blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

STA
STA
0 22.04.2023 12:32:10

Minister Matjaž Han v ekskluzivnem intervjuju za Ekipo SN: "Športu bomo vrnili spoštovanje"

Luka Vovk
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je opravil ekskluzivni intervjuju za naše kolege pri tiskani izdaji Ekipe SN.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v intervjuju za časnik Ekipa SN dejal, da je bil šport v preteklosti večkrat podcenjen steber države. V sedanjem mandatu je po njegovih besedah cilj enakovredno vključiti šport v sodelovanje s turizmom in gospodarstvom.

"Šport obravnavamo na enak način, kot pristopamo k razvoju turizma in gospodarstva. Zame tu ni nobenih razlik in ko bomo razmišljali na tak način, bomo lahko prišli do glavnega cilja - to pa je, da športu vrnemo to, kar je v zadnjih 30 letih naredil za Slovenijo," je v intervjuju za športni časopis dejal Han.

Po njegovem mnenju so predvsem slovenski športniki tisti, ki združujejo Slovenijo, ki se sicer deli na politiko in še marsikaj drugega. "Vse to je politika doslej absolutno premalo cenila, se po športnikih premalo zgledovala in pokazala premalo spoštovanja do slovenskega športa," je prepričan.

V pogovoru je pohvalil organizatorje svetovnega prvenstva v nordijskih panogah v Planici in izpostavil entuziazem vseh deležnikov slovenskega športa. Pravi pa, da ta potrebuje še precej več.

"Enkrat se bo šport na pogon entuziazma in velike požrtvovalnosti staršev končal. Zato je naša naloga in naloga ministrstva, da predvsem v sodelovanju s panožnimi zvezami in Olimpijskim komitejem Slovenije zgradimo trdne temelje za nove generacije športnikov," je dejal Han.

Temelje v prvi fazi predstavljata predvsem financiranje trenerjev ter omogočanjem enakovrednega vstopa v šport vsem mladim ne glede na status staršev. V drugi fazi pa nato sledita razvoj profesionalnega športa in organizacija velikih prireditev v Sloveniji.

Minister verjame, da bi lahko z dodatnimi 15 do 20 milijoni evrov sistematično podprli šport in s tem vlaganja pridobili nazaj skozi druge zgodbe, saj prav to predstavlja "sinergijo športa s turizmom in gospodarstvom".

Eden glavnih ciljev njegovega mandata je tudi povečanje financiranja letnega programa športa z zdajšnjih 32 vsaj do 50 milijonov evrov do konca mandata. "Že letos bi lahko to dvignili na 37 milijonov evrov," je v pogovoru izpostavil Han.

Ta si z ekipo ministrov in vlado prizadeva tudi za pridobitev sredstev v višini 150 milijonov evrov s ciljem, da bi posodobili infrastrukturo in zgradili nove športne centre. Obenem na ministrstvu pripravljajo tudi vzpostavitev mehanizma za organizacijo velikih tekmovanj, pri čemer bi organizatorji takoj vedeli, koliko in kaj je na voljo, kam se prijaviti na razpise in podobno.

Velika tekmovanja namreč rodijo nove priložnosti tudi za turizem in gospodarski razvoj prek mreženja. Tako je bilo v Planici ter nazadnje v Teksasu na slovenskem dogodku v NBA pri Luki Dončiću in Dallas Mavericks in tako bo tudi na prihajajočih velikih tekmovanjih. Najprej na evropskem prvenstvu za košarkarice v Ljubljani.

"Ob vsem tem je zame enako pomembno, da uresničimo cilj večjega spoštovanja do športa s strani odločevalcev, da prek športa spodbujamo ljudi, naj se ne delijo, temveč med seboj sodelujejo," je še povedal Han. Celoten intervju z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport pa si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Ekipe SN. 

Članki iz rubrike