zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 14.04.2023 11:48:05

Obleka naredi plesalca

osebni arhiv
Pokalni turnirji v modernih tekmovalnih plesih Plesne zveze Slovenije se počasi zaključujejo in podrobnejši ogled sodniških ocen razkriva, da plesni sodniki med drugim ocenjujejo plesalčevo obleko – in sicer v delu ocene, ki zajema plesalčev videz.

"Če kje, potem pri plesu zagotovo velja rek, da obleka naredi človeka," je prepričan Boštjan Pavček, solastnik plesnega centra TBA, ki je hkrati plesni sodnik. V vlogi sodnika mora nemalokrat ocenjevati tudi, ali je obleka primerna, dostojna, ali povedano drugače, če dovolj zakriva dele telesa, ki morajo ostati zakriti. Kot trener je hkrati hvaležen, da je Plesna zveza Slovenije spet uvedla pokalne turnirje, saj so odlični pokazatelji, kako se obleka na plesalcu dejansko "obnaša".



Nekdanja plesalka razume plesno obleko

"Zato najraje sodelujem s Teo Mazaj, ker ji popolnoma zaupam," je nemudoma priznal in dodal, da je bila Mazajeva plesalka in zato razume, kaj plesalec potrebuje. "Ena od takšnih stvari je tudi koza, ki jo mora všiti v suknjič. Nameščena v predelu podpazduhe preprečuje, da bi se ramenski del suknjiča dvigoval," je pojasnil Pavček, ki ima izkušnje tudi z drugimi krojači in šiviljami.



Dober kroj je osnova

Na pot oblikovanja plesnih kostumov je Mazajeva stopila skoraj spotoma, ko je že kot plesalka oblikovala različne plesne rekvizite, kot so palice ali klobuki. Nato je postopoma začela šivati: "Črn dres smo vedno vse imele, potem pa smo samo še kaj dodale."



Sledil je nakup prvega šivalnega stroja. "Če mi ne bi šlo, bi ga pa prodala," je v smehu povedala in dodala, da je kmalu ugotovila, da mora osvojiti tudi krojenje. Pri tem ji je pomagala Olga Marguč, ki je takrat še predavala na oblikovni fakulteti v Ljubljani.



Izdelava krojev ji je najljubši del posla. Ni pozabila omeniti, da ima še tri šivilje, ki ji pomagajo pri izdelavi kreacij. "Najti prave tri ni bilo enostavno," je dejala. Mazajeva je pri svojem delu zelo natančna. Vsakokrat znova pripravi nov kroj za vsakega plesalca posebej. Nato izreže blago, vse označi, zapakira v vrečke in posreduje šiviljam. Pred tem sešije eno obleko, ki jo preizkusijo, da vidijo, kako se obnese.



Borno ponudbo popestri z domačimi idejami

"Tako delam za skupine in to je še kar preprosto v primerjavi z oblekami za soliste. Včasih prej naredim obleke za dve skupini kot pa eno za solista," je priznala Mazajeva. Do zdaj ji je najbolj v spominu ostal kostum za Maksim Mali, saj je naredila pet kostumov, preden je dobila tistega pravega. Razkrila je, da se je najbolj zataknilo pri izbiri pravega materiala, saj je po njenih besedah izbor v Sloveniji precej boren. Zato se je odločila za posebno tehniko barvanja blaga. "In ko sem po njem posula še bleščice, je čez noč kostum postal tako trd kot potapljaška obleka," se spominja Mazajeva.



Spet drugič je idejo za poseben odtenek blaga dobila kar v domači kuhinji: "Blago rožnate barve sem potopila v črni čaj in po nekaj urah namakanja sem dobila želen odtenek."



Plašč iz plišastih medvedkov

"Želje, kakšen naj bo kostum, so včasih prav nenavadne," je povedala Mazajeva. V obleke je šivala tudi žogice. "Prav letos sem spet dobila nenavadno naročilo: sešiti sem morala plašč iz plišastih medvedkov!"



A vendar nimajo vsi vedno jasne ideje, kaj si želijo. "Ljudje različno pristopijo do mene. Eni prinesejo fotografije, drugi povejo, v kakšnem stilu naj naredim, tretji imajo neko idejo, pa je ne znajo opisati in nato skupaj rišemo, dokler se ideja ne uresniči," je pojasnila.



Mirjam Podobnik iz ljubljanskega društva Kazina trdi, da se z idejo o plesni točki v njeni glavi izoblikuje vse: scena, kostumi, glasba in zgodba. Rada uporablja osnovne barve: rdečo, modro in rumeno. Kombinacije teh se po njenem mnenju odlično ujamejo z naravo otrok, ki jih trenira.



Modne trende v plesu narekujejo zmagovalci

Podobnikova, Mazajeva in Pavček so si edini, da tudi v plesnem svetu obstajajo modne smernice, ki pa z vsakodnevno modo nimajo nobene povezave. "Modne smernice je opaziti v gledališču, pri plesu pa je vendarle v ospredju telo," je dodala Mazajeva. Vsi trije sogovorniki se tudi strinjajo, da modne trende v plesu postavljajo najboljši plesalci, prejemniki pokalov in medalj.



Mazajeva se spominja svojega prvega projekta za društvo Kazina, ko je za Lano Klemen sešila hlače. "Ker je zmagala, sem tisto leto naredila še 125 hlač!" je v smehu povedala in dodala, da je Lanin trener Mitja Popovski še tri leta po tem raje naročal hlače za svoje tekmovalce.



Dela ne zmanjka

Glavna sezona šivanja plesnih kostumov za Mazajevo nastopi januarja in traja do junijskega državnega prvenstva. V tem obdobju sešije od 300 do 350 kostumov. "A moram priznati, da so letos naročila začela prihajati že prej, oktobra," je pripomnila.



Mazajeva je priznala, da v svojem delu neizmerno uživa, čeprav skoraj ne pozna prostega dneva. Nekoč se je ukvarjala tudi z izdelavo maskot, ogromnih glav, ki so v notranjosti imele ventilatorje. Tapecirala je stole, šivala za gimnastičarke, ki so v njenih dresih odšle na olimpijske igre. "Vse prav pride nekoč!" je dejala v smehu.

Galerija

Članki iz rubrike