Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pkl)
(pkl)
19.04.2023 11:46:55
Deli članek:

Velika plesna družina

PK LUKEC
Dušan Vodlan, ustanovitelj in športni direktor PK Lukec, plesni učitelj in trener več zvrsti plesov.

Med prvimi ustanovitelji Umetniškega plesnega združenja Slovenije je bil tudi PK Lukec Krško.

Plesni klub Lukec je nepridobitno športno društvo, ki združuje svoje člane z namenom druženja, izmenjave izkušenj in strokovnih informacij s področja plesne dejavnosti ter aktivnega soustvarjanja ter razvoja slovenskega družabnega in tekmovalnega plesa. Klub je vpisan v register društev, ki delujejo v javnem interesu. PK Lukec so ustanovili leta 1990 in nudi široko paleto plesnega izobraževanja ter uživa velik ugled v posavskem in širšem okolju, prav tako pa tudi v Sloveniji in svetu, saj uspehi plesalcev govorijo o kvalitetnem delu z mladimi. Vzgajajo otroke že od tretjega leta starosti v tako imenovanem plesnem vrtcu, nadaljujejo z izobraževanjem osnovnošolcev, srednješolcev in tudi odraslih. Ples je sestavni del življenja slehernega človeka. Pomemben je za kvalitetno in izpopolnjeno družabno življenje. Trudijo se, da približajo lepote plesa vsem, ki si to želijo in vedo, kako pomemben je ples v življenju vsakega posameznika.

Vsako leto več

Plesni klub Lukec iz leta v leto povečuje število svojih članov in je danes eno največjih športnih društev v Posavju. Trenutno je v klubu aktivnih več kot 250 članov, ki obiskujejo treninge v Krškem, in od tega je kar tri četrtine mladoletnikov. Poleg tega pa plesne programe na vrtcih in osnovnih šolah po Posavju obiskuje še okoli 150 otrok. Klub ima registriranih 67 tekmovalcev pri nacionalni panožni zvezi – Plesni zvezi Slovenije, ki tekmujejo v standardnih in latinskoameriških plesih ter v modernih tekmovalnih plesih. V zadnjem obdobju pa se udeležuje državnih in pokalnih prvenstev Umetniškega plesnega združenja Slovenije več kot 120 plesalcev. V preteklosti je klub imel veliko plesalcev s statusom kategoriziranega športnika Olimpijskega komiteja Slovenije. Od tega sta imela dva člana kategorizacijo mednarodnega razreda (Luka Vodlan in Brina Lukež), član Sebastijan Vodlan je imel kategorizacijo državnega razreda, plesalka Sara Jurkas Omerzo pa kategorizacijo mladinskega razreda. V klubu imajo trenutno devet strokovnih delavcev/trenerjev, ki redno skrbijo za izobraževanje in pridobivajo nazive strokovnih delavcev v športu. To so Vodlan Dušan, tudi WADF Internacionalni plesni sodnik za vse plesne discipline in ustanovitelj kluba ter pionir plesne dejavnosti v Krškem in širše, Sebastijan Vodlan, Luka Vodlan, Miha Poznič, Vanesa Krenker, Romana Korber, Elin Matjašič, Vesna Stevanovič in Dea Micič.

Poslanstvo

V prvi vrsti je njihovo poslanstvo, da omogočajo mladoletnim kvalitetno preživljanje prostega časa. Trenerji in učitelji v procesu treninga in poučevanja poudarjajo predvsem vrednote spoštovanja in odgovornosti. Vse tiste, ki se udeležujejo tekmovanj na državni in mednarodni ravni, pa vzgajajo v zdravem športnem duhu. Od začetka klub uspešno organizira in izvaja ogromno število prireditev in tekmovanj. Vsako leto sta tradicionalni zaključni plesni produkciji, in sicer junija in decembra, ko na odru zaplešejo vsi člani kluba. Poleg tega je klub organizator mednarodnega plesnega Master dance festivala Lukec open v modernih tekmovalnih plesnih že od leta 2015. V vseh teh letih se člani kluba trudijo, da tekmovanja izpeljejo čim boljše, v zadovoljstvo vseh prisotnih, predvsem pa v zadovoljstvo tekmovalcev in njihovih staršev ter sponzorjev, ki klub spremljajo že od začetka. Največja pridobitev je nov sodniški sistem, ki je praktično edinstven na svetu in katerega avtor je športni direktor kluba Dušan Vodlan. Sistem omogoča najbolj realno sliko vrstnega reda tekmovalcev.

Uspehi

Plesalci PK Lukec so že vrsto let v državnem, evropskem in svetovnem vrhu predvsem v njihovi paradni plesni disciplini – stepu. Leta 2015 so člani kluba postali evropski in svetovni prvaki v stepu med malimi skupinami. Za ta uspeh je celoten strokovni štab kluba delal več let in potrebno je bilo veliko odrekanj in tudi finančnih sredstev. Veseli pa tudi dejstvo, da so plesalci Lukca vsako leto uspešnejši tudi v vse bolj priljubljenem hiphopu, saj je v letu 2015 članska mala skupina v street showu osvojila odlično šesto mesto na svetu. 

Začetki plesne dejavnosti v Krškem in širši okolici segajo v leto 1982, ko je bila na Senovem ustanovljena folklorna skupina, ki jo je vodil Dušan Vodlan, takrat še aktivni plesalec pri celjski folklorni skupini ŽPD France Prešeren. Ob tem so že takrat organizirali tudi poučevanje folklornih plesov na osnovnih šolah. Ker pa je predvsem mlajšo generacijo bolj zanimal družabni ples, se je Vodlan kot nosilec plesne dejavnosti na te želje odzval ter ponudili tečaje plesov za osnovnošolce, mladino in odrasle. Seveda je vzporedno potekalo tudi izobraževanje, sicer ne bi bili sposobni slediti trendom svetovnega plesa. To je bil čas uspešne plesne skupine Luna, pa tudi zametkov plesnega vrtca za najmlajše, ki je zaživel leta 1986. Leta 1990 je bil ustanovljen PK Luke, ki še vedno nudi široko paleto plesnega izobraževanja. Izjemni uspehi na področju športnega plesa (standardni in latinsko ameriški plesi, show ples, step …) so rezultat sistematičnega dela z najmlajšimi v plesnem vrtcu ter vztrajnega dela s pari in posamezniki. Velik poudarek v PK Lukec dajejo rednemu izobraževanju in šolanju plesnih vaditeljev in učiteljev. Pri izvajanju plesnih tečajev mentorji s pravilnim pristopom poskrbijo, da tečajniki vse plesne korake doživijo kot svojevrsten izziv, in ko jih na koncu obvladajo, je njihovo zadovoljstvo toliko večje.

Lukci pretekli konec tedna

Lukci so že globoko zakorakali v tekmovalno sezono, ki vsak vikend prinaša nova tekmovanja. Pretekli konec tedna se je treh tekmovanj udeležilo okoli 150 plesalcev iz Krškega, Brežic in Sevnice. Odlični so bili na festivalu Kings of style v Zagrebu in v hrvaških Križevcih, kjer so plesali plesalci vseh treh Lukševih klubov. Skupina Mars colony (PK Lukec Brežice) si je priplesala tudi vstopnico v Mini galo, kjer se je pomerilo deset najboljših otroških in pionirskih koreografij festivala. Brežičani so si v močni konkurenci priplesali tretje mesto. V Dobrovi je potekal pokalni turnir v modernih tekmovalnih plesih, kjer je skupina Newsies osvojila četrto mesto, skupina Metanoia pa je zmagala. Čestitke vsem plesalcem in trenerjem Vanesi Krenker, Dei Micić, Mihi Pozniču in Luki Vodlanu. 

Izidi
King of style, street dance crew junior: 1. Newsies
Street dance crew adult: 1. Metanoia
Street dance crew children: 1. Nevermind
Street dance large team junior: 1. Madness, 7. Nameless
Street dance large team adult: 2. Gang
Križevci dance cup - urban formation children: 1. Mars colony, 4. Sweets, 5. Future Open formation junior: 3. Flow masters
Urban formation junior: 4. Xplosion