sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

(mb)
(mb)
0 12.05.2023 11:39:59

Anglež Ben Clarke zmagovalec in novi rekorder v Bovcu

Ben Clarke, zmagovalec Bovca
FGZS
Golf igrišče Bovec je prejšnji konec tedna gostilo številne domače in tuje tekmovalce v footgolfu, ki so lahko na zahtevnem terenu uživali v čudovitem vremenu. Odlično pripravljene zelenice so bile dodaten razlog za veselje in motivacijo v igri, saj smo bili priča izjemnim posameznikom v vseh starostnih skupinah, ki so prikazali vrhunske igre.

Stari znanec bovških golf zelenic Ben Clarke je v nedeljo odigral fantastično rundo in z novim rekordom igrišča (–12) postal tudi absolutni prvak Bovec Footgolf Slovenia Open 2023. Majski termin se je v Bovcu izkazal za izjemno ugodnega med majskimi počitnicami in pred začetkom poletne sezone, organizator dogodka Aleks Kravanja pa je že v pripravah na leto 2024, ko bo Bovec ponovno v vsem svojem sijaju pričakal najboljše svetovne footgolfiste.

Prva letošnja preizkušnja v footgolfu je bila odličen trening za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki ga konec maja gosti Orlando v ZDA, kjer se bo za najvišja mesta potegovalo tudi 25 slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Absolutni zmagovalec turnirja je bil Ben Clarke (–17), ki je za nameček v nedeljski predstavi pokazal, da je v izjemni formi in da bo eden izmed glavnih favoritov za zlato medaljo. Drugo mesto si je prav tako z vrhunsko igro priigral Paolo Celebrano (–15) iz Italije, ki je oba dneva igral z –15 in pokazal svoje znanje na zelo razgibanem igrišču, za katerega je pomembno tehnično znanje. Najbolj atraktivna luknja je Boka ali številka 6, kjer tekmovalci udarjajo 30 metrov nad luknjo prek potoka Gljun. Tam se je že marsikateri tekmovalec opekel in si poslabšal rezultat. Vsi pa vemo, da je zmagovalec lahko tisti, ki si upa in ponekod tudi tvega. V kategoriji moških si je z dvema izjemnima dnevoma tretje mesto priigral Ptujčan Dejan Novak (–13).

Tokrat smo lahko videli na delu prave mojstre, ki bodo zagotovo pisali zgodovino tudi v Orlandu. Številni izmed njih imajo od zadnjega turnirja v Marakešu 2018 ogromno izkušenj in novih spoznanj, ki jim bodo še dodatno pomagale pri vrhunskih rezultatih. V Orlandu bo veliko dejavnikov, zagotovo pa je bovški turnir lepa uvertura v slovensko footgolf ligo 2023, ki se začne v nedeljo v Ljubljani (Stanežiče) in nadaljuje 21. maja v Olimju. Od 26. maja do 7. junija bodo naši tekmovalci in dve tekmovalki onstran Atlantika, nato pa sledi največji slovenski turnir I Feel Slovenia Open – Ptuj 2023. Ponovno se bo zbrala smetana svetovnega footgolfa, kjer bo Ptujčan Uroš Krajnc branil naslov prvaka iz leta 2022, ko je v dramatičnem boju v dodatnem razigravanju premagal Slovaka Tomasa Bartka. Vsaka tekma je nov izziv in letos se bo treba ponovno zelo potruditi med zelo močno mednarodno konkurenco.

Zorč, Mlekuž in Novak vrhunsko

Med Slovenci so se tokrat najbolj izkazali domačin Primož Zorč (–14), Ptujčan Dejan Novak (–13), in Bovčan Denis Mlekuž (–10). To so resnično vrhunski rezultati, odlični pa so vsi z negativnim predznakom vse do para ali 0. V tej rezultatski skupini so bili naslednji slovenski footgolfisti: Vasja Kovač (–7), Gaj Rosič (–6), Dalen Simonič Dabič (–6), Leon Šuntner (–5), Uroš Krajnc (–4), Renato Hvalec (–4), Simon Saldič (–2), Anžej Kvas (–2), Matej Lorenčič (–2), Sandi Podgoršek (–1), Mihael Wajs (–1), Viktor Hotko (0), Boštjan Pek (0), Ian Emeršič (0)…

Vsi, ki so že kdaj igrali v Bovcu, se zavedajo, kako težko je odigrati eno vrhunsko rundo na 18 luknjah. Umetnost pa je odigrati dve, saj igrišče ne dopušča napak zaradi terena in številnih pasti. Marsikdo izmed odličnih slovenskih tekmovalcev je bil razočaran nad svojim rezultatom, kar pa ne sme biti razlog za slabo voljo, saj bo že v nedeljo v Ljubljani možnost za izboljšanje.

Footgolf je šport, kjer uživamo v naravi s svojimi sotekmovalci, številni od njih so celo naši prijatelji, saj z njimi preživimo veliko prostega časa. Tekmovanje pa je dodana vrednost in čar turnirjev je, da je krog favoritov za najvišja mesta zelo širok. V prvih letih igranja footgolfa do leta 2018 je bil odličen rezultat v Bovcu od para do –5, zdaj pa je Ben Clarke v nedeljo postavil visoko letvico (–12 na 18 lukenj). Razveseljivo je, da imamo v Sloveniji igralce, ki mu sledijo in so mu tesno za petami. To je kazalec, da je slovenski footgolf naredil velike premike v tekmovalnem vidiku glede kakovosti. Slovenski tekmovalci so zelo cenjeni doma in v tujini ter se lahko enakovredno kosajo s svetovno elito. To je pomemben kazalec, ki daje slovenskemu footgolfu še dodatno motivacijo za prihodnost. Footgolf zveza Slovenije in klubi ter igralke in igralci se bodo trudili še naprej, da bi pridobili nove člane in jih navdušili za šport, ki ga v Sloveniji lahko razvijamo v vseh delih naše dežele.

Med veterani nad 46 let je bil tako veliki zmagovalec domačin Primož Zorč pred bovškim sotekmovalcem Vasjo Kovačem (oba Footgolf klub Posočje Bovec), odlično tretje mesto pa je zasedel Leon Šuntner iz Sport kluba M Olimje. Pri super veteranih je bil zmagovalec Stefano Cavi iz Italije, drugi je bil Jan Holič iz Slovaške, odličen tretji pa Nani Franc Matjašič, prav tako iz Footgolf kluba M Olimje! Pri ženskah smo imeli tokrat le dve tekmovalki. Zmagovalka Daniela Branco prihaja iz Portugalske, drugo mesto pa je osvojila domačinka Sanda Lah Kravanja. Mladinsko konkurenco je tokrat pokoril Anžej Kvas iz Footgolf kluba M Olimje, pred Portugalcema Leonardom Silvo in Dinisom Honradom.

Organizatorji si za odlične igre in odlično vzdušje v Bovcu vsekakor zaslužijo čestitke. Že v nedeljo pa bo v Ljubljani (Stanežiče) potekal 1. krog slovenske footgolf lige 2023 z začetkom ob 12. uri. 

Izidi, moški

1. Ben Clarke (Ang) –17

2. Paolo Celebrano (Ita) –15

3. Dejan Novak –13

4. Denis Mlekuž –10

5. Gubani Juraj (Slk) –8

6. Gaj Rosič –6

7. Dalen Simonič Dabič –6

8. Uroš Krajnc –4

9. Borja Sanchez Calvo (Špa) –4

10. Gabor Gelencser (Mad) –2

Veterani nad 45 let

1. Primož Zorč –14

2. Vasja Kovač –7

3. Leon Šuntner –5

4. Renato Hvalec –4

5. Simon Sladič –2

6. Mario Polach (Slk) –2

7. Mario Duarte (Por) 0

8. Viktor Hotko 0

9. Paul Hammond (Ang) +3

10. Sandi Mertelj +4

Veterani nad 55 let

1. Stefano Cavi (Ita) –9

2. Jan Holič (Slk) +4

3. Franc Nani Matjašič +12

Ženske

1. Daniela Branco (Por) +18

2. Sanda Kravanja Lah +46

Mladinci

1. Anžej Kvas +2

2. Leonardo Silva (Por) +17

3. Dinis Honrado (Por) +21

Članki iz rubrike