zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

PATRICIA NAGASHI BRILLI
PATRICIA NAGASHI BRILLI
0 05.05.2023 11:31:30

Plesno znanje in življenjske izkušnje

Eva Hlebec
osebni arhiv
Seniorji in člani 2 sta posebni starostni kategoriji, ki so ju pred več kot tridesetimi leti uvedli v Plesni zvezi Slovenije (PZS) in Mednarodni plesni organizaciji (IDO).

"Tako kot vsako novost se stvari vpelje, kadar je dovolj zanimanja, in s tem se zagotovi enake pogoje tekmovanja za vse," pojasnjuje Fiona Johnson, predsednica sekcije za Moderne tekmovalne plese PZS in podpredsednica IDO. Kot dodaja, je za obe starostni kategoriji pomemben pogoj biti ocenjen v svoji starostni skupini in ne z mlajšimi, ki imajo naravne telesne prednosti, kot so hitrost, elastičnost, eksplozivnost …



Seniorji so zelo temperamentni

Največ starejših plesalcev je po besedah Johnsonove v plesnih kategorijah, ki se plešejo v paru. V Italiji, ki prednjači v številu plesalcev seniorjev, se na državnih tekmovanjih zvrsti več tisoč parov, ki se nato preizkusijo v bachati, salsi ali merengue. Ko je nekoč prisostvovala na takšnem tekmovanju, je bila Johnsonova tudi priča pravemu pretepu med plesalkama. Ker se nista strinjali z uvrstitvijo v finale, sta se 70-letnici sprva sporekli, nato pa tudi fizično obračunali med seboj. "Razdvojili so ju šele varnostniki, njuna plesalca pa sta se že pred tem umaknila na varno," v smehu opisuje, saj so po njenih besedah po zraku leteli tudi lasni vložki.

Konkurenca svojim učenkam

Večina plesnih tekmovalcev v omenjenih starostnih skupinah se s plesom ukvarja že od otroštva ali rane mladosti. Evi Hlebec iz kluba Impulz pleše že 26 let in je v plesna tekmovanja vpeta kot trenerka in tekmovalka. "Letos so mladinke prestopile med članske solistke, tako da smo si zdaj konkurenca. Z njimi pa plešem tudi v članski mali skupini," je pojasnila energična plesalka, ki je nekoč imela tudi po devet disciplin na sezono, saj je tekmovala v jazz baletu, hip hopu in disco plesu.

Anja Gržinič pleše 32 let. "Z vmesnimi odmori," je hudomušno dodala, saj je vmes rodila dva otroka. Tudi njej se je pripetilo, da je plesala z mlajšimi članicami: "Na nastopu našega kluba Bit Medvode se je pripetilo, da sta bili na odru istočasno mama in hči. Več naših hčera in sinov pleše v istem klubu."

Zdravo telo je pogoj

Gržiničeva meni, da jo ples pomlajuje, predvsem v smislu gibljivosti telesa. Ker se ukvarja tudi s pilatesom, citira izumitelja omenjene vadbe Josepha Pilatesa: "Star si toliko, kot je gibljiva tvoja hrbtenica." Tekmuje v skupini sedmih plesalk, tekme so zanjo cilj, zato tudi na vajah plešejo na višji ravni in študirajo vsak detajl. "Plesale in tekmovale bomo, dokler bomo lahko. Nismo si še določile roka uporabe," v smehu pojasni Gržiničeva.

Tudi Hlebčeva še ne bo vrgla puške v koruzo, čeprav si na vrhuncu vsake naporne sezone reče: "Če bodo rezultati slabi in telo ne bo zmoglo, bom nehala." A so njeni rezultati zadnjih nekaj let vrhunski. "Sploh za mojo starost," še doda.

Za tekmovanja dodatne vaje

Hlebčeva trenira skoraj vsak dan po več ur, neredko v vadbo vključi še fitnes. "Kar zadeva disco plese, sem že vrsto let sama sebi trener," pove in doda, da je včasih to tudi ovira: "Tako moraš imeti precej volje in samodiscipline." Hip hop formacijo, v kateri tudi pleše, trenira Miha Jelovčan. V paru z Ines Kavčič pa sta v hip hopu ponovno prepuščeni sami sebi, še pojasni.

Gržiničeva s svojo skupino, ki jo vodi Anja Lenassi, trenira enkrat tedensko po uro in pol. "Občasno organiziramo še dodatne treninge ob nedeljah, kjer se posvetimo le koreografiji in preplesavanju za tekmovanja. Tudi mini priprave smo že imele," pojasnjuje Gržiničeva.

Kostume same financirajo

"Kostumi so najbolj pomemben del koreografije," navihano razmišlja Gržiničeva in pove, da se večkrat sporečejo, saj nočejo predrago plačati svojih oblek, vseeno pa želijo biti lepe na odru. "Vsaka da idejo kostuma, ki sovpada z idejo koreografije. Končno besedo ima ponavadi naša trenerka Anja Lenassi, ki tudi naredi vse naše koreografije," še pojasni.

Hlebčeva svoje kostume obožuje in niti ne sešteva, koliko je za njih zapravila. "Obleke za disco ples so mi že od nekdaj nerealno všeč, ker je na njih veliko kristalov in bleščic," pripoveduje in je hvaležna staršema za finančno podporo v mladosti.

Po službi na tekmo in obratno

Tudi plesna tekmovanja predstavljajo finančni zalogaj, ki ga morajo tekmovalci plačati iz lastnih žepov. V skupini, kjer pleše Gržiničeva, imajo vse članice službe, zato si morajo za tekme vzeti dopust. "To vzamemo kot neke mini počitnice," dodaja in v smehu pove, da si včasih na poti privoščijo toliko zabave, da jih morajo najstnice miriti.

"Ponavadi na domače tekme hitimo neposredno iz službe," razkriva Gržiničeva in dodaja, da običajno po celonočni vožnji iz svetovnega prvenstva brez počitka gredo spet nazaj v službo. Da je res vse podrejeno plesu in plesnim tekmovanjem razkrije, ko pove: "Tudi družinske dopuste načrtujemo v času, ko ni tekem."

Na plesišče prinesejo kakovost

Čeprav imajo starejši plesalci svoje starostne kategorije, Johnsonova kljub temu meni, da seniorji prinesejo na plesišče kakovost. Kot še doda, je nekaj posebnega gledati osebo, ki poleg dolgoletnih življenjskih izkušenj prinese na oder veselje, radost in željo po plesu.

Razmišljanje o seniorjih in članih 2 zaključi z mislijo Eckharta Tolla: "Biti eno z življenjem pomeni biti eno z zdaj. Potem se zavedamo, da ne živimo življenje, ampak da nas življenje živi. Življenje je plesalec in mi smo ples."

Galerija

Članki iz rubrike