju rokenrola v šolah – lepa primera sta PK Briljantina na Osnovni šoli Trnovo, kjer rokenrol krožek obiskuje prek 30 plesalcev, ter PK Tržič, kjer se novi rokerol pari že udeležujejo tekmovanj.

Velik hit v Sloveniji pa postajajo dekliške in ženske formacije, ki omogočajo plesanje rokenrola v skupini puncam, ki zaradi pomanjkanja plesalcev nimajo možnosti plesanja v paru.

Junija je na vrsti eden izmed vrhuncev leta 2023, državno prvenstvo v akrobatskem rokenrolu, ki ga letos gosti Plesni klub TBA iz Šentjurja pri Celju. Najboljši slovenski pari pa se bodo udeležili tudi dveh svetovnih pokalov na Poljskem in Madžarskem.

Galerija
Značke: ples, sezona-2023

Članki iz rubrike